Duminică,
21.07.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Echilibru

Am avut ocazia să văd în cadrul Astra Film Festival un documentar excepțional, The new gipsy kings, film realizat de regizorul Liviu Tipuriță, cu sprijinul BBC. Un documentar cinstit și obiectiv despre lumea manelelor, despre cum cresc și decad vedetele genului și, mai ales, despre legăturile maneliștilor cu lumea interlopă. Filmul lui Tipuriță înfățișează o lume despre care fiecare dintre noi știe câte ceva și cu toate astea, puțini știu adevărata realitate și detaliile care îi dau această dimensiune de neînchipuit pentru mine până să văd acest film. Îmi aduc aminte o secvență de la o nuntă din fundul Olteniei, într-un sat sărac lipit pământului, la nunta unor bogătani locali. Opulența bogaților o știam, nu m-au impresionat nici caleștile, nici mașinile ultimul răcnet sau hainele de mii de euro pe care le purtau nuntașii, cât m-a bulversat reacția satului. Zeci de oameni urcați pe garduri, așteptând să îl vadă și măcar o secundă pe Florin Salam. Mi-am adus aminte instantaneu de imaginile cu tinerii care îl așteptau pe Michael Jackson la ieșirea din hotel la București. Mare diferență nu prea era.

E o lume despre care intuim puține și, real, nu știm foarte mare lucru. Și nu e singura din jurul nostru față de care avem serioase lacune de înțelegere. Pentru că nu ne interesează, pentru că nu fac parte din bula noastră. Însă, oricum am fi, bogați, săraci, rockeri sau maneliști, angajați la patru firme sau șomeri, imediat o să vină momentul în care nimic din toate astea nu va conta și între noi nu va fi nicio diferență. În cabina de vot nu contează dacă în căști îți cântă Pink Floyd sau ceva copil din metale prețioase, nici dacă l-ai citit pe Nichita Stănescu sau nu, nici dacă îți permiți un Lamborghini sau nu ai ce pune pe masă.

Echilibrul dă funcționalitatea unei societăți. Ei merg la vot. Pentru o găleată, pentru o pungă de făină, pentru că le-a spus popa sau starostele. E votul lor și dreptul lor să îl dea cui doresc. Iar dezechilibrul actual nu lor li se datorează.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

2 comentarii

Mihăiță Conservă

Acum 7 ani

Trebuie sa mergem si noi la vot domnule Brylynskei ;)
Raspunde

matache

Acum 7 ani

... oricum am fi, bogați, săraci, rockeri sau maneliști, angajați la patru firme sau șomeri, imediat o să vină momentul în care nimic din toate astea nu va conta și între noi nu va fi nicio diferență. he, he, nici cabina din lemn nu prea conteaza daca e din stejar sau pfl, tot asa de bine se descompune corpul :) dezechilibrul actual nu lor li se datorează li se datoreaza celor multi, care au fost tinuti de catre cei putini, in ignoranta :(
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus