Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Raluca Turcan, PNL: "Învățământul profesional dual se îmbunătățește prin sprijin concret pentru mediul de afaceri"

Raluca Turcan, PNL:

Din acest an există un cadru legal care favorizează învățământul profesional dual, în paralel cu îmbunătățirea învățământului profesional și tehnologic. Învățământul profesional dual se formează la cererea agenţilor economici.  Deputatul Raluca Turcan le reamintește oamenilor de afaceri că acest tip de educație vine în sprijinul activității lor, pe de-o parte și pe de altă parte, ei pot sprijini sistemul de educație și pot influența pozitiv destinul unor tineri aflați la începutul vieții sociale și care vor să învețe o meserie.  ”Învățământul profesional dual vine în sprijinul mediului de afaceri, al comunităților locale și al elevilor. Sistemul de educație asigură în acest tip de învățământ resursele umane şi financiare şi organizează formarea teoretică din şcoală, de una, două zile de studiu pe săptămână, iar angajatorul trebuie să ofere resursele umane şi financiare şi să organizeze formarea practică, de la locul de muncă, în celelalte trei, patru zile. Totul se desfășoară pe baza unui contract de muncă, încheiat între agentul economic şi elev, iar absolvenții au posibilitatea de a intra pe piaţa muncii şi, în acelaşi timp, au posibilitatea de a continua pregătirea profesională la un nivel superior de calificare”, susține președintele PNL Sibiu, Raluca Turcan.

15094992_1288594814538202_2268164786648831330_n

Totodată, elevii vor primi din partea statului: decontarea cheltuielilor de transport şi facilăţi privind cazarea şi masa gratuite care se acordă elevilor care frecventează învăţământul dual  în altă localitate decât cea de domiciliu, indiferent de oferta de educaţie şi formare profesională disponibilă în localitatea de domiciliu.

Agenții economici care vor alege să investească în școlile profesionale vor putea deduce cheltuieli precum:

-  burse, echipamente, transport, masă, cazare, analize medicale;

-  rechizite, cărți, softuri educaţionale, materii prime şi materiale consumabile şi alte cheltuieli de acest tip;

- achiziții pentru laboratoare și locul de practică;

- salarii şi pregătirea profesorilor, tutorilor și formatorilor;

- cheltuieli de investiţii în spaţii de învăţământ.

 Aceasta lege a fost adoptată de Guvernul Dacian Cioloș pe un proiect de lege inițiat de deputatul PNL de Sibiu Raluca Turcan.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

Cl. Anul Politic

Acum 7 ani

PDL-ul s-a transferat la PNL și vrea să ne mai înșele o dată.
Raspunde

dancp

Acum 7 ani

greseala ,peneleul e pedeleu,turcana e tot pedeleu,cu akceptul lui base,werner si altii varza de bruxelles
Raspunde

Alzara

Acum 7 ani

N-au nicio sansa traseistii penali basisti care acum ,maram se dau mari liberali,vai de capul lor , sa fii redus rau sa votezi cu penibilii si hotii astia mincinosi.
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea Alzaru, Doamne bine-i cand te "muți" toate "neamurili uiți...
Raspunde

Der kuli

Acum 7 ani

Daca doamna crede ca toti sibienii sunt prosti ii multumim pt asta!
Raspunde

una pe zi

Acum 7 ani

Cat tupeu are traseista asta....Votati moldoveanca traseista
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus