Reporterul Turnul Sfatului participă la organizarea alegerilor ca observator al unei formațiuni politice și va relata în direct, pe durata întregii zile, care este atmosfera și cum decurge întreg procesul dintr-una dintre cele mai aglomerate secții de vot din Sibiu.
Ora 21:00 S-au închis urnele. Cine a vrut să voteze a votat.
Ora 19:58 Alegătorii care au trecut pragul secției de vot în ultima jumătate de oră pot fi numărați pe degetele de la mâini. Toată lumea așteaptă închiderea urnelor, școala e aproape pustie. Deși mai este o oră, alegerile par să se fi încheiat pentru sibieni.
Ora 18:50 Toată lumea aștepta ca la venirea serii să iasă la vot și noua generație. De fiecare dată când se apropie cineva de ușa secției toți ochii operatorilor se îndreaptă către el. Omul întreabă unde se află strada cutare și pleacă... lăsând în urmă privirile goale. Ziua a început la ora 5 azi -dimineață și oboseala începe să se simtă. Neoanele sălii de clasă obosesc ochii. Iar sala e goală, accentuând plictiseala. Soarta alegerilor pare tranșată.
Ora 17:14 Își fac apariția în secția de votare tot mai multe cupluri tinere. E clar că nu au vrut să-și facă program astăzi în funcție de vot, ci au lăsat votul pentru când se va putea, dacă se va putea. Mai nimeni nu vorbește despre partide, prezență la vot, politică sau facebook, dimpotrivă gândurile merg către aglomerația de mall sau faptul că mâine de început de săptămână.
Ora 16:53 Sibienii încep să iasă la vot, în valuri. Toată lumea se așteaptă la o creștere spectaculoasă pe finalul zilei și realitatea este că lucrurile încep să se mai anime. Cu toate acestea suntem mult sub media pe țară. Numărul tinerilor tot redus este.
Ora 15:18 În curând fac 32 de ani și după ce am văzut azi pot să afirm fără rușine că fac parte dintr-o generație de guri sparte, buni numai să se afle în treabă pe internet, în vreme ce viitorul nostru e decis bunicii care vor 50 de lei în plus la pensie.
Ora 14:25 Perioadă de acalmie. Vine cam un votant la 5-10 minute, din secția de vot oamenii încep să facă pauză de masă, unii mai cască plictisiți, pe coridor alții mai scot câte o integramă...
Ora 13:16 Începe să scadă numărul persoanelor în vârstă și vin să voteze tot mai mulți tineri. Prezența rămâne însă scăzută.
Ora 13:13 Și unul din membrii PNL, candidat, își face apariția în secția de vot. Vorbește cu reprezentanții tuturor partidelor și se interesează dacă există vreo problemă. Nimeni nu are nimic de semnalat.
Ora 12:35 Singurii membrii de partid trimiși să stea de vorbă reprezentanții lor și să se asigure că nu există probleme, până acum, sunt cei ai PSD. Adevărul este că din punct de vedere procedural totul decurge perfect normal.
Ora 12:11 Sibiul real nu e pe Facebook. Au votat oameni care cu greu și-au putut scrie numele în tabel, oameni care au trăit din plin Al Doilea Război Mondial și sibieni care decât să urce două etaje preferă să se treacă pe liste suplimentare la parter.
Ora 11:00 Un val de alegători a sosit la urne, odată cu sfârșitul slujbei de la biserica de lângă școală. Media de vârstă rămâne totuși aceeași
Ora 10: 25 Cei care votează: un bărbat de aproximativ 80 de ani a uitat că are buletinele de vot în mână și era să plece cu acestea acasă. Un alt bărbat, de vârstă apropiată, și-a uitat nevasta în secția de vot. În fine, tot un pensionar a petrecut minute bune în cabina de vot: omul și-a uitat ochelarii acasă și a avut nevoie de timp pentru a descifra ceea ce scrie pe buletine.
Ora 10:05 Un alegător nervos, probabil băut, intră în secție anunțând că el vrea să dea foc steagului UE. De altfel, cei mai mulți dintre cei care au votat până la această oră au făcut-o fie cu furie, fie resemnați.
Ora 9:43 Încep să apară și primii tineri la vot, însă numărul lor este foarte mic.
Ora 08:36 De la București se anunță că Sibiul e printre codașele pe țară la prezență. Realitatea este că votează câte un om la aproximativ 15-20 de minute, în această secție. Media de vârstă este de la pensionar în sus.
Ora 07:01 Primii sibieni au votat deja. Printre ei, un domn în vârstă, pensionar, care lucrează ca paznic și urmează să intre pentru 24 de ore la serviciu. ”Am votat să ne fie mai bine. Nu vedeți că nu ne ajunge pensia și trebuie să muncim?! Bine că îmi permite sănătatea”, spune dumnealui. A anunțat că întârzie la serviciu 15 minute și de la urne a plecat direct la muncă.
Ora 07:00 A început votul.
Ora 6:29 În secțiile de vot e vânzoleală mare. Se verifică ștampile, se aranjează urnele, se lipesc afișe pe coridoare... Totul e pregătit pentru startul votului. Majoritatea oamenilor din comisie au experiență în alegeri și au mai participat și în trecut, la primare sau prezidențiale. Cuvântul de ordine e ”atenție”. ”Nu e nimic complicat, dar trebuie să fim atenți să nu greșim ceva”, ”Atenție când intră omul să vadă clar pe ce listă e, să semneze unde trebuie și să dea ștampila înapoi”, ”Atenție cu ștampila!”. Toată lumea e conștientă că urmează o zi lungă și grea și nimeni nu vrea complicații, declarații sau procese verbale în miez de noapte.
Ora 5:45 Membrii secției se reunesc în fața școlii. În frunte cu președintele și vicepreședintele secției, se desigilează sala de clasă, sunt verificate restul sigiliilor aplicate aseară și toată lumea a bucuroasă că cineva a adus cafea.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Turnul Sfatului , alegeri , Al Doilea Război Mondial , votare , europarlamentare , Reporterul Turnul Sfatului , reportaj , Pentru Sibiu
Vizualizari: 6606
Ultimele comentarii
Acum 55 minute
Cetatean
Acum 1 oră
Constructor la bugeteri
Acum 1 oră
John
Acum 2 ore
Nobody
Acum 2 ore
Cosmin