Duminică,
05.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
-7°C

Despre creștinarea Transilvaniei între secolele IX-XI. Într-o dezbatere la Sibiu

Despre creștinarea Transilvaniei între secolele IX-XI. Într-o dezbatere la Sibiu

Ce anume a determinat slabul apetit al populației din spațiul nord-dunărean către creștinism între secolele IX-XI este doar una dintre întrebările la care sibienii sunt invitați să găsească răspunsul, joi, 8 decembrie, la Cafe Wien. Acolo, alături de prof. dr. habil. Ioan Marian Țiplic, vor participa la o dezbatere organizată de AIOS, în cadrul proiectului „Cuvintele Sibiului”.

Apariţa creştinismului în spaţiul nord dunărean este încă un subiect disputat în lumea arheologilor, chiar dacă, aparent, problema a fost tranşată de Biserica Ortodoxă Română, prin decretarea creştinării încă din secolul al II-lea ca urmare a misiunii apostolului Andrei. Disputa nu este tranşată dintr-un motiv simplu: nu există dovezi arheologice clare - cele documentare lipsesc aproape complet - cu referire la existenţa unor comunităţi creştine majoritare în cursul secolelor VII-IX.

Prof. dr. habil. Ioan Marian Ţiplic va încerca să răspundă întrebărilor legate de problemele pe care le-a ridicat creștinismul între secolele IX-XI.

„Analizarea din perspectivă arheologică a modului în care creștinismul s-a impus în regiunea centrală a Europei reprezintă o necesitate în vederea înțelegerii modului în care au evoluat și interacționat comunitățile într-o zonă cu un amestec foarte mare de populații cu origini diferite. În opinia noastră cercetarea cimitirelor oferă avantaje importante prin aceea că înțelegerea practicilor funerare facilitează obținerea de informații cu privire originea socială, uneori și culturală a celor decedați, dar și cu privire la comunitate în ansamblul ei, știut fiind faptul că cimitirul reprezintă o verigă de legătură permanentă între comunitate și predecesorii ei”, spune prof. dr. habil. Ioan Marian Țiplic.

Evenimentul sub numele „Serile Sibiului” face parte din proiectul „Cuvintele Sibiului”, iar intrarea este gratuită. Rezervările se pot face telefonic la: 0733.223.223.

Sursa foto: Asociația de Înfrumusețare a Orașului Sibiu 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

canaris

Acum 6 ani

La ce ora?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus