Sâmbătă,
24.10.2020
Cer Senin
Acum
9°C

„Mi-am văzut moartea în ochii lui”. Seară de veghe pentru victimele violenţei în familie | foto

25 Noiembrie 2016 21:06

„Mi-am văzut moartea în ochii lui”. Seară de veghe pentru victimele violenţei în familie | foto

"Mi-am văzut moartea în ochii lui. Aș fi vrut să-i spun băiatului să fugă, să nu vadă, dar cuțitul a pătruns adânc înainte să deschid gura”. Este unul dintre mesajele lipite pe siluetele roşii ce s-au aflat, astăzi, pe pietonala Nicolae Bălcescu.  Este vorba de evenimentul stradal anual ”Seară de veche pentru Martorele Tăcute”, ce marchează  Ziua Internațională de Eliminare a Violenţei Împotriva Femeilor.

femei-violenta-in-familie-aleg10

Şi anul acest, timp de trei ore, voluntarii Asociaţiei pentru Libertate şi Egalitate de Gen au aprins, cu ajutorul trecătorilor, lumânări pentru a sublinia că violenţa asupra femeilor nu e o simplă poveste, că ea poate fi fatală.  Au fost împărţite materiale informative, iar sibienii au putut citi de pe siluetele roşii aşezate în jurul fântânii de pe Bălcescu poveştile unor femei care şi-au pierdut viaţa în urma unui act de violenţă.

„Prin acţiunea din această seară noi încercăm şi să tragem un semnal de alarmă că violenţa domestică nu este doar o ceartă între soţi, că ea poate să conducă la pierderea de vieţi omeneşti. Copiii sunt întotdeauna afectaţi, sunt martori, uneori, la fapte foarte grave şi rămân cu traume pe viaţă. Vrem să încurajăm cetăţenii să ia atitudine, fiecare în cercul nostru de cunoştinţe, prieteni, ştim persoane care suferă o formă sau alta de violenţă din partea partenerului şi nu este ok când ne uităm în altă parte, când tolerăm. E foarte important să ne îndreptăm atenţia şi spre agresori. Cred că ar trebui să fie pus accentul mai mult pe descurajarea actelor de violenţă oriunde le vedem, să începem să avem acel spirit civic care în alte părţi există”, spune Camelia Proca, directorul Asociaţiei.

femei-violenta-in-familie-aleg6

Oamenii se pare că încă sunt puţini reticienţi când vine vorba de acest subiect, dar voluntarii asociaţiei au întâlnit şi oameni deschişi spre schimbare şi dornici să transmită un mesaj. „Avem foarte mulţi oameni care privesc oarecum sceptic. Au impresia că nu se va schimba niciodată nimic, dar cred că asta ne caracterizează pe multe domenii. Dar cred că sunt şi mulţi sibieni care consideră că este foarte important ceea ce facem, au nevoie să simtă că cuiva îi pasă, că se transmite un mesaj în societate”, a adăugat Camelia Proca.

femei-violenta-in-familie-aleg5

Violența împotriva femeilor a fost recunoscută ca și concept în legislația din România prin ratificarea Convenției de la Istanbul, intrată în vigoare în septembrie 2016. Conform datelor comunicate de Serviciul de Medicină Legală Sibiu, în perioada ianuarie-noiembrie 2016, 171 de certificate medico-legale au fost solicitate pentru a dovedi violența domestică fizică și 30 pentru a dovedi acte de violență sexuală, altele decât intra-familiale. La judecătoria Sibiu au fost solicitate 82 ordine de protecţie, din care 13 respinse. Doar în 8 cazuri judecătorul a inclus în sentință măsura consilierii psihologice sau dezintoxicării pentru agresori.

foto Silvana Armat

femei-violenta-in-familie-aleg12 femei-violenta-in-familie-aleg11 femei-violenta-in-familie-aleg9 femei-violenta-in-familie-aleg8 femei-violenta-in-familie-aleg7 femei-violenta-in-familie-aleg4 femei-violenta-in-familie-aleg3 femei-violenta-in-familie-aleg2 femei-violenta-in-familie-aleg1

Comentarii

4 comentarii

e-manuela

Acum 3 ani

Buna! Nenea, al putea ta-mi tpuna ti mie tineva te inteamna "tolelanta"?
Raspunde

Georg

Acum 3 ani

Iar te-o abuzat cineva sub Hornbach,Garbage?:)))
Raspunde

e-manuela

Acum 3 ani

Buna! Nenea, tu oli etti plott oli etti plott...Nu ti-ai dat teama ta-ti tunott toate pteudonimele?...Malt, de te tulta, ta etti beat!...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus