Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoţi la controlul judiciar, pentru a-l feri de întrebări. VIDEO

Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoţi la controlul judiciar, pentru a-l feri de întrebări. VIDEO

Peste 20 de preoţi l-au însoţit, joi, pe Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, la sediul Poliţiei Judeţene Constanţa, unde acesta s-a prezentat pentru formalităţile impuse de controlul judiciar, pentru a-l feri de întrebările presei, făcând un zid de protecţie în jurul său.

Arhiepiscopul Tomisului a fost pus sub control judiciar din data de 17 octombrie, într-un dosar cu un prejudiciu estimat la peste un milion de lei instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar de atunci trebuie să se prezinte săptămânal la sediul IPJ Constanţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pentru că la precedentele vizite prelatul a fost aşteptat de presă, dar şi de câţiva contestatari, joi dimineaţă peste 20 de preoţi s-au prezentat la sediul la Poliţiei Judeţeană spre a-l proteja pe acesta.

Ei au spus că au venit "spontan” pentru a "apăra Biserica Ortodoxă Română”. Alaiul a fost întâmpinat de câţiva protestatari în faţa poliţiei, ceea ce a generat câteva momente tensionate.

În octombrie, IPS Teodosie a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, luni, pentru luare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Procurorii susţineau că acţiunile IPS Teodosie şi ale complicilor au provocat un prejudiciu de peste 1 milion de lei.

"În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului împreună cu ceilalţi inculpaţi au folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene. În declaraţiile prezentate la A.P.I.A., inculpaţii au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafeţe agricole având categoriile de folosinţă 'vii pe rod cu struguri pentru vin/vii pe rod cu struguri nobili pentru vin', în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.(...) Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plăţile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei)", se arăta într-un comunicat al DNA.

În plus, în primăvară, IPS Teodosie, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, ar fi primit de la o persoană suma de 500 de euro.

În urmă cu câteva săptămâni, IPJ Constanţa a dispus cercetarea disciplinară a doi poliţişti care i-ar fi permis Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, aflat sub control judiciar, să intre în instituţie pe uşa destinată cadrelor, şi nu pe cea principală.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

Eu

Acum 7 ani

Acolo nu apare nici un "pașnic" cu vesta?
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, va rog , mai explicit dacă s-ar putea, deoarece din articol nu reiese acest lucru; Uciga-l Toaca e sau nu solidar cu "fratii" lui?...
Raspunde

gelu

Acum 7 ani

Aceste lucruri sunt detaliate si explicate mai pe larg pe situl Arhiepiscopiei, dar cu argumente si nu in stil gazetaresc. De dragul snzationalului inghitim tot felul de "bombe" de presa.
Raspunde

Eka

Acum 7 ani

Prietene, e bomba de presa anchetarea unui inalt prelat si scutul uman format din 30 de preoti in jurul lui. Justitia va decide daca e vinovat daca e vinovat sau nu. Cat despre detalierea de pe site-ul Arhiepiscopiei , ce credibilitate prezinta site-ul unei institutii care e implicata in acest incident si care are in sanul ei cel putin 30 de exemplare care incearca intimidarea justitiei ?
Raspunde

Cititescu

Acum 7 ani

IPS Teodosie e cercetat pentru necinste. Ceilalti popi care se solidarizeaza cu el, in ce postura se pun? Conform proverbului "cine se aseamana se aduna" s-ar putea sa fie si ei suspectati de necinste! La fel ca parlamentarii !
Raspunde

Odin

Acum 7 ani

Sper ca o să-l urmeze și la pușcărie!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus