Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Exportăm mult mai mult decât importăm. Sibiul e campion regional

Exportăm mult mai mult decât importăm. Sibiul e campion regional

Cifrele Direcției Regionale de Statistică Alba pentru anul în curs arată că economia Sibiului evoluează foarte bine, balanța comercială a județului pentru prima jumătate a anului 2016 fiind cea mai ridicată din Regiune. Specialiștii spun că Sibiul poate continua creșterea economică și în anii următori, însă avem nevoie de măsuri inteligente.

Experții Direcției Regionale de Statistică Alba arată că Regiunea de Dezvoltare Centru se situează pe locul patru în clasamentul național al regiunilor, incluzând aici și Regiunea Bucureşti, referitor la volumul comerțului internațional. Regiunea Centru a realizat 14,8% din exporturile la nivel naţional și se află tot pe locul patru referitor la volumul importurilor, realizând 11,3% din importurile României. Concret, în primele șase luni ale anului în curs s-au realizat exporturi în valoare de 4.170.116 mii euro, faţă de aceeaşi perioadă din anul 2015 cifra fiind mai mare cu 8,3%. În cadrul judeţelor componente ale regiunii, judeţul Braşov a avut o pondere de 35,3% în totalul exporturilor realizate în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2016, fiind urmat de Sibiu cu 32,2%, Alba cu 13,2%, Mureş cu 12,0%, Covasna cu 3,7% şi Harghita cu 3,6%. Cât privește importurile acestea au fost în valoare de 3.687.304 mii euro, faţă de aceeaşi perioadă din anul 2015 importul fiind mai mare cu 10,7%.

Sibiul are cea mai mare balanță comercială pozitivă din zonă, societățile din județul nostru realizând exporturi mult mai mari în comparație cu importurile. ”În Regiunea Centru balanţa comercială a înregistrat în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2016  un excedent în valoare de  482.812 mii euro, având valori pozitive în judeţele Sibiu – 315.256 mii euro, Alba 170.543 mii euro, Braşov 109.818 mii euro, Covasna 10.367 mii euro şi negative în Mureş 75.241 mii euro şi Harghita 47.930 mii euro”, explică specialiștii Direcției Regionale Alba.

Situația prezentată mai sus se resimte și în piață, spre exemplu rata șomajului în județul Sibiu ajungând la finalul acestei veri la valoarea de 3,44 %, aceasta fiind cea mai scăzută înregistrată în ultimii trei ani. Specialiștii AJOFM Sibiu spun că Sibiu are în continuare forță de muncă și potențial de creștere. ”În Sibiu există în continuare loc pentru investiții noi și tot timpul există contacte cu posibili noi angajatori. Și sunt societăți care vor să deschidă unități noi de producție și care apelează la firme de recrutare din domeniul privat. Sibiu are în continuare potențial și rămâne atractiv pe plan național. Vedem o continuă dezvoltare în zona de periferie, inclusiv imobiliară. Tot ce se construiește văd că este și cumpărat, ceea ce arată un interes clar pentru dezvoltarea Sibiului. Toată lumea poate vedea că există mulți nou veniți în oraș” spune Mircea Crețu, directorul AJOFM Sibiu.

La jumătatea lunii trecute Camera de comerț, industrie și agricultură Sibiu a organizat ”Topul companiilor performante din județul Sibiu”, câteva concluzii ale evenimentului fiind aceea că economia locală înregistrează o creștere ceva mai mică decât în anii anteriori, motiv pentru care mediul de afaceri ar avea nevoie de măsuri noi de sprijin. ” Noi credem că în Sibiu s-a ajuns la un nivel în care, fără un set foarte serios de politici publice, creșterea va fi încetinită. Nu ne vom duce în spate, nu ne va fi mai rău, dar ne va fi mai bine cu o viteză mult mai mică decât cea a vecinilor”, declara la momentul respectiv Eugen Iordănescu, directorul executiv al Camerei de comerț.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Lilik

Acum 7 ani

In regiunea centru lider este brasovul....fraierica
Raspunde

Orasulstalin

Acum 7 ani

Alt moldovean cu probleme de intelegere a unui text scris.... Ce mm cauti pe forumul unei publicatii din Sibiu? Sau ai fost violat cand dormeai in gara in Sibiu si acum ai frustrari?
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

....dupa cum va spusei: prima "tara" pi judiet....
Raspunde

Talharescu jegmanel de la banca

Acum 7 ani

Ce exportati slugoilor? Fierul si padurile?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus