Joi,
11.09.2025
Parțial Noros
Acum
22°C

Nuuu! Slănina cu ceapă și țuică e otravă pentru organism

Nuuu! Slănina cu ceapă și țuică e otravă pentru organism

Mâncarea tradiţională românească: slănină cu ceapă, stropită cu ţuică, e extrem de nesănătoasă, susține Nicolae Hâncu, preşedintele de Onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Acesta a declarat pentru ziarul Adevărul că slănina fără E-uri şi prin urmare mai bună decât meniul celor care locuiesc la oraş e un mit total greșit. “Mitul alimentaţiei «de la ţară» nu noi l-am creat, ci media. Eu combat puteric aceste lucru spunând că alimentaţia sau sfaturile ce ne trimit la alimentaţia bunicilor nu sunt deloc demne de urmat. Eu ştiu ce mâncau bunicii şi cum erau preparate alimentele. Se consumau alimente foarte grase, prăjeli gătite în grăsimea de porc, se bea lapte de bivoliţă cu grăsimea de două degete. Gastrotehnia bunicilor era una care pregătea alimente nesănătoase. Nu înţeleg de ce se fac aceste trimiteri tot timpul către o alimentaţie ce deloc, deloc nu era sănătoasă”, a declarat, pentru ”Adevărul”, profesorul Nicolae Hâncu, medic primar diabet nutriţie şi boli metabolice, specialist în nutriţie.

El a explicat, pentru “Adevărul”, de ce este greşit mitul conform căruia “alimentaţia de la ţară” sau “alimentaţia bunicilor” este una sănătoasă. Hâncu a explicat ce explicat ce înseamnă aşa-zisa masă „sănătoasă” slănina cu ceapă şi palincă din punct de vedere nutriţional.    „Slănina înseamnă grăsime saturată extrem extrem de nesănătoasă pentru orgaism, chiar dacă e cu ceapă şi ţuică. Nu are nicio legătură cu sănătatea. Ţăranul român ce se ducea şi lucra de dimineaţa de la 5 până apunea soarele, la muncă, trebuia să-şi pună ceva de mâncare? Îşi punea ce avea şi el,  o bucată de pâine, slănină care nu se strica şi apă. Să nu credeţi că bea  ţuică acolo, pe câmp. Eventual o bea acasă, când sosea”, a spus Nicolae Hâncu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

17 comentarii

Bogdan

Acum 8 ani

Mancati KFC si beti cola...asigura o foarte buna conservare a organismului chiar si dupa moarte.
Raspunde

badea gheorghe

Acum 8 ani

Da, însă țăranul mânca miercurea și vinerea de post, ținea postul Crăciunului și al Paștelui, mânca puțină carne. Chiar dacă mânca pită cu slană, muncea de dimineața până seara, deci era un om activ! Câți oameni mureau atunci de infarct, câte cazuri de cancer existau, cine auzise de colesterol? Ce-ar trebui să mânânce un om sănătos, nenea doctor?
Raspunde

ion

Acum 8 ani

https://retetecugust.com/2011/10/21/omul-carnivor-omnivor-sau/
Raspunde

Antreprenor

Acum 8 ani

Stiti ca durata de viata a taranilor de acum 100 ani era de 50 ani ani, nu?
Raspunde

Tr

Acum 8 ani

Ești tâmpit cu crengi. Acum 100 de ani era război mondial, mureau băieți tineri pe front, normal că media de viață era scăzută. În plus cuplurile făceau câte 10-12 copii, din care jumătate mureau până să ajungă la maturitate. Dar cei care trăiau atingeau lejer 90 de ani. Badea Gheorghe are dreptate 100%, aici tu ești prostul satului.
Raspunde

badea gheorghe

Acum 8 ani

Acum 30 de ani, când mergeam la țară la bunici erau moșuci și babe de 75-80 de ani. Bunicul meu a trăit 79 de ani... Țăranii care mureau la 50 de ani precis au murit în război sau de vreo epidemie, nu din cauza slăninii și a țuicii!
Raspunde

Geo

Acum 8 ani

Astia sunt fabulatii din timpul comunismului, probabil in calcul erau inclusi si cei câteva sute de mii care au murit pe front, sau in epidemii.
Raspunde

Geo

Acum 8 ani

Statistica cu durata medie de viata, de 50 ani, o expuneau insistent comunistii, in mod sigur nu avea o baza reala. Probabil in calcule au fost inclusi si cei care au murit pe front, si in epidemii. Hrana parintilor si bunicilor era mult mai sanatoasa decât acum, probabil acest medic n-a trăit la tara, a citit despre viata taranului din carti. Chiar cercetatori romani, arata ca slănina este un aliment sănătos, desigur neconsumat in exces.
Raspunde

pentru badea gheorghe

Acum 8 ani

un om sanatos ar trebui sa manance mancare cruda fructe, legume, leguminoase, nuci si seminte. Organismul omului este creat pentru a digera astfel de mancare nicidecum slanina de porc, exact ca si stomacul unei maimute. nu va mai imbatati cu apa rece, e adevarat ca e buna la gust cum sunt de pat si cartofii prajiti, dar la fel de adevarat este ca si spitalele si farmaciile sunt pline de oameni bolnavi.
Raspunde

badea gheorghe

Acum 8 ani

Fii serios!
Raspunde

cipi

Acum 8 ani

pentru cei care cred doar daca vad http://www.alimentatienaturala.ro/alimentatia-specifica-omului/
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

Nu conteaza doar cat traiesti ci si cum traiesti...degeaba ai ajuns la 75 de ani cand de la 50 te chinui si bagi medicamente cu pumnul...asta e ideea ;)
Raspunde

badea gheorghe

Acum 8 ani

Da, știu oameni care au trăit 40 de ani având diabet și fiind cardiaci! Se îngrijeau și atât! Am auzit de c AVC la 38 de ani, de infarct la 30... mi se pare ciudat! Bolile nu vin în primul rând de la alimentație, ci, mai degrabă, de la stresul pe care ni l-a adus acest capitalism sălbatic! Pe urmă, mai e și factorul genetic... cu care nu poți lupta....Nici semințele nu te ajută prea mult în acest caz!
Raspunde

e-manuela

Acum 8 ani

Buna! Nenea, pai, sa renunțam la ce nu-i sănătos, si sa păstram ce-i "bun"...In acest sens fiindcă nu vreau sa-i supăr de tot pe "neni" le propun "maceratu" de ceapa in spiluc ca-i "pansament" pentru stomac...si-ti miroase si gura "flori"...
Raspunde

...

Acum 8 ani

Iar tu???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus