Cratere este cuvântul corect, deloc exagerat, pentru gropile care s-au căscat pe drumul dintre Rășinari și Poplaca. Asfaltul pe acest tronson de drum a fost așternut abia în anul 2012, iar administrația județeană de atunci se mândrea cu această realizare. Înainte să se încheie perioada de garanție, șoseaua a început să cedeze. Evident, localnicii știau foarte bine că terenul, aici, este instabil. Doar autoritățile par surprinse.
Mai multe porțiuni din asfalt au dispărut, înghițite de pământul instabil. Cele mai mari probleme sunt în vârful pantei, în apropiere de mănăstirea din zonă. “Nu-i nimeni de vină... E drumul alunecos aici, nu stă pământul aici, se tot mișcă”, spune Laurențiu Mareș, unul dintre șoferii care vine zilnic pe aici. Chiar dacă unii dintre localnici sunt indulgenți, alții își arată nemulțumirea. “Mă așteptam totuși să țină mai mult, mi se părea o treabă bună, la început. Acum mai e cum mai e, dar vine iarna, noi trebuie să aducem copiii la bunici, dimineața. Nu știu cum va fi”, se plânge Monica Șoroștin.
Asfaltat în 2012
Consiliul Județean Sibiu a asfaltat cei 13,8 km de drum județean, în cadrul unui proiect cu finanțare din fonduri europene. Recepția a avut loc în luna septembrie. Președintele de atunci al CJ era convins că această realizare va “ridica” zona, atât din punct de vedere economic, cât și turistic. “Traficul rutier s-a intensificat substanțial și primele foloase la care ne așteptăm sunt creșterea numărului de investitori în localitățile traversate de aceste drumuri și creșterea numărului de turiști. Modernizarea infrastructurii de drumuri recent finalizată va contribui, cu siguranță, la dezvoltarea socio-economică a zonei Mărginimii Sibiului și îmi exprim satisfacția pentru realizarea acestui obiectiv. Se poate spune acum că orașul Sibiu are o a doua centură ocolitoare, în sensul că dinspre Sebeș Alba se poate ajunge direct la Păltiniș sau Cisnădie, fără a mai străbate municipiul Sibiu”, a spus, la vremea respectivă, președintele Ioan Cindrea.
Se știa de probleme
Declarația lui Ioan Cindrea pare, acum, cel puțin optimistă. Reprezentanții Consiliului Județean au fost notificați, de către executant, încă din 2011, că în zonă sunt probleme. Reprezentanții Comtram, firmă care a fost lider în asocierea SC Comtram SA Sibiu, SC Drumuri și Prestări în Construcții SA Sibiu, SC Geiger Transilvania SRL Sibiu, care a câștigat acest proiect, susțin că și-au dat seama că terenul este instabil încă de când s-au apucat de lucru. Pentru că proiectele pe fonduri europene nu permit niciun fel de modificări, acesta nu a fost ajustat. S-a lucrat exact pe proiect, cu toate că era evident, încă de pe atunci, că drumul nu va ține. Cinci ani are garanție de bună execuție DJ106D, așa că termenul nu a expirat, încă. Executantul nu se simte, însă, responsabil.
Turul Ciclist, imposibil de organizat pe aici
Șoseaua este una des frecventată de turiști, în timpul verii. Traseul cicloturistic “Emil Cioran” trece pe aici, iar bicicliștii îl traversează zilnic. Tot pe aici trece și traseul etapei internaționale de ciclism Turul Sibiului. Acum, însă șoseaua este imporibil de străbătut la viteze de ciclism profesionist. În una dintre curbe, asfaltul s-a surpat pe o porțiune de aproximativ 20 de metri. Organizarea Turului Ciclist pe aici ar putea pune în pericol chiar viața participanților.
Cine e vinovat?
Consiliul Județean a comandat o expertiză, care să determine cine se face vinovat. „În funcție de rezultatele primite, Consiliul va lua măsurile care se impun, lucrarea fiind în garanție până în anul 2017. Dacă se demonstrează că au survenit în urma unor cauze naturale, atunci reabilitarea revine Consiliului Județean, dacă sunt cauze ce provin din proiectare, respectiv execuție, atunci acestea revin celor implicați”, spune purt[torul de cuvânt al CJ Sibiu, Ioana Căpățână. Indiferent cine va plăti pentru reparații, lucrările de remediere vor începe abia în primăvara anului viitor. Până atunci, constructorul a umplut gropile cu piteriș, ca să mai atenueze din denivelări.
Finalizat cu întârziere
Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în 23 august 2010, iar lucrările efective au început în data de 19 octombrie 2010. Deși perioada de execuție a fost de 12 luni, ea s-a prelungit până la 30 august 2012 din mai multe motive: introducerea rețelei de apă și canalizare în comuna Poplaca, mutarea stâlpilor electrici din amplasamentul drumului Rășinari – Poplaca. și condițiile meteorologice nefavorabile pe timp de iarnă. Valoarea contracului a fost de 17 milioane de lei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Emil Cioran , Mărginimii Sibiului , Ioan Cindrea , Consiliul Judetean Sibiu , Consiliului Județean , Consiliul Județean , Geiger Transilvania , Turul Ciclist , Ioana Căpățână , Turul Sibiului , Laurențiu Mareș , Sebeş Alba , Monica Șoroștin , Organizarea Turului Ciclist , Reprezentanții Comtram
Vizualizari: 4229
Ultimele comentarii
Acum 21 minute
Adina
Acum 43 minute
Trancau
Acum 1 oră
Adi
Acum 1 oră
Chiorul
Acum 1 oră
Barosanu