Luni,
05.12.2022
Parțial Noros
Acum
9°C

Povestea tigrului din Sibiu este prima producție a Teatrului din Suceava

Povestea tigrului din Sibiu este prima producție a Teatrului din Suceava

Povestea tigrului siberian evadat de la Gradina Zoologică din Sibiu în urmă cu patru ani și împușcat în Pădurea Dumbrava va fi pusă în scenă în prima producție a Teatrului Municipal „Matei Vișniec” din Suceva la începutul lunii decembrie.

Spectacolul „Tigrul din orașul nostru” de Gianina Cărbunariu va avea avanpremiera spectacolului joi, 8 decembrie, de la ora 19, iar premiera vineri, 9 decembrie, de la aceeași oră, în prezența autoarei.

<<Povestea pe care o imaginează Gianina Cărbunariu este simplă dar are ceva din complexitatea miturilor moderne. Un animal, o „tigresă” evadează dintr-o grădină zoologică iar periplul ei ca ființă liberă ne este povestit de tot felul de martori oculari, inclusiv de câteva păsări și de câteva animale. Pornind de la această aventură sinonimă cu descoperirea libertății (care se termină prost întrucât tigresa este împușcată până la urmă pe străzile orașului de forțele de ordine) Gianina Cărbunariu realizează, cu har ludic și cu elemente de fabulă filozofică, un fel de radiografie socială a unei întregi comunități>>, spune Matei Vișniec, citat de Agerpres.

Piesa de teatru este inspirată din evenimentul real din 2011, când, o femelă-tigru siberian a scăpat de la Grădina Zoologică din Sibiu și a fost împușcată, după 3 ore de libertate. Citată de Hotnews în 2015, autoarea spunea că a vorbit cu mai mulți localnici, fiind interesată de părerea acestora.

„În timpul documentării, am făcut interviuri cu localnici din Sibiu, dar am fost interesată mai ales de opiniile lor despre oraş, despre ce ar trebui să însemne azi un oraş „european”, despre temerile lor, despre viața de zi cu zi, despre modul în care oamenii obişnuiți relaționează cu orașul lor, cu posibile pericole, dar şi cu pericole inventate, cu minoritățile, cu „străinii”, cu ceea ce este diferit. Tigrul este „străinul”, pericolul posibil sau inventat, acel ceva „diferit”, care pătrunde în realitatea noastră şi ne obligă să ne resetăm mintea. Tigrul este, totodată, „diferitul”, „străinul” care se află în interiorului fiecăruia dintre noi”, spune Gianina Cărbunariu, citată de Hotnews.ro.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus