Joi,
01.06.2023
Ploi Moderate
Acum
23°C

Percheziţii într-un dosar privind titluri de revoluţionar date pe bani

Percheziţii într-un dosar privind titluri de revoluţionar date pe bani

Procurorii Parchetului instanţei supreme fac, miercuri, 21 de percheziţii într-un dosar de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată privind acordarea titlurilor de revoluţionar, scrie news.ro

Procurorii spun că o mare parte din cele 3.505 persoane care au obţinut până în prezent titlul de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, avizarea acestora la Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari fiind "urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenţă asupra membrilor celor două instituţii ale statului".

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fac percheziţii la sediul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSPR), de unde ridică mai multe documente. Anchetatorii l-au ridicat şi l-au dus la audieri pe şeful instituţiei, secretarul de stat Adrian Sanda, au precizat sursele citate.  Premierul Dacian Cioloş a decis demiterea din funcţie a secretarului de stat Adrian Sanda, potrivit unor surse oficiale

Potrivit unui comunicat al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică fac cercetări într-un dosar penal privind infracţiunile de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Astfel, poliţişti din I.G.P.R.- Direcţia de Investigaţii Criminale, Direcţia Generală de Poliţie a Bucureşti, I.P.J. Ilfov, I.P.J. Braşov, I.P.J. Bistriţa Năsăud, I.P.J. Caraş Severin şi I.P.J. Vrancea fac 21 de percheziţii domiciliare, atât la locuinţele persoanelor vizate, cât şi la sediile unor instituţii publice.

Procurorii spun că prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 95/2014 a fost modificată şi completată Legea 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987, în sensul introducerii unei noi categorii de revoluţionari, şi anume "Luptător cu Rol Determinant” - atribuit celor care în perioada 14 - 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului.

Această modificare legislativă a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari, cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - CPRD şi Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 - SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de "Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente.

Totodată, procurorii au stabilit că mai multe persoane interesate să obţină calitatea de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” au promis, oferit sau au dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alţii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR şi CPRD, care aveau influenţă sau au lăsat să se creadă că au influenţă asupra unor funcţionari din cadrul acestor instituţii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceştia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri.

"De asemenea, există date că o mare parte din totalul de 3505 persoane care au obţinut până în prezent titlul de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, avizarea pozitivă a acestora la nivelul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 - SSPR sau în urma contestaţiilor depuse la Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - CPRD fiind urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenţă asupra membrilor celor două instituţii ale statului", mai spun procurorii.

Persoanele din categoria “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” beneficiază de drepturi băneşti majorate faţă de ceilalţi revoluţionari, în sensul că au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluţionari, o indemnizaţie de gratitudine în valoare de 2020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

5 comentarii

Magna Horreum

Acum 6 ani

Articol luat cu copy-paste. Doar ca ati "paste" de doua ori, profesionistilor! jurnalism de cacat!
Raspunde

e-manuela

Acum 6 ani

Buna!Nenea, si "scoica" mea este "luptător cu rol determinant" in Revoluție...Atunci "iubi"al meu, știti voi care, ca-l știe toată "lumea" dădea din coate, împreuna cu alti "tovarăși" de lupta bine-nțeles , prin sediul C.J. Iar eu , o biata femeie de serviciu la acea data, am fost făcută părtașa fără voia mea, la "setea de libertate" a acestor bravi "eroi", ce mi-au terfelit "scoica"....In aceste condiții considerati ca "titlul" meu nu este întemeiat?...
Raspunde

marginan

Acum 6 ani

era cazul sa se ia cineva de gloata de " revolutionari" aparuti dupa "revolutie" ca ciupercile dupa ploaie, chiar si remuneratia mi se pare exagerata daca nu au ramas cu daune fizice. Banuiesc ca alegerea s-a facut pe baza de marturii mincinoase si cumparate, ar fi bine sa se faca curatenie.
Raspunde

Dan

Acum 6 ani

Profitorii scot bani din orice, în complicitate cu funcționari corupți. Nemunca si impostura au ajuns să fie sport national in tara noastră. La pușcărie cu toți și recuperarea prejudiciilo, de îndată. Rușine să le fie!
Raspunde

Der Fuhrer

Acum 6 ani

Ideea e ca de buna voie so dus toti la intalnirea cu minerii. Acuma toti puturosii au idei revolutionare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus