Marţi,
31.01.2023
Innorat
Acum
0°C

”Un adevărat ecocid”. Protest împotriva microhidrocentralei din munții Lotrului

”Un adevărat ecocid”. Protest împotriva microhidrocentralei din munții Lotrului

Cinci asociații de mediu din Sibiu s-au alăturat localnicilor de pe Valea Lotrioarei, județul Sibiu, și solicită respingerea proiectului pentru construirea unei microhidrocentrale care afectează râul Lotrioara pe o lungime de trei km.

Protestul asociațiilor de mediu vine după ce Agenția de protecție a mediului Sibiu a solicitat celor de la Proinvest Energy SRL (firmă controlată Ioan Știrb) o completare la Studiul de evaluare adecvată elaborat în vederea autorizării construire microhidrocentralei. Acest studiu a fost discutat public, pentru prima dată, la începutul lunii octombrie anul acesta. Discuțiile din Comisia tehnică de avizare de la acea dată au rămas fără concluzii, impresia fiind aceea că proiectul nu își va mai continua cursul, în primul rând datorită interdicției de a fi construite astfel de microhidrocentrale. Această interdicție este inclusă în noul plan de management al ariei protejate Frumoasa, în care încă mai curge râul Lotrioara (investiția este propusă pentru cursul mijlociu – inferior al acestui râu, în amonte de satul Lotrioara, orașul Tălmaciu). În plus, asociațiile de mediu din Sibiu invocă și alte prevederi legale care interzic astfel de investiții în situri de importanță comunitară (SCI), după cum este situl Frumoasa.

propunere-amplasament-microhidrocentrala”Este evident că amplasarea și funcționarea microhidrocentralelor, mai ales într-o țară cu climă continentală, unde debitul este un factor critic pentru ecosisteme, afectează semnificativ habitatul acvatic și implicit speciile de pești și vidră. Conform fișei sitului ROSCI0085 – Frumoasa, acesta a fost desemnat pentru specii de pești, vidră și rac, deci investiția ar trebui respinsă”, se arată în adresa transmisă către APM Sibiu și semnată de reprezentanții asociațiilor de mediu Cu verdele-n SUS, SKV Sibiu, Tură în Natură, Animal Life și Eco4est.

”Privind mai în ansamblu, microhidrocentralele au produs un adevărat ecocid la nivelul râurilor de munte din Carpații Românești, care a atras declanșarea procedurii de infrigement de către Comisia Europeană, caz ce trebuie să reamintească faptul că aceste proiecte de investiție trebuie să fie ținute departe de siturile comunitare Natura 2000. În acest context, este de neînțeles cum s-a ajuns, într-un sit declarat pentru specii de pești și vidră, la o etapă atât de înaintată a procedurii de evaluare a impactului, când proiectul trebuia respins din start, conform art. 9, alin (1), litera b) din Metodologia aprobată prin Ordinul 135/2010”, adresa asociațiilor de mediu din Sibiu
Studiu ”lipsit de profesionalism”

Proinvest Energy a venit în fața autorităților de mediu cu un studiu de mediu realizat de o firmă din Cluj Napoca, SC Enviromep SRL, studiu la care au fost aduse recent completări la solicitarea APM Sibiu. Asociațiile de mediu din Sibiu consideră, însă, că acest studiu ”este scris pornind de la concluziile la care se vrea a ajunge”. Mai mult, acest studiu conține date eronate referitoare la impactul pe care microhidrocentrala l-ar avea asupra debitului Lotrioarei. ”Faptul că acest studiu dezvoltă date absolut nerelevante (…), dar tratează atât de superficial și fals un aspect de extremă importanță (cel al debitului – n.r.) denotă lipsa de profesionalism a studiului. Este de neconceput ca o entitate precum APM Sibiu, fostă agenție regională, să accepte un astfel de studiu. (…) Microhidrocentrala de pe Lotrioara scade dramatic calitatea mediului pentru pești”, se mai arată în adresa citată.

În completările la studiul realizat de clujenii de la Enviromep se susține faptul că impactul asupra mediului în cazul realizării microhidrocentralei ar fi nul. Aceste completări urmează a fi discutate în ședința Comisiei tehnice ce va avea loc la sediul Agenției de protecție a mediului Sibiu, miercuri, 14 decembrie, de la ora 10:00. Mai mulți localnici de pe Valea Lotriooarei au depus încă din luna iulie a acestui an o adresă prin care se opun acestei investiții.

”Vă rugăm, pe cale de consecință, să faceți toate demersurile pentru respingerea solicitărilor de acord de mediu depuse pentru proiectul «Construire microhidrocentrală Valea Lotrioarei», titular de proiect SC Proinvest Energy SRL. Considerăm nefondată cererea de completări la conținutul Studiului de evaluare adecvată și mai ales concluziile acestuia. APM Sibiu trebuia să respingă studiul și, implicit, proiectul de investiți încă din primă instanță”, cer în finalul adresei asociațiile de mediu din Sibiu.
Descarcă de aici Adresa asociațiilor de mediu din Sibiu împotriva MHC Lotrioara

Descarcă de aici Studiul de evaluare adecvată MHC Lotrioara și, respectiv, Completările la studiul de evaluare adecvată MHC Lotrioara

Citește și

http://www.turnulsfatului.ro/2016/12/06/microhidrocentrala-din-muntii-lotrului-readusa-dezbatere-publica-impactul-este-nul/

http://www.turnulsfatului.ro/2016/10/06/microhidrocentrala-de-pe-valea-lotrioarei-ajunge-pe-uscat-sau-nu-sunt-sanse-mari-sa-nu-mai-fie-implementat/

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Eka

Acum 6 ani

As fi interesata sa aflu de soarta acestui proiect. Poate ne tineti la curent dvs. ziaristii. Este clar ca APM-ul ar trebui sa il respinga dar am vazut surprize mai mari in Romanica.
Raspunde

alzara medic Sibiu

Acum 6 ani

Am străbătut mulţi munţi în vara / toamna asta .E dezastru pe văi ,îndeosebi pe versantul sudic al Făgăraşilor ; câteva linguri de apă se scurg printre pietre .Dezastru ecologic pentru energie...verde ! Unde au fost guvernele ? Cine a semnat legile ?
Raspunde

Bily

Acum 6 ani

Energie din carbuni nu vreti! Energie din Hidro nu vreti! Va place sa mergeti acasa sa aprindeti lumina? Va place sa aveti caldura in casa? Citeste un pic LEGEA si vei observa ce conditii se impun cu privire la DEBIT si la scara de pesti. Inainte de 1989 Romania EXPORTA energie! Acum ? Dezastrul ecologic apare in momentul in care PTh ( proiectul tehnic , care se verifica de Verificator Autorizat) nu este respectat. Acele " cateva linguri de apa " , se pot transforma in cisterne de apa doar daca incep sa curga amenzi si sa le impuna respectarea proiectului.
Raspunde

ovidiu

Acum 6 ani

Romania exporta si in prezent energie. Orice proiect industrial fie el si din domeniul energiei regenerabile trebuie sa respecte legea si reglementarile. Aceste proiecte de micro-hidrocentrale sunt facute in bataie de joc pentru tot ce inseamna mediu si ecosistem in zona. Captarea raurilor de munte in tevi este o catastrofa pentru biosfera, fauna si peisajul natural.
Raspunde

Andrei

Acum 6 ani

Nu, nu vrem energie hidro de pe Valea Lotrioarei. MHC-urile s-au dovedit deja paguboase pe raurile de munte. Dezastre ecologice. De ce sa continuam sa le mai construim? Deja ne-am ars destul cu investitori de-astia in Muntii Fagaras.
Raspunde

Vasalie

Acum 6 ani

Aloo DNA ajutorrrr !!!
Raspunde

Gabi

Acum 5 ani

Fraților de ce nu se iese in strada pentru asta .Asistam la distrugerea ultimelor Colțuri de rai ,ce lăsam in urma copiilor noștri ,conducte ? Am străbătut miii și mii de ani și am ajuns pana aici fără energie "verde" pătată cu "sângele "brazilor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus