Joi,
29.09.2022
Partial Noros
Acum
18°C

De ce a nins cu tunete și fulgere la Sibiu. Explicația meteorologilor

De ce a nins cu tunete și fulgere la Sibiu. Explicația meteorologilor

Ninsoarea abundentă care a cuprins centrul municipiului Sibiu în după-amiaza zilei de vineri a fost însoțită și de câteva fulgere, urmate de tunete, fenomen extrem de rar în timpul iernii.

Tunetele care au însoțit ninsoarea care a acoperit centrul Sibiului în jurul orei 14:00 au fost auzite nu numai de reporterii ziarului Turnul Sfatului, ci și de numeroși alți sibieni care au semnalat aceleași fenomene. ”Tocmai începuse vijelia puternică. Am văzut două fulgere puternice, ca vara atunci când plouă cu furtună. Erau la 20 – 30 de secunde unul de altul. Am mai auzit și trei tunete, mai apoi”, povestește unul din cititorii Turnul Sfatului.

Aparatura stației meteo de la Sibiu nu a înregistrat, însă, aceste fenomene, care sunt extrem de rare. Însă meteorologii sibieni au o explicație pentru aceste tunete auzite de mai mulți sibieni. ”Este un fenomen rar, într-adevăr. Din toată Transilvania, în Sibiu a fost cel mai cald astăzi: la un moment dat erau șase grade. Apoi a intervenit o variație foarte rapidă în schimbarea maselor de aer, petrecută în decurs de aproximativ două ore. A venit o masă de aer rece, cu nebulozitate accentuată și normal că atmosfera s-a încărcat electric”, au explicat meteorologii sibieni pentru Turnul Sfatului.

La apariția fulgerelor și a tunetelor a contribuit, mai apoi, și modul în care a nins. ”Înainte de aversa de ninsoare a fost una de măzăriche (precipitații sub forma unor bobițe de zăpadă sau gheață, specifice iernii – n.r.). Toată această încărcătură de cristale și de masă solidă în nori a avut ca efect încărcarea electrică a norului și atunci este posibil să apară astfel de fenomene electrice, deși sunt rare iarna”, mai arată meteorologii sibieni. Potrivit lor, astfel de tunete și fulgere au mai fost înregistrate în timpul unei ninsori ce a căzut în luna februarie, în regiunea Sibiului, în urmă cu mai mulți ani.

Ninsorile vor continua și în noaptea de vineri spre sâmbătă, dar cantitățile nu vor mai fi însemnate, mai relatează reprezentanții Centrului meteorologic din Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

...

Acum 5 ani

Brrr... Eram pe stradă la ora aia! A naibii, măzăriche!
Raspunde

Doru

Acum 5 ani

Nu mult după 2pm, La Brașov tunete pe timpul ninsorii viscolite .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus