Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Cât costă să înveți să schiezi în Sibiu?

Cât costă să înveți să schiezi în Sibiu?

Odată cu venirea iernii, modalitățile de petrecere a timpului liber sunt tot mai limitate. Cum mingea sau racheta de tenis nu le mai fac cu ochiul sibienilor, aceștia aleg să schieze sau să plece într-o drumeție pe munte. Atât copiii cât și adulții se pot bucura de zăpada și adrenalina de pe pârtie fie în clăpari sau pe placă. Cei care nu știu să schieze, pot apela la cursurile oferite de instructorii acreditați ai acestui sport. La Păltiniș, pentru un curs de 75 de minute, învățăceii trebuie să scoată din buzunar 100 de lei.

Sezonul de schi a început de aproximativ trei săptămâni la Arena Platoș din Păltiniș iar iubitorii de zăpadă și-au făcut prezența cu schiurile în picioare dornici să încerce pârtiile. Fie că sunt copii sau adulți, cei care nu știu să schieze dar își doresc asta, se pot înscrie la cursuri și împreună cu un instructor vor reuși să învețe tainele alunecării pe zăpadă.

„Învață într-un mod distractiv arta schiului”

Aproape 600 de persoane s-au înscris anul trecut la Școala de schi și snowboard Arena Platoș de la Păltiniș, unde de la 25 de monitori de schi și snowboard acreditați au învățat să schieze. Programul școlii începe de la ora 10 dimineața și ține până seara la 17, cu o mică pauză.

„Oferim o paletă largă de pachete, de la cursuri individuale ce se desfășoară pe durata de o oră, de grup 90 de minute, cât și cursuri de patru ore, cinci zile pe săptămână cu începere de luni și încheiere vinerea ”, explică Diana Agatha Șuteu, coordonator al Școlii de schi și snowboard Arena Platoș.

schi-1

Și copiii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani se pot înscrie, prețul unui curs de o oră fiind 25 de lei. „Învață într-un mod distractiv arta schiului. E întâmpinat de un educator și totul devine foarte distractiv, cu jocuri, păpuși. Avem și două mascote care se joacă cu cei mici”, adaugă Agatha. În afară de aceștia,  se poate înscrie oricine iar prețurile pleacă de la 110 lei pentru un curs individual de o oră și pot ajunge până la 140 de lei pentru un curs privat cu două persoane. Mai mult decât atât, se pot înscrie și la programul desfășurat pe parcursul a cinci zile pentru 350 de lei.

„Domeniul nostru, Arena Platoș este destinat mai mult începătorilor și familiilor, motiv pentru care își aduc mulți părinți copiii la schi și după multe ore își dau seama că ar putea încerca și ei. Resortul Arena Platoș pune la dispoziție inclusiv schiuri, clăpari, bețe, cască, snowboard. Se pot închiria de acolo, centrul de închirieri fiind poziționat vizavi de școală”, spune coordonatoarea Școlii de Schi și Snowboard Arena Platoș.

„Dacă nu cazi, înseamnă că nu faci ceva bine”

Sezonul de schi a început și pentru instructorul de schi Dani Mărginean, care își așteaptă cursanții. El recomandă undeva la șase-șapte cursuri pentru cei care vor să se descurce bine pe pârtie, iar pentru cei care vor să se perfecționeze, el spune că e nevoie de mai multe ședințe. Vizavi de prețuri, acestea sunt „în jur de 65 de lei ora dacă sunt doi sau trei copii, iar cursul privat este undeva la 100-110”, precizează Dani.

schi-platos Foto: Facebook

Radu Buștiuc este instructor de snowboard de șapte ani, iar pentru el pârtia este locul potrivit pentru a-și petrece Crăciunul. În primele lecții, spune el, cursanții se acomodează cu echipamentul și învață cum să cadă. „Se cade foarte mult. Dacă nu cazi, înseamnă că nu faci ceva bine. După căzături începem cu derapajul lateral care este o frânare de fapt”, explică Radu.

La prima impresie, snowboard-ul și schiurile par a fi asemănătoare, dar singurele lucruri pe care le au în comun sunt redate de „sezonul și locul în care se întâmplă. Sunt două poziții total diferite. Pe snowboard, odată ce ai învățat să faci alunecarea, tehnica vine foarte ușoară. În schimb, la schiuri, elementele tehnice sunt un pic mai grele”, explică Radu. El recomandă înscrierea celor care au peste 14 ani. Prețul unui curs privat de o oră și 15 minute este 100 de lei, iar un curs privat pentru două persoane este 80 de lei pentru fiecare dintre acestea. Mai multe informații despre cursuri și programări puteți afla de aici. 

Drumeții pe munte

Chiar dacă temperaturile sunt scăzute, drumețiile pe munte sunt și ele o variantă de petrecere a timpului liber. Teodor Tulpan este alpinist, iar săptămâna trecută a fost la Bâlea. Pe lângă drumeții, el oferă celor care vor să participe și inițieri în alpinism. Învățarea mersului prin zăpadă și evaluarea locului unde este risc sau nu de avalanșă, precum și modalitatea prin care poți să supraviețuiești o noapte sub cerul liber, în zăpadă, sunt numai câteva dintre lucrurile de care vor avea parte cei înscriși.

munte-drumetie Foto: Facebook

„E un sport de echipă, pe munte nu se merge singur. Sunt 4 zile, de joi până duminică și este undeva la 450 de lei. Cei care vor să participe trebuie să aibă minim 16 ani și acordul părinților, iar cei care au peste 18 ani să aibă o condiție fizică bună și să le pleacă să meargă pe jos”, spune Teodor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

9 comentarii

instructor

Acum 7 ani

Exista si alte scoli de schi care practica preturi mai mici ! Articolul este "cu dedicatie" pt. Arena Platos , reclama pe fata marca Turnu Sfatului ! ( Micu Madalina , ai primit macar un skipass de sezon pt. asta ? )
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

sportivul

Acum 7 ani

AI avut macar curiozitatea sa citesti articolul pana la final si sa vezi ca sunt si alte doua scoli de schi chestionate in acest articol? Comentatori de doi lei...
Raspunde

Ghita Pristanda

Acum 7 ani

Autoarea articolului nu a scris năcăieri că e singura posibilitate de a învăța să schiezi. Dacă sunt și alți ofertanți, nu văd de ce nu ar contacta-o pe autoare pentru un articol similar. Ar fi culmea acum ca Mădălina (sau alt autor de articole) să se apuce să facă, pe banii proprii, o trecere în revistă bine documentată a tuturor celor care oferă astfel de servicii, doar ca să nu scape vreunul și să se supere. Vrei să fii vizibil? Faci un efort pentru asta. Evident, dacă crezi că merită...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Multumitu'

Acum 7 ani

Nu-i bagati in seama pe hateri eu am invatat la Arena Platos sa skiez si am fost foarte multumit de serviciile aduse de cei de acolo, am intrat in scoala cu 0 cunostinte ski iar dupa o singura sedinta am invatat sa alunec si sa ma opresc in siguranta...restul a depins de mine.Multumesc sunteti tari tineti-o tot asa!!!
Raspunde

miki riki

Acum 7 ani

sincer de ce sa dai 130 de lei pe ora la instructorii de la Arena Platos cand unui instructor privat ii dai doar 80 lei pe ora? sa nu mai vorbim de rahatul la care ei ii zic "gradinita de ski" unde pt 25 de lei nu se ocupa aproape deloc de copii, carpa aia pe care ar trebui sa urce este plina de zapada si aluna copiii pe ea. dar in poze arata frumos. asta e reclama la Arena Platos si preturile lor cam exagerate. macar puneti un P mare de publicitate in fata titlului.
Raspunde

Skiorul

Acum 7 ani

Mare skior te poti numi dupa o sedinta... bine ca nu faceti la fel si cu inotul ... dupa o sedinta sa va aruncati in apa singuri.
Raspunde

Insider

Acum 7 ani

După cum spune un proverb Ce e la oferta /reclama f. multa sănătate te ferești. Cam asa și cu scoala de ski de la Arena. Instructori recrutați din ziar. Pai la 20 ron pe ora cat le da Arena ce sa fie... Încercați la independenți k sunt mult mai ok. Iar preturile sub sau aceleași. Spor k ii un sport fain
Raspunde

john doe

Acum 7 ani

Pai "independentii" astia de care spuneti sunt tot fosti instructori la Arena Platos majotitatea dintre ei . Jobul asta e complex si implica responsabilitati mari iar nu cred ca unii dintre cei care au comentat mai sus au habar de asta.Cat despre preturi exagerate si conditii de invatat... hmm puteti incerca sa va interesati de tarifele practicate de cei de pe Valea Prahovei si mai ales ce ofera ei pentru banii astia.Stimati comentatori sa incercam sa fim obiectivi si sa nu mai fim rautaciosi. ps. Sarbatori Fericite
Raspunde

Skiorul

Acum 7 ani

Nu toti instructorii privati sunt fosti angajati Arena...in rest ai dreptate. Pe V Prahovei sunt cu ochii pe ceas ca pe butelie instructorii. Aici nu cred ca e vreunul privat sau de la arena care la fix sa zica gata, altul la rand!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus