Pentru peste 40 de persoane din căminul de bătrâni de pe strada George Coșbuc, Crăciunul a venit mai devreme. Ieri, studenții ULBS, împreună cu trei chefi cunoscuți din oraș, le-au prăgătit o cină mai special. Oaspeții au fost primiți cu brazii împodobiți, colinde și un meniu demn de un restaurant de top din țară.
"Gătim cu gândul la bunicii noștri"
“Noi gătim o supă cremă de sfeclă. Ceva ușor, de sezon și sănătos. Sunt persoane în vârstă și de aceea am ales ceva ușor, un produs așa, chiar românesc și să vadă și ei cum s-a evoluat. Poate au mai mâncat supă de sfeclă, dar a mea este mai complexă, mai fină, mai bună”, spune chef Manuel.
Din echipa roșie a făcut parte și Monica, student ULBS, care s-a ocupat de tăierea legumelor, făcând totul cu gândul la bunicii ei. “Pregătim o supă cremă de sfeclă roșie și momentan tăiem legumele și sperăm să iasă foarte bună. Aștept să vedem rezultatele. Noi lucrăm cu mai mult drag având în vedere că este o cauză nobilă, sperăm să le facem o bucurie. Gătim cu gândul la bunicii noștri de acasă”, spune Monica.
"Bucătari" din Congo
Nici studenții veniți la Sibiu prin bursă Erasmus nu au stat deoparte și au participat, la invitația Universității, fiind bucuroși că pot să ajute. “Biroul Internațional ne-a lansat invitația și am spus da, sigur că vreau să particip. Îmi place foarte mult să gătesc, și consider că este un eveniment foarte frumos, mai ales că facem cuiva o bucurie” spune Iris, din Croația.
“Nu sunt un bucătar așa de priceput, dar o să dau tot ce este mai bun, mai ales că facem asta pentru o cauză nobilă și pentru a face o bucurie”, spune Rafael, din Congo.

De felul de bază s-a ocupat “echipa albastră”, coordonată de chef Marius, de la Pardon Cafe&Bistro. Echipa a gătit un piept de pui cu sos de țelină și legume la cuptor. Băieților din echipă le-a revenit “misiunea” de a curăța ceapa, iar fetele s-au ocupat de tăierea legumelor. Desertul a fost pregătit de “echipa albă”, coordonată de chef Emilian Vârlescu, un mousse de iaurt.
Evenimentul a fost deschis de un moment artistic susținut de Grupul Folcloric Mlădițe Sibiene. Invitații s-au putut bucura de cântece tradiționale, și au fredonat împreună cu cei din ansamblu. Oaspeții s-au bucurat de preparatele pe care le-au avut, deși, cei mai mulți dintre ei nu au știu exact ce mănâncă. Bătrânii au fost serviți chiar de studenții care le-au gătit, emoționați că fac asta pentru prima dată. “Este foarte bun, nu am mai mâncat până acum așa ceva. S-a gătit special pentru noi? Le mulțumim, e o mare bucurie pentru noi”, a spus unul dintre bătrâni.
"Ne bucură gestul lor"
Faptul că au părăsit căminul în care locuiesc a reprezentat un mod de socializare, dar și bucuria că aparțin cuiva și că s-a gătit special pentru ei. “Vorbeam cu colega mea și ne contraziceam dacă asta e supă de ciuperci sau nu, ea zicea că au dat ciupercile pe răzătoare. Este foarte bună, cred că mai vreau o porție. Ne bucură gestul lor și este foarte bine venit, le mulțumim tare mult" spune Bogdănel Constantin, din Jina, în vârstă de 67 de ani.
Primul fel a fost, se pare, cel mai controversat, dacă este sau nu supă de ciuperci. ”La noi la cămin ne dă supă așa cremă, cu ciuperci. Și eu așa am înteles că este, dar și asta e foarte bună. E bine venit totul, e foarte bine că am mai ieșit, am mai schimbat idei. La noi sărbătorile sunt frumoase, tot mai vin colindători, din toate părțile. Ne-a plăcut și cum au cântat fetele în seara asta”, spune Elena Șerban, în vârstă de 76 de ani.
La eveniment au fost prezenți, alături de invitați, reprezentanți ai Universității “Lucian Blaga”, cadre didactice și studenți. La final, persoanele din căminul de pe strada George Coșbuc au făcut cunoștință cu cei care le-au pregătit cina și le-au mulțumit pentru seara petrecută împreună.
Activitatea a fost parte a evenimentului “Parfum de Crăciun în fiecare cămin”, o acțiune a studenților sibieni. Cea de-a doua parte a evenimentului va avea loc azi și este dedicată exclusiv studenților din căminele ULBS. În 23 noiembrie, aceștia vor avea parte de tradiționala de acum petrecere de Crăciun, în care studenții “bucătari” vor pregăti gogoși și mere coapte pentru colegii lor de cămin.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Chef Manuel , Lucian Blaga , Chef Emilian Vârlescu , Biroul Internațional , Elena Șerbănescu , Bogdănel Constantin , Grupul Folcloric Mlădițe Sibie , Pardon Cafe , George Cosbuc
Vizualizari: 4087
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Cornel Sibianul
Acum 11 ore
Ada
Acum 11 ore
Ioan Rotar
Acum 11 ore
Rotar
Acum 12 ore
EVREU