Luni,
20.05.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Copii. Muzică. Și vise. Povestea Chitarei | foto

Copii. Muzică. Și vise. Povestea Chitarei | foto

Un copil vrea să își trimită chitara în Cosmos. Îi e dragă, e cel mai de preț obiect al său. E moștenirea rămasă de la tatăl său care nu i-a fost alături în copilărie și e tot ceea ce îl leagă de figura paternă. Cosmosul îi pare cel mai sigur loc pentru a păstra acordurile așezate de tată pe corzile chitarei. Și e dispus să facă orice pentru a salva această mică dar neprețuită amintire, în pragul distrugerii întregii lumi. „Chitara mea mi-a lăsat-o tatăl meu când a plecat pe vapor să cânte cu chitara lui. Și i-a zis la mama că în chitara asta sunt toate sunetele scoase de toate chitarele din lume” - Albert. Aceasta este Povestea Chitarei.

povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-2

Povestea imaginată de regizorul Bogdan Sărătean și de textierul Flaviu Suhastru, cu sprijinul minunatei echipe a Companiei Teatrale BIS, face un periplu prin genurile muzicale interpretate de-a lungul vremii pe instrumentul cu șase corzi. Stan Zamfirescu, Radu Gogoșoiu, Valerica Limbășan, Ștefan Marcu, Gabriel Sarkadi - Tuți și Manole, chitaristul legendarei trupe Antract, au susținut muzical povestea tragi-comică prin care trece protagonistul piesei, pornind de la Bach, Tarrega sau Isaac Albeniz până la Jimmy Hendrix sau Prince.

povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-21

„Acest spectacol este un omagiu adus chitarei și tuturor artiștilor care și-au zdrelit degetele și sufletele zile și nopți întregi pentru a descoperi sunetele divine pe care instrumentul acesta miraculos le conține. Dar în același timp „Povestea chitarei” este o invitație spre a privi lumea cu ochii limpezi ai unui copil. Fiecare om din public a fost la un moment dat Albert și a avut o grămadă de vise. E datoria spectacolului nostru să îi reamintească asta. Iar pentru mine e o enormă bucurie să lucrez cu instrumentiști de asemenea clasă, să îi văd pe scenă alături de cei mai tineri actori ai orașului”, spune regizorul spectacolului, Bogdan Sărătean.

povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-33

Povestea Chitarei este un nou proiect al Asociației Culturale Play, aceeași echipă ce organizează anual Sibiu Guitar Meeting, cel mai mare eveniment destinat chitariștilor din România. „Se vede clar scopul Asociației în tot ce întreprinde: promovarea muzicii. Pare banal, dar multe inițiative publice se duc în direcția alinării răului și inechității din țara asta, era nevoie și de cineva care să susțină lucrurile simple, efortul care se tranformă în creație, în rândul copiilor tot mai captivați de televizor. Puștii s-au simtit foarte bine, atât la Guitar Meeting cât și aseară, entuziasmul și fețele lor au fost reconfortante până și pentru mine, un spectator, presupun că părinții și profesorii lor pentru momentele acestea trăiesc”, spune bloggerul Călin Turcu, și el prezent la spectacolul ce a avut loc duminică seară la Sala Thalia.

povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-3

Pentru că reprezentația de la Sala Thalia s-a jucat cu casa închisă, organizatorii au decis să programeze o nouă reprezentație, în data de 11 noiembrie, de la ora 19, la Teatrul Gong. Spectacolul Povestea Chitarei va fi jucat, de asemenea, la Cluj, în data de 13 noiembrie, în sala de spectacole a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Biletele pentru următorul spectacol de la Sibiu se găsesc în librăriile Habitus și Humanitas, la Agenția Teatrală de pe bulevardul Bălcescu și online, pe pagina de Facebook a evenimentului și pe www.kompostor.ro.

foto Silvana Armat

povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-35

povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-4 povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-5 povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-6 povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-7 povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-9 povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-12 povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-13 povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-14 povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-15 povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-17 povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-19 povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-23 povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-26 povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-28 povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-30

povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-42 povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-46 povestea-chitarei_sibiu_foto-silvana-armat-74

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus