Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Studenții mediciniști organizează o nouă campanie de donare de sânge. “Donează sânge! Fii erou!”

Studenții mediciniști organizează o nouă campanie de donare de sânge. “Donează sânge! Fii erou!”

Studenţii de la Facultatea de Medicină din Sibiu organizează o nouă campanie de donare de sânge. Proiectul „Donează sânge! Fii erou!” are loc în perioada 21-25 noiembrie, 5-9 decembrie şi are ca scop sensibilizarea sibienilor cu privire la donarea de sânge. Cei care vor să doneze sunt aşteptaţi de voluntari la Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu, de pe stradă Spitalelor, nr 2-4 , între orele 8:00 şi 11:00.

Pentru această campanie, proiectul mobilizează aproximativ 100 de voluntari activi care până acum s-au ocupat constant de organizarea, mediatizarea şi creşterea conştientizării importanţei donatului de sânge în rândul sibienilor. Anul acesta studenţii medicinişti îşi propun să ajungă la 600 de donatori în cele 10 zile de campanie.

 “Dorim ca împreună să transformăm actul de donare de sânge într-un gest firesc, ce denotă umanitate, educaţie şi nu în ultimul rând, altruism. De asemenea, dorim să determinăm persoanele să revină la centrul de transfuzii, deci dorim să garantăm o experienţă plăcută de care acestea să îşi amintească cu drag”, spune Alexandra Maria Român, coordonator „Donează sânge , fii erou!” Sibiu.
Proiectul are că scop primordial combaterea deficitului de sânge din Spitalele din România, doar 2% din români fiind donatori regulați , fapt ce creează o discrepanţă majoră între cererea de sânge şi unităţile disponibile.  În România se donează aproximativ 1500 de unităţi pe zi, pe când doar în Bucureşti sunt necesare 1000 de unităţi pe zi.

De ce este important să donăm?

Pe lângă multiplele beneficii pentru sănătatea donatorului: scăderea riscului de infarct miocardic şi leucemii, creşterea rezistenţei organismului la traumatisme cu hemoragii (deoarece acesta se obişnuieşte cu pierderea unei cantităţi de sânge în mod regulat şi va răspunde mai bine la hemoragii) şi creşterea imunităţii, donarea este un act umanitar, ce nu ne costă nimic, iar satisfacţia că poţi salva până la  3 persoane la o singură donare poate fi de nepreţuit.

Condiţii minime pentru prezentarea la donare sunt :

  • Clinic sănătos la dată donării
  • Aviz epidemiologic eliberat de medicul de familie (doar la prima donare)
  • Act de identitate valabil (Să fii cetăţean român cu domiciliul în România sau cetăţean al Uniunii Europene cu reşedinţa în România)
  • Vârstă între 18 şi 50 ani
  • Greutate minimă de 50 kg
  • Tensiune sistolică de minim 100 maxim 180 mmHh
  • Fără consum de alcool cu minim 72 h înainte de data donării
  • Femeile să nu fie în perioada ciclului menstrual şi încă 5 zile după ciclu
  • Să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale
Beneficiile donatorului:
  • Să primeşti rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupa sangvină; Hepatită B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (siffilis); ALT (probe hepatice). Acestea sunt confidenţiale.
  • Donatorii fideli, beneficiază o dată pe an de alte analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, etc ).
  • 1 zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvenţa pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării
  • Decontarea cheltuielilor de transport în comun dacă ai domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge (se păstrează biletele de călătorie dus-întors)
  • Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun la firmele Meditur şi Tursib, pe o luna
  • Alocaţie de hrană sub formă tichetelor de masă sau o masă (alimente) post donare la centrul de transfuzii
  • Să fii informat asupra motivelor excluderii tale de la donare
Proiectul ,, Donează sânge! Fii erou " este o campanie naţională organizată de studenţii facultăţilor de medicină din toată ţară , minim o dată pe an, având că obiective principale  informarea populaţiei în legătură cu necesitatea atât de mare de sânge din clinicile din România, cât şi sensibilizarea  acesteia cu privire la  actul de donare de sânge.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus