Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Experiența dezarmantă a unui tânăr sibian care a vrut să intre în Armată

Experiența dezarmantă a unui tânăr sibian care a vrut să intre în Armată

Un tânăr sibian, sportiv de performanță, a încercat în urmă cu aproape o lună să intre în Armată, ca soldat gradat profesionist. După ce a urmat toate procedurile legale a ajuns să se teamă pentru sănătatea lui, să piardă zile întregi plimbând acte dintr-o parte într-alta și să nu-și mai dorească vreodată să aibă de-a face cu Spitalul Militar din Sibiu.

Andrei Bălășan are 25 de ani, este absolvent al Facultății de Ecologie și Protecția Mediului din cadrul Universității ”Lucian Blaga” și de câțiva ani practică atletismul de performanță fiind alergător montan. A participat la foarte multe maratoane montante, ultramaratoane, curse și semimaratoane, cu rezultate foarte bune. Aleargă zeci de kilometri pe zi, la antrenamente, și a adunat numai în 2016 aproape 3000 de kilometri alergați prin munți. Face parte din echipa unui celebru producător internațional de echipament sportiv.

11201916_10152818750691576_7608382468019119511_n

foto Gabriela Cupezan

La începutul lunii noiembrie Andrei Bălășan s-a decis să se înscrie în Armată pentru ”un salariu decent și un program fix care să-mi permită să mă concentrez în timpul liber pe latura sportivă”. În 7 noiembrie Andrei a mers la centrul zonal al MAPN unde a aflat detalii despre înscriere, printre care și faptul că trebuie să facă analizele medicale la Spitalul Militar din Sibiu, singurul cu care Armata colaborează local. În 9 noiembrie a făcut analizele, rezultatele arătând că este inapt pentru că are Bilirubina crescută, respectiv valoarea de 1,63. La aflarea veștii Andrei s-a speriat, crezând că este în pericol cariera lui sportivă.

La sfatul altor sportivi și medici, câteva zile mai târziu Andrei a refăcut analizele la una dintre marile clinici private din Sibiu, cu rezultate normale: Bilirubina 0,85. Ca o paranteză, Andei nici n-ar fi putut face efort susținut dacă n-ar fi fost sănătos.

Cu noul buletin de analize tânărul sibian s-a prezentat, din nou, la Spitalul Militar unde a fost declarat apt. La centrul zonal al MAPN a fost trimis înapoi să refacă analizele tot la Spitalul Militar, singurul recunoscut de ei. În 16 noiembrie Andrei reface analizele, pentru a treia oară, cu rezultatul Bilirubinei de 1,34 și este declarat iarăși inapt. Deși în toată această perioadă nu a făcut antrenamente și nu a schimbat cu nimic alimentația obișnuită.

Singura soluție legală care-i rămâne este să depună o contestație cu privire la analizele de la Spitalul Militar și să meargă la București pentru un al patrulea set de analize la un laborator acceptat de Armată. Moment în care renunță definitiv, convins fiind că în Spitalul Militar există neseriozitate și că resorturile respingerii sunt cu totul altele decât starea lui de sănătate. ”Bani cheltuiți pe transport, cazare, mâncare… Dacă aș fi continuat cu contestația și mergeam la București șansele ca analizele să iasă de data asta erau încă în defavoarea mea... pentru că cineva care nu este din sistem nu are cum să se infiltreze acolo doar pe bună credință. Ar fi fost bani aruncați degeaba doar ca să încerc să arăt că eu am dreptate”, spune Andrei Bălășan.

15109595_939465729491051_3700923699598445180_n

foto Andres Nuñez/ 2X2 RACE ROMANIA

Reporterul Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere conducerii Spitalului Militar referitor la rezultatele analizelor, calibrarea laboratorului medical și situația creată. Răspunsul semnat de comandantul spitalului, Col. Medic Dr. Ioan Vasile Barb, este că cele mai recente calibrări și controale ale echipamentelor și reactivilor folosiți în laborator au fost efectuate în zilele de 1 și 15 noiembrie. Laboratorul Spitalului Militar este acreditat RENAR, cu respectarea standardelor de calitate, iar aici au loc lunar sute de analize, fără nicio reclamație. ”Având în vedere diferența dintre rezultatul analizelor efectuate de Spitalul Militar și S. P., unitatea militară, fără a pune la îndoială buna credință a domnului Andrei Bălășan, respectiv calitatea serviciilor acordate de S. P., nu are garanția cu privire la identitatea persoanei testate”, se mai arată în răspunsul trimis ziarului nostru.

În replică, Andrei Bălășan arată că de fiecare dată s-a prezentat la analize cu buletinul de identitate, toate datele lui personale regăsindu-se pe buletinele de analize și în arhivele unităților medicale, fapt confirmat și de clinica privată din Sibiu.

Concluzia pentru sportivul sibian este una singură. ”Mai auzi de astfel de cazuri prin alte părți ale țării și tot timpul te gândești că ție nu ți se poate întâmpla. Sau că în Sibiu lucrurile stau altfel. Eu am renunțat definitiv la ideea de a intra în Armată pentru că nu vreau să mai am de-a face cu un asemenea sistem și sunt convins că motivele reale ale respingerii mele sunt altele decât cele invocate. Sper doar ca prin ce am trecut eu să fie o lecție pentru alții”, a încheiat Andrei Bălășan.

foto principală Alexandru Timohi/ Cindrel ÎnAlergare

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

15 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Radu

Acum 6 ani

Adevarata problema a ta este tocmai "salariu decent și un program fix", care ar fi ptut sa fie "fix in Irak" ceea ce nu cred ca ti s-ar fi potrivit. Deci s-au orientat bine cei de la armata. Normal ca nu puteau sa te respinga la probele fizice.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

D'Avernac

Acum 6 ani

probabil armata romana se teme sa accepte in marele post de soldat un celebru fugar
Raspunde

Victor

Acum 6 ani

Probabil ca il ividiezi!!!
Raspunde

Daniel

Acum 6 ani

Sau poate la celalalt spital nu iasa bine analizele. Si acel set de analize pote fi pus sub suspiciune... Inca nu s-au epuizat toate variantele pt a putea afirma 100% sigur unde se greseate
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

La spitalul judetean se greseste constant. Sa ne aducem aminte "epidemia de hepatita" din Sibiu. In urma cu vreo 2 ani efectuand analize de rutina la spital am iesit pozitiv la hepatita C (nu oricare). Dupa inca 3 seturi de analize, dintre care ultimul din nou la spital hepatita disparuse. Cum asa??? In Romania 75 % din diagnosticul histopatologic al cancerului este GRESIT!!! Restul concluziilor va las pe voi. Sanatate tuturor!
Raspunde

Lupu

Acum 6 ani

Coruptia , nepasarea , indolenta ucide ! Daca intri in Spitalul Militar , ai sanse sa pleci bolnav . Aparatura din 1945 , renovari masive cu pacienti amestecati printre muncitori , mizeria normala din spitalele publice , doctori buni . Sistemul e facut in asa fel incat sa iti piara tot cheful ! In aproape toate domeniile ! Sanatatea si Invatamantul - cele mai evidente !
Raspunde

Teo

Acum 6 ani

Sibian, de unde ai dedus ca in Romania 75% din diagnosticul histopatologic al cancerului este gresit?Faci o afirmatie total rupta de realitate-te asigur ca vorbesc si din proprie experienta- Despre sistemul medical de la noi se pot spune multe lucruri pozitive dar si negative-coruptie,cheltuieli nejustificate,indiferenta -o societate bolnava timp de 50 de ani in care valorile au fost rasturnate, nu se reface intr-o generatie.Nu sistemul este de vina ci persoanele care-l conduc.
Raspunde

Spinean

Acum 6 ani

Spitalul Militar din Sibiu are o problemă de conducere, de oameni. Cu toții știu că reactivii folosiți sunt de-o calitate inferioară...
Raspunde

Radu

Acum 6 ani

Isi produc singuri reactivii? Nu-i cumpara ca si celelalte spitale? Care "cu totii stiu"? Uite, eu NU STIU. Nu stiu daca Spinean esti fostul direcor Polisano si SP. Judetean si daca esti ar fi bine sa taci sau sa vorbesti despre tine.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Inconsecvent

Acum 6 ani

Pana la 25 de ani a umblat haihui, si-a irosit cei mai buni ani din viata cu o facultate unde a invatat sa se dea pe bita si acum vrea salariu fix. Puternica motivatie. Un pictor sibian celebru avea o vorba potrivita ptr astfel de oameni " fii fara nadejde" !
Raspunde

Victor

Acum 6 ani

Pai traim intr-p tara libera fiecare face ce vrea.Tii ciuda ca nu poti alerga un maraton montan in 3ore si jumate???!!!Inconsecventule????!!La armata e nevoie de oameni ca el cu conditie fizica buna...Te-ai gasit tu sa comentezi???neica nimeni
Raspunde

Spinean

Acum 6 ani

Reactivii sunt categorisiți funcție de numărul de analize greșite. Sunt acceptați cei a căror eșecuri sunt de până-n 2%
Raspunde

Andra M.

Acum 6 ani

În Spitalul Județean Sibiu se lucrează cu reactivi ieftini. Când avem control se înlocuiesc cu alții buni. De mulți ani e așa
Raspunde

Ryt

Acum 6 ani

Oricum e jale și probabil așa va fi în continuare cat timp feliile de tort de împart frățește inte partide in spitalul judetwan.
Raspunde

Alina

Acum 4 ani

Așa este. Din păcate, deși sunt instituție medicală, se comporta oribil cu candidații, le vorbesc cu aroganta și superioritate, ii declara inapți fără argumente sau lămuriri ... Evident, ciolanul angajărilor se roade in aceasta instituție și firimiturile la celelalte probe(sportiva, psiho...) .Totul e marca înregistrată a acestui popor cu reminiscente comuniste adânc înrădăcinate și aproape de neînlăturat ☹️
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus