Luni,
05.12.2022
Cer Senin
Acum
1°C

ULBS a crescut semnificativ în topul universităților curate. Rectorul Bondrea: Am muncit pentru asta

ULBS a crescut semnificativ în topul universităților curate. Rectorul Bondrea: Am muncit pentru asta

Cel mai recent raport al integrității, semnat de Coaliția pentru Universități Curate, oferă Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu trei stele, în creștere de la o stea cât avea la ultimul raport. ULBS se plasează astfel pe locul 15 în țară, din totalul celor 43 de universități evaluate.

Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș se află pe primul loc, cu patru stele, în clasamentul întocmit de Coaliția pentru Universități Curate, în Raportul integrității universitare din România, realizat de SAR.

Pe următoarele locuri, tot cu patru stele, se află Universitatea clujeană Babeș-Bolyai, Universitatea București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Petru Maior din Târgu Mureș și Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca.

În categoria universităților de trei stele se află Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba-Iulia, Academia Tehnică Militară din București, Universitatea din Craiova, Universitatea din Oradea, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, ASE București și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași.

Conducerea ULBS spune că s-au făcut eforturi serioase pentru aceste îmbunătățiri și ele vor continua în perioada următoare.

”Universitatea a avut în anii trecuți doar o singură stea în acest clasament al universităților curate. Am avut și atunci discuții cu cei care realizau aceste clasamente, pentru că evident că nu am fost mulțumiți. Acest nou clasament a fost mult mai bine documentat și mai aplecat spre situația reală. De altfel, am avut o vizită a unui cadru didactic și a unui student în universitate pentru a vedea toate aceste criterii și cum stăm la transparență, corectitudine, la modul de a lua decizii și realitatea ne demonstrează că toate aceste procese s-au îmbunătățit mult. De aceea, spre exemplu, am vrut ca toate deciziile noastre, la toate nivelurile, de la Consiliul de Administrație sau de la Senat, să fie publice și clare. Zona de investiții la fel. Am muncit pentru crește la această o poziție”, a declarat pentru Turnul Sfatului rectorul Ioan Bondrea.
La alcătuirea clasamentului final au fost însumate notele, de la 1 la 10, la cinci criterii: transparență, corectitudine academică, calitatea guvernanței, corectitudinea financiară și meritocrația. Analiza a cuprins și un criteriu de antidiscriminare. Universitățile cu patru stele sunt cele cu medii între 7 și 8, iar cele cu zero stele au avut medii sub 4.
„Universitățile de patru stele sunt cele mai bune în contextul românesc, dar nu au cinci stele, deci sunt sub ce ar fi putut realiza chiar cu cel mai favorabil benchmark. Dintre ele, Universitatea din Târgu Mureș este dezavantajată de faptul că se află în concurență cu universități de cercetare, când de fapt nu este una în adevăratul sens al cuvântului și ar fi poate mai înțelept ca acest lucru să fie explicit. Toate celelalte universități au și probleme de integritate, dar și capacitatea de a progresa. Diplomele acestor universități ar trebui să primească un plus de încredere la capitolul integritate și competență pe piața muncii”, se arată în raportul citat.
clasament-universitati

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, "munca" lu' matale se vede încă din poza....Cat despre gradul de "curatenie" al ULBS, este suficient sa privim grupul "select" din care faceți parte...
Raspunde

Stef

Acum 6 ani

Caracterul lui Bondrea e la fel ca fata lui... Universitatea L.Blaga scoate studenti pe banda rulanta. Sunt destui tineri agramati care au terminat la Blaga si care au ajuns soferi, vanzatori, sau te miri ce necalificat...
Raspunde

Ghita

Acum 6 ani

Ce fel de studenti poate sa scoata unul ca Tiberiu Tant? Cum poate creatura aia sa predea studentilor?
Raspunde

universitar

Acum 6 ani

Ăla e doar unul dintre marii profesori. Să adăugăm (așa pe sărite...) niște dinozaurii de mult depășiți: Sabău, Oprean, Cindrea, Bogdan, Bologa, Dușe, Streza , Ciortea, Muscalu, Todericiu, apoi pe unii ca Țîțu, Tarnu, Geamănu, Jugastru, Oneț, Poiană, Costache, Mițaru (amândoi), Streza jr., Popa, apoi o droaie de fătuci ca Mircea, Gita, Beca și șefa lor Preda. Are balta pește. Muuuult.... Ăștia doar așa la o primă și rapidă rafală. Să nu intrăm în zona conducătorilor de doctorate cu 12 citări și a doctorilor făcuți pe bandă...
Raspunde

ion n

Acum 6 ani

fereasca ... sa verifice cineva doctorate de Sibiu. am citit una cu copy paste de pe wikipedia. fara ghilimele, fara citari, note etc. si amu persoana e doamna profesoara la ulbs....
Raspunde

Este

Acum 6 ani

Bai universitanule...sa o sugi...la toți aia citați de tine. Ca pai o sa ți se spună falcosul...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus