Marţi,
25.01.2022
Innorat
Acum
-7°C

Primul cetățean de onoare în mandatul Danielei Cîmpean: ”am contrazis politica iredentistă maghiară”

Primul cetățean de onoare în mandatul Danielei Cîmpean: ”am contrazis politica iredentistă maghiară”

Medic, fost director al Spitalului județean, veteran de război și activist politic în exil, Coriolan Brad – născut acum 92 de ani la Gura Râului – este prima propunere pentru titlul de Cetățean de onoare al județului făcută în mandatul de președintă a CJ Sibiu al Danielei Cîmpean.

Coriolan Brad este ”o personalitate de excepție a vieții medicale din Sibiu”, se arată în raportul pe baza căruia a fost redactat proiectul de acordare a titlului de Cetățean de onoare al județului. Doctor în medicină din 1971, Coriolan Brad a condus Spitalul județean Sibiu în perioada 1972 – 1976 din postul de director medical, după care a emigrat în Republica Federală Germania, unde a profesat tot medicina. ”În exil a scris articole cu conținut politic pentru apărarea țării și a poporului român și a fost membru al «Consiliului național român», făcând parte din Biroul executiv central pentru Europa și America”, se mai arată în raportul de specialitate citat. Veteran de război, Brad a primit Crucea comemorativă pentru serviciile militare din cel de-al doilea război mondial. Medicul este autor a trei cărți de specialitate: Tabagismul și efectele lui (1964), Actualități în hepatologie (1996), Bolile pancreasului (2002). Cadru didactic asociat al Facultății de medicină din Sibiu, Coriolan Brad este pensionar, în prezent.

Propunerea de acordare a acestei distincții va fi supusă votului consilierilor județeni în ședința de joi.

Exil și din cauza invidiei colegilor

”După 1958 au apărut decrete prin care oricine punea fi învinuit și sancționat pentru fapte inventate. Acuzat pentru «origine nesănătoasă», la care s-a adăugat invidia colegilor pentru rezultatele profesionale pozitive, îmi vedeam viitorul distrus pentru mine și familia mea. În 1976, împreună cu fiul meu, am părăsit Republica Socialistă România și ne-am stabilit în Germania Federală, unde la foarte scurt timp ni s-a acordat statutul de exilați politici. După 1989, am adus în România, pe cont propriu, ajutoare umanitare în medicamente, aparatură medicală și alimente în valoare de sute de mii de mărci vest-germane”, arată Coriolan Brad în biografia sa.

În audiență la Papă

Medicul arată că pe tema situației politice din România comunistă a ținut legătura cu personalități precum MS Regele Mihai I al României, Francois Mitterrand, fostul președinte al Franței, dar a fost în audiență și Papa Ioan Paul al II-lea. ”În munca politică am contrazis prin conferințe și articole politica iredentistă maghiară referitoare la Transilvania, care depășise limitele realității și a bunului simț”, mai arată Coriolan Brad în biografia sa. El amintește de episodul din 1998, când a redactat memorii pentru susținerea morală a ”Congregației inimii neprihănite a Mariei” din Odorheiul Secuiesc, cămin pentru copiii orfani aflat în pericol de închidere. ”Urmare a acestei acțiuni, nu numai că a fost salvat căminul, dar lângă el s-a deschis un liceu cu limbă de predare română”, mai arată Brad.

Al 14-lea titlu

Titlul de cetățean de onoare al județului Sibiu a fost înființat în 2013, la inițiativa președintelui CJ Sibiu din acea vreme, Ioan Cindrea. Distincția este acordată unor persoane române sau străine, indiferent de domeniul în care activează, dacă ”prin activitatea desfășurate și-au adus o contribuție deosebită la promovarea prestigiului județului Sibiu în plan național și internațional”. Până în prezent, 13 locuitori ai județului au primit acest titlu. Printre aceștia se numără ÎPS Streza, Lucreția Ciobanu, Ion Besoiu, Mircea Păcurariu, Corneliu Bucur, Iacob Cătoiu, Nicolae Nan, Ioan Bondrea, Constantin Oprean, Valeriu Olariu sau Ghiță Bârsan.

Sursa foto

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus