În Triunghiul Bermudelor restaurantelor din Sibiu, situat între Butoiul de Aur, Akropolis și La Pasaj a mai apărut unul. Iar triunghiul a devenit o formă nedefinită, cu patru laturi. E vorba de Ristorante Italiano, îi zicem așa după ce scrie pe ușă, pentru că alt nume nu am găsit.
Arată și miroase a nou. E elegant înăuntru, iar prima impresie când intri e că ai intrat într-un mini-restaurant. Sunt doar două mese, dichisite cu grijă. Peste tot sunt detalii care-ți iau ochii. Vazele cu flori sunt sticle de vin vopsite, decorate cu materiale tricotate, ramele geamurilor sunt acoperite cu ziare din Italia, iar aplicele de pe pereți sunt de fapt țevi de cupru care se termină cu bec cu tot într-un borcan ”fancy”.
De servire se ocupă unul din cei trei proprietari, o româncă plecată în Italia în urmă cu vreo zece ani. S-a întors cu doi bucătari pentru a pune la punct o afacere. Și a ieșit ce am găsit noi.
Meniul nu e foarte sofisticat, cred că în total sunt 20-25 de preparate, însă suficiente pentru a nu părăsi locația și a căuta altceva. Noi am încercat o farfurie de bruschete, o ”tagliata di petto di pollo in salsa agrodolce” și ”Quadrettoni all Amatriciana”. Le luăm pe rând.
Bruschetele nu m-au încântat foarte mult, din două motive. Primul și cel mai important e că nu poți face bruschete italienești cu pâine românească, tăiată cât două degete de țăran muncit la câmp. Altfel, pâinea ar fi genială, dar în alt context. Al doilea motiv este că baza oricăror bruschete este pâine prăjită unsă cu ulei de măsline și frecată cu usturoi. Astea nu aveau usturoi deloc, iar uleiul de măsline era picurat deasupra. Detalii, să le spunem - dar care fac diferența. Din șase bucăți, trei au rămas în farfurie.
Bruschetele - nu rele, să nu ne înțelegem reșit, dar nici perfecte - au fost repede uitate în următoarele minute. Dacă o masă bună este o masă tihnită, atunci restaurantele din Sibiu, în genere, au o mare problemă. Am pățit chiar să mi se trântească al doilea fel de mâncare pe masă, înainte să-l fi terminat pe primul. Sau, în cazuri ceva mai fericite, să mă păzească ospătarul îndeaproape ca, în secunda doi după ce am terminat primul fel, să mi-l aducă, mândru, pe cel de-al doilea. Ei, aici am fost întrebați cum preferăm - să primim acum al doilea fel, să mai așteptăm puțin...? Am ales o pauză de 10 minute între feluri, exact cât a fost nevoie pentru senzația de tihnă.
Comandasem o tagliata di petto di pollo in salsa agrodolce. Habar n-aveam la ce să mă aștept, în afară de micile indicii de pe meniu - pui, portocale, miere, rozmarin. Am zis că nu are ce să fie rău. Ceva emoții tot am avut, după ce am fost avertizat că pieptul de pui vine moale și fraged, nu bine făcut. Doamna de la servire ținuse să menționeze acest aspect pentru că tocmai îi fusese refuzată farfuria, cu câteva minute înainte, de o clientă. Eu mi-am menținut, căpos, opțiunea.
Și bine am făcut.
Tagliata este o friptură, în acest caz de pui, care se gătește dintr-o singură bucată de carne. În acest caz, pieptul. Nu foarte puternic gătită, carnea a venit cu un sos dulce-acrișor absolut delicios, o combinație foarte reușită de portocală și miere, cu o reducție de oțet balsamic. Pe tot l-am mâncat, până la ultima îmbucătură, alături de o salată mixtă de salată verde, rucola și roșii cherry, puțin stropită cu ulei de măsline. E singura garnitură de care ai nevoie. O combinație excelentă de gusturi, nici prea grea, nici prea ușoară, suficient de sățioasă și ideal porționată.
”Quadrettoni all Amatriciana” sunt de fapt spaghettoni – adică niște macaroane de-ale noastre, ceapă, sos de roșii, ulei de măsline, vin alb și parmezan de două soiuri. O mâncare foarte bună, sățioasă, care cere vorbă multă și chef de vin. Doar că am băut apă, însă felul respectiv a fost deplin apreciat.
Pentru ce ați văzut mai sus am plătit 105 lei. E un loc în care m-aș putea întoarce oricând.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: friptura de vită , restaurant sibiu , La pasaj , cronica de restaurant , mancare sibiu , Mesei Rotunde , restaurant italian , Ristorante Italiano , Pentru Sibiu , În Triunghiul Bermudelor , Masa Sfântului Altar
Vizualizari: 10405
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Un cititor
Acum 3 ore
Adi Gliga
Acum 4 ore
Canaris
Acum 4 ore
Aci Duțu
Acum 4 ore
Nobody