Duminică,
02.10.2022
Parțial Noros
Acum
16°C

”Nu voi candida pentru un nou mandat. Sper ca după ce plec de aici să pot privi în ochi pe toată lumea”

”Nu voi candida pentru un nou mandat. Sper ca după ce plec de aici să pot privi în ochi pe toată lumea”

 

După trei ani de zile la conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Vasile Spinean renunță la funcția de manager. Am stat de vorbă cu el despre lucrurile bune, cele mai puțin bune, dar și despre viitorul spital nou al Sibiului.

Reporter: Acum trei ani, când ați preluat funcția de manager, spuneați tot într-un interviu acordat ziarului nostru, că vă doriți ca sibienii care sunt nevoiți să apeleze la serviciile Spitalului Clinic Județean să vină fără teamă, cu încredere. Ați reușit sau nu?

Vasile Spinean: Cu siguranță este o acțiune pe care trebuie s-o avem în vedere în permanență. În opinia mea, prin ceea ce s-a realizat în ultimii trei ani la nivelul Spitalului Județean Sibiu și mă refer atât la renovarea unor spații medicale, la creștere calității actului medical, la creșterea competenței medicilor noștri, încrederea a depășit cu mult granițele județului nostru. Dacă în urmă cu trei ani adresabilitatea se limita, în general, la pacienții din județ și județele învecinate, acum avem în mod constant pacienți veniți din cu totul și cu totul alte zone ale țării. Ei vin să beneficieze atât de serviciile pe partea de chirurgie, am avut recent un caz al unui copil care a și fost mediatizat, cât și de zona de recuperare medicală, de zona de servicii ginecologice, a nașterilor, deci toate investițiile care s-au făcut în spitalul nostru au crescut calitatea și adresabilitatea.

spinean-director-spital-judetean-4

Rep.: Din ce județe aveți pacienți care vin special pentru că au auzit că la Sibiu există medici și condiții de calitate?

V. S.: Inclusiv din Giurgiu am avut pacienți, din Galați, apoi cele două secții de recuperare au cea mai lungă listă de așteptare în momentul de față datorită adresabilității la nivel național. Avem profesioniști deosebiți care au în momentul de față instrumente adecvate unui tratament de secolul 21.

Rep.: Adevărul este că în ultimii trei ani la spital s-au făcut investiții constante. Pe scurt, ce s-a făcut și ce ar mai fi nevoie?

V. S.: Dacă ar fi doar să trecem în revistă foarte repede lucrurile care s-au făcut aș aminti: modernizarea centrului stomatologic universitar, extinderea și renovarea unității de primiri urgențe, secțiile clinice de recuperare medicală medicină fizică și balneologie, amândouă, atât I cât și II, adică cea din incinta spitalului și cea din incinta Spitalului de Psihiatrie. Ar mai fi modernizarea blocului materno-infantil care a însemnat o îmbunătățire mai mult decât semnificativă atât ca anvergură cât și ca sume investite, etajarea realizată deasupra blocului chirirgical unde am reușit să realizăm una dintre cele mai moderne secții de neurochirurgie existente la momentul actual, evident mai este centrul de cercetare invazivă și non-invazivă în domeniul patologiei vasculare la adult și, nu în ultimul rând, secția boli infecțioase care a fost finalizată și dată în exploatare la sfârșitul anului trecut. Sunt foarte multe lucruri bune, făcute cu eforturi mari atât din partea noastră cât și din partea personalului medical care a trebuit să lucreze în condiții nu foarte confortabile. Dar așa cum ne-am asumat la începutul mandatului, că vom face tot ce trebuie privind în primul rând către pacient, eu spun că am reușit.

Rep.: Atunci ce ar mai fi nevoie în viitor?

V. S.: În acest moment sunt în derulare două proiecte. Unul este aproape finalizat și mă refer la modernizarea stației de oxigen a spitalului, și cea de-a doua este secția ORL în care chiar în această săptămână se dă ordinul de începere a lucrărilor pentru modernizare. Cred că undeva spre sfârșitul verii anului viitor ea va fi dată în folosință.

Spinean ziua politiei (33)

Rep.: Adevărul este că în ultimii trei ani nu au fost numai lucruri bune, ci și probleme. Eu țin minte că am scris despre un pacient care a stat în paturi murdare, care a fotografiat condițiile...

V. S.: Acolo cred că s-a făcut multă vâlvă deși nu era niciun pacient pe patul murdar. Patul fotografiat era o saltea, sau câteva saltele, dintr-un salon septic care se afla în etapa dezinfecției terminale. Este o etapă în prelucrarea spațiilor medicale pe care noi trebuie să o realizăm printr-o procedură specială care presupune eliberarea integrală de tot ce înseamnă protecții pe spații, ca să le putem steriliza. Lucrurile s-au și lămurit atunci cu acele poze. De reținut este următorul lucru. Acest spital are o anumită vechime și o uzură atât pe elementele de cazarmanent cât și pe elementele de construcții. Pe care nu le putem neglija. Motiv pentru care am avut în vedere și eu cred că sunt în continuare necesare investiții majore în acest spital. Realitatea este că avem un spital în care cea mai veche clădire este din 1857. Este la fel de adevărat că dacă mergem și vedem spațiile care au făcut obiectul reabilitării, ele au trecut în secolul nostru atât ca și condiții hoteliere cât și dotare cu aparatură necesară derulării actului medical. Cu siguranță mai sunt necesare investiții și lucrări. Spre exemplu, noi am pregătit anul precedent, împreună cu conducerea Consiliului Județean, niște studii de fezabilitate și chiar mai mult decât atât, detalii de realizare tehnică, pentru modernizarea pavilionului chirurgical, modernizarea clădirii secțiilor medicale și modernizarea clădirii secțiilor neurologiei, fosta maternitate, aflată dincolo de stradă. Toate acestea implică sume semnificative de bani. De asemenea, a fost o discuție pentru realizarea unei investiții cu totul noi în incinta spitalului și anume o clădire care să deservească urgențele și tot ce înseamnă soluționarea traumatologiei. Anul trecut, undeva prin septembrie-octombrie, ajunsesem la etapa de a fi validat printr-o hotărâre a Consiliului Local. Nu s-a validat și a rămas la nivelul de deziderat.

Rep.: Înțeleg că au renunțat le idee pentru a se concentra pe noul spital.

V. S.: În momentul în care primăria a respins proiectul s-a solicitat CJ elaborarea unui PUZ derogator de la PUG-ul Sibiului, ca să se poată realiza această lucrare. Un demers mare consumator de timp și resurse financiare. Orientarea actuală este să se focuseze eforturile către un spital nou și nu către modernizarea acestuia. Proiectul a rămas astfel la stadiul de deziderat.

Rep.: Din perspectiva unui simplu pacient, cum spuneați, aici sunt clădiri de la 1800, secții dincolo de bulevardul Coposu, eu mă bucur că există premisele pentru un spital nou, modern, special gândit în acest scop.

V. S.: Și eu sunt de acord, aș fi un foarte mândru sibian să pot apela la serviciile unui spital nou.

Rep.: Asta o spune managerul spitalului vechi.

V. S.: Da, o spune managerul spitalului vechi în condițiile în care am dobândit oarece expertiză în ceea ce înseamnă serviciile de sănătate și abordarea lor în condiții de calitate sporită. În urmă cu vreo două sptămâni am participat alături de doamna președintă și domnul vicepreședinte ai CJ la o conferință internațională la București în care s-au prezentat mai multe soluții adoptate de diverse țări pentru modernizarea sistemului de sănătate. Din cele prezentate acolo a rezultat că marea majoritate, în condițiile economice actuale, au mers pe modernizarea facilităților existente. În România, de altfel, după 1990 s-a construit un singur spital public, este vorba despre Institutul Oncologic de la Iași, investiție derulată pe parcursul a vreo 15 ani. Capacitatea de cazare este de aproximativ 300 de paturi.

Rep.: Ceea ce e foarte trist.

V. S.: Un singur spital după Revoluție. Un spital nou înseamnă o investiție în jurul a 150-200 de milioane de euro și ca să putem să ne asumăm o asemenea investiție presupune să identficăm fondurile. Este o cerință elementară.

spinean-director-spital-judetean-2

Rep.: Totul se oprește la bani.

V. S.: Sau pornește de la bani.

 Rep.: Tot de la bani pornesc și nemulțumirile angajaților din sistem, mulți manageri de spitale din țară se plâng fie că nu găsesc medici sau asistente, fie că le pleacă în străinătate pe bani mai mulți. Care e situația la Sibiu?

V. S.: Fluctuația personalului este relativ greu de gestionat la nivelul strict al unui spital din țară. Într-adevăr, oportunitățile care se oferă în străinătate sunt foarte mari și acolo se oferă salarii care la noi nu se pot oferi, cel puțin deocamdată. Din fericire, spitalul nostru nu traversează o perioadă grea din acest punct de vedere. În momentul de față nu avem specializări medicale care să ne pună probleme deosebite. Mă refer la medici în primul rând. Dacă ar fi să discutăm de un sector care este deficitar, cu toate că am făcut o serie de diligențe pentru a ne primeni și din acest punct de vedere, ar trebui să vorbim despre infirmierele și îngrijitoarele de curățenie. Cu toate că este poziția care necesită cele mai puține exigențe sub aspectul studiilor, adresabilitatea noastră încă nu este la nivelul la care trebuie. În momentul în care stăm de vorbă sectorul deficitar nu este nici măcar la asistente. Noi organizăm în fiecare lună aproape un concurs pentru ocuparea posturilor.

Rep.: Și vin oameni?

V. S.: Azi am aprobat documentele. Erau 27 de candidați pentru asistente și cred că erau opt posturi.

Rep.: Deci interes există.

V. S.: Tot azi am aprobat pe un centralizator unde avem un post de registrator și erau 12 candidați. Interes există cu siguranță.

spinean-director-spital-judetean-1

Rep.: Viitorul dumneavoastră se mai leagă de viitorul spitalului?

V. S.: Eu cred că cel mai mare dușman al performanței în management este rutina. Atunci când te obișnuiești prea mult cu o anumită funcție, poziție, riști să pierzi din vedere anumite detalii pe care le percepi ca fiind normale. În ceea ce mă privește, pe parcursul întregii mele deveniri, până în momentul de față, am avut grijă să nu depășesc trei-patru ani într-o anumită poziție tocmai datorită acestei convingeri personale. Dacă vă aduceți aminte, acum trei ani am spus că am primit totul ca pe o provocare. Am tratat acest job extrem de serios și l-am tratat cu ceea ce spuneam atunci că se cheamă management full-time. Am vrut să-mi demonstrez în primul rând mie acest lucru și cred că prin ceea ce s-a făcut la nivelul spitalului, prin ceea ce s-a realizat și din punct de vedere al coeziunii grupurilor de oameni, am reușit să fac. Poate plecând și de la faptul că orientarea actuală a Consiliului Județean este de a realiza un spital nou, asta duce cumva pe cale de consecință și la o diminuare a preocupării în ce privește investițiile în actualul spital. Cred că este onest din partea mea să las pe cineva care este pliat pe actuala abordare în poziția de manager al spitalului. Deci răspunsul este, cu subiect și predicat, nu, nu voi candida pentru un nou mandat. Sper ca după ce plec de aici să pot privi în ochi pe toată lumea și să spun că ceea ce am făcut a fost corect.

 ”Mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine în perioada aceasta, atât din interiorul spitalului cât și din afară. Am trecut foarte multe examene, a fost acreditarea, a fost autorizarea unității de transfurzie sânge, au fost acreditări și autorizări de diferite componente medicale și nemedicale din spital care au fost trecute cu un efort semnificativ, dar gestionat corect de către spital, în condiții foarte bune. Nu avem restanțe și cu mândrie o spun, sunt onorat că am avut șansa să lucrez alături de asemenea oameni. Sper că cine va continua activitatea în poziție de manager să ducă mai departe lucrurile bune și să le îndrepte pe cele pe care noi nu am reușit să le facem” – Vasile Spinean, manager Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

17 comentarii

Mihăiță Conservă

Acum 5 ani

Ce domn! Frumos interviu. De asa oameni e nevoie in sistem! Bun manager.
Raspunde

Un soldat

Acum 5 ani

Ptr.domnul Conserva, acest domn manager fost omul doctorului Voinica, a fost angajat la Polisano, apoi după alegerile din 2012 a fost propus și susținut de Consiliul Județean, nu e nimic întâmplător? , Dar lucrurile s-au schimbat pe parcurs, s-au mai întâmplat evenimente...de ce nu pomenește nimic de stadiul anchetei în urma perchezițiilor făcute de către DNA anul trecut, în mandatul dumnealui. Așa că Domnul Conserva....mai documenteazate
Raspunde

Mihăiță Conservă

Acum 5 ani

De fel sunt destul de documentat. Mi-e teama ca dumneavoastra sunteti in eroare ... Insa va dati seama ca nu am sa stau sa incerc sa va conving. Sunteti soldat, ordinul e ordin, nu? :)
Raspunde

Un soldat

Acum 5 ani

Hhy
Raspunde

dinu

Acum 5 ani

rusine cel mai incompetent manager a adus spitalul la faliment escropcheriile facute si angajariile ilegale au transformat spitalul intr-un bun personal cu siguranta dna-ul se va ocupa de acest individ
Raspunde

ana

Acum 5 ani

cine a fost alaturi de el, slugiile psd-iste care au ocupat niste functii nemeritate un nemernic ordinar
Raspunde

Alzara real

Acum 5 ani

Acum un an tunavîmpotriva primăriei că sabotează proiectul dezavuat azi ; un profitor fără coloană .
Raspunde

klaus

Acum 5 ani

Felicitari Vasile, Cu oamenii prosti nu trebuie sa te obosesti! Succes in continuare.
Raspunde

camelia

Acum 5 ani

un ins fara scrupule a transformat spitalul in mosie proprie, batându-si joc de sanatatea si viata sibienilor au platit cu viata mii de sibieni din cauza acestui individ
Raspunde

Asistenta

Acum 5 ani

Ce instrumente de secol 21?A-ti văzut cu ce aparatură se lucreaza in sterilizari,va spun eu,cu unele din 1900 toamna,domnule manager.
Raspunde

Ion

Acum 5 ani

Pleaca linistit, dar sa o iei cu tine si pe penala de Magda, de la Runos, o vipera de femeie.
Raspunde

HAI,HUI PE MAI DEPARTE....

Acum 5 ani

Acest domn care si-a afisat la usa biroului titlul de DR. a uitat mai multe sa ne spuna,de ex.- de ce se fura medicamente din urgenta si de pe sectii? a fost informat dar nu a luat nici o masura,de ce medic RADIOLOG care era de serviciu la urgenta(pentru care era retribuit pe masura) face MEDITATII PE BANI cu studentii de la Facultate,lasand bolnavii GRAV sa-l astepte la usa cabinetului din URGENTA? De ce a renovat doar sectii fara trafic mare de pacienti?ex.Fizio 1 si 2,infectioase,de ce nu a dotat sectiile cu instrumentar adecvat,ca este ruginit,de ce sunt paturi in cabinetele celor care fac garzi(unde pe timpul noptii se doarme),doar se iau bani pe garzi.DE CE..../.....sunt multe uitate de el si angajarile pe PILE facute la C.J. cu concursul dat acolo si nu la Spital....
Raspunde

Mihaela

Acum 5 ani

A vizitat cineva Clinica de Neurologie, Chirurgie plastica si Endocrinologie!!!! AJUTOR!!!!!! Pe la geamuri BATE vantul!!!!!!! Vrem conditii umane pentru pacienti!!!!
Raspunde

Anca

Acum 5 ani

Din fericire rezultatele concrete nu se pot sterge cu buretele si sunt incontestabile. Investitiile raman, investitii fara precedent in cadrul istoriei recente a spitalului judetean. Acest domn merita respect din partea celor care beneficiaza de investiile realizate. Evident, mai e cale lunga pana la normalitate si mai avem destul de lucrat la atitudinea personalului medical....
Raspunde

Ioana Maria N.

Acum 5 ani

Felicitari pentru mandatul petrecut la carma acestui spital! Indiferent de cine ce spune rezultatele raman, si din punctul se vedere al unei persoane care a fost internata in acest spital, sustin faptul ca schimbarea nu doar se vede, ci se simte. Felicitari si mult succes in continuare!
Raspunde

ionela

Acum 5 ani

mie mi-a placut de dr spinean .comunicarea si intelegeraea a fost ok.vb dpv al meu.dar marea problema este ca acea doamna magda care este o hoata care nu stie sa calculeze salariiile angajatilor care foloseste un instrument al jigniriii atacand personalul pe care il are subordine folosind abuz verbal acea doamna nu mai trebuie sa stea.si-a angajat fiica cu prob de sanatate care nu poate ccomunica cu personalul cand ii se cere o mica adeverinta.asa si-a protejat si familia.vezi magdo asta esti furi si ai grija numai de fam ta.sa pleci din spital ca nu iti este locul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus