Discutat de ani bun și ”dat în lucru” de trei ani, planul urbanistic pentru noul teatru și centru de conferințe și expoziții – prevăzute în Piața Unirii - mai are cel puțin doi ani până la finalizare. Iar până la construirea, execuția și finalizarea unui nou centru al orașului ar mai putea trece opt ani.
Primul pas concret pentru realizarea unui nou teatru și a unui centru de conferințe și expoziții în zona actualului teatru ”Radu Stanca” și peste platforma Cazarma 90 a fost făcut 28 octombrie 2013. În acea zi, între Primăria Sibiu și biroul de arhitectură Arhimus SRL a fost semnat contractul pentru realizarea planului urbanistic zonal (PUZ) necesar. Din cei 165.000 de lei prevăzuți în contract pentru acest PUZ, până acum au fost cheltuiți 50.000 de lei pentru opt studii (cum ar fi cel istorico-urbanistic, peisagistic, geotehnic etc), mai multe susțineri în fața comisiilor de specialitate (de urbanism, cele zonale și naționale pentru monumentele istorice) și sesiuni de workshop.
E nevoie de concurs
În urma discuțiilor (cum ar fi cele programate în timpul Festivalului de teatru) și a opiniilor exprimate de comisiile de specialitate, finalizarea PUZ-ului pentru viitorul nou centru al orașului nu va putea fi făcută fără să existe ideea clară asupra viitorului sediu al teatrului și, eventual, al centrului de conferințe. Deoarece, în acest moment, nu este clar dacă este vorba de una sau două clădiri separate, de exemplu. Prin urmare, în urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei naționale a monumentelor istorice, cu arhitecți și urbaniști invitați la Festivalul de teatru pentru workshop-urile dedicate decizia a fost aceea ca înaintea finalizării PUZ-ului, mai întâi să aibă loc un concurs de soluții pentru viitoarele construcții și nu numai.
Concursul va trebui organizat, însă, de o entitate specializată. Cum ar fi Ordinul Arhitecților din România, care tocmai a finalizat o astfel de competiție pentru noul Muzeu Național de Istorie a României.
”Evident, va fi vorba de o procedură de achiziție publică a unor servicii de organizare de concurs de arhitectură la nivel internațional. Acum, nu știm dacă Primăria sau Teatrul va lansa procedura, dar fiind vorba de bani publici cu siguranță va fi vorba de o procedură de achiziție”, explică Alexandru Găvozdea, președintele filialei Sibiu – Vâlcea a OAR.Dimensiuni, perioade și premii
Alex Găvozdea explică faptul că, indiferent de cine va organiza în cele din urmă concursul, pașii ar trebui să fie aproximativ aceiași. ”Este de un gabarit mai mare ceea ce vrem să facem la Sibiu. De aceea tot cu certificare din partea Uniunii Internaționale a Arhitecților va trebui organizat acest concurs, pentru a avea parte de o participare internațională. Noi am schițat un calendar, iar un concurs de această dimensiune ar încăpea – să mă exprim așa – între vacanța de iarnă și vacanța de vară. Pentru că între august și decembrie, timpul este un pic cam scurt pentru derularea unui astfel de concurs, iar potențialii participanți să nu fie încurcați de suprapunerea peste perioada de concedii. Asta dacă vrem să dăm șanse participanților să aibă toate condițiile pentru a obține cele mai bune rezultate”, explică arhitectul pentru Turnul Sfatului.
Prin urmare, cel mai potrivit moment pentru lansarea unui astfel de concurs (asta după ce a fost organizată procedura pentru încredințarea organizării acestuia) mai poate fi identificat abia la începutul anului 2018.
Nici premiile oferite în cadrul unui astfel de concurs nu ar trebui să fie de neglijat. Pentru noul sediu al Muzeului de istorie din Capitală, premiul cel mare a fost de 30.000 de euro, respectiv 20.000 de euro pentru locul II și 10.000 de euro, pentru ultima treaptă a podiumului. La Sibiu, însă, un astfel de concurs ar trebui să aibă premii mai consistente.
”Premiile cred că ar trebui să fie mai mari de atât, deoarece și în cazul Muzeului au fost discuții destul de consistente pe tema valorii reduse a premiilor, după cum au apreciat atât participanții, cât și Uniunea Internațională a Arhitecților. Dacă vrei să ai jucători buni la masă, trebuie să ai premii serioase. Care, de regulă, acoperă costurile unui birou mare care participă la o astfel de competiție. Evident, orice birou de arhitectură care participă riscă, dar premiul III ar trebui să acopere măcar costurile participării. Asta este regula în practica internațională”, arată Alex Găvozdea.El atrage atenția asupra faptului că acest concurs ar trebui să includă o temă mult mai largă decât creionarea viitorului sediu al teatrului și al centrului de conferințe și spectacole.
”Discutăm de un complex de clădiri, nu de un monobloc. Vorbim de un centru de conferințe și un teatru, dar care nu vor putea funcționa fără un spațiu public adecvat. Și dacă tot faci această investiție, s-ar putea ca dorința finală să fie aceea de a rezolva toată zona Pieței Unirii, în perimetrul dintre Ramada, Casa de cultură, Ibis, magazinul Dumbrava, str. Berăriei, platforma Parcării 90 și începutul parcului Astra. Deci cam acesta ar fi terenul de joacă pentru viitorul concurs, după părerea mea și după discuțiile care s-au purtat până acum. Inclusiv rezolvarea traficului, a intersecției pentru pietoni, mașini și așa mai departe. Dacă vrem ca acest centru să atragă și să devină un pol, trebuie să oferim și alternative, astfel încât oamenii să nu ajungă doar cu mașina. Suntem în secolul XXI, ar trebui să putem gândi lucrurile mai integrat”, mai arată Găvozdea. Potrivit căruia, un termen realist pentru implementarea unui astfel de proiect ar fi între patru și opt ani.
”Concursul despre care vorbim va dura 11 luni, un an. Până se va organiza licitația pentru proiectarea a ceea ce s-a decis prin concurs, până se va realiza proiectul, până va fi organizată apoi licitația pentru construire, până se va realiza construirea a zeci de mii de metri pătrați de spații publice, va dura”.Deocamdată, însă, arhitecții din cadrul Primăriei Sibiu par depășiți de amploarea acestui proiect, deoarece – oficial - așteaptă rezultatele unui concurs pe care nici nu se știe cine îl organizează, măcar. ”În prezent se așteaptă finalizarea concursului de soluții pentru organizarea urbanistică a zonei”, răspunde Primăria Sibiu la întrebarea adresată de Turnul Sfatului pe tema stadiului în care se află PUZ-ul pentru viitorul teatru și centru de conferințe și spectacole.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Uniunea Internațională , Muzeu Naţional , Primăria Sibiu , Turnul Sfatului , Centrului Creștin , Uniunii Internaționale , Alexandru Găvozdea , Radu Stanca , Ordinul Arhitecţilor , Teatrul Naţional , Primăriei Sibiu , Asistenţă Socială Sibiu , Dezvoltare Centru , cazarma 90 , Viitorii Ion Oncescu , Pieței Unirii , Proiectului Pilot , Pentru Sibiu , Piaţa Unirii , Alex Găvozdea , PUZ
Vizualizari: 9698
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Robert
Acum 4 ore
Sibian
Acum 4 ore
Xxx
Acum 4 ore
Faze cu caș
Acum 4 ore
2cents