Sâmbătă,
08.10.2022
Cer Senin
Acum
8°C

Nu vă grăbiți la impozite și taxe. Sunt aceleași ca și anul trecut

Nu vă grăbiți la impozite și taxe. Sunt aceleași ca și anul trecut

Sibienii conștiincioși care doresc să își plătească impozitele pe proprietate pentru anul 2017 trebuie să aștepte până pe 9 ianuarie. Cuantumul acestora va fi la fel cu cel de anul trecut.

”Impozitele/taxele locale pe clădiri, teren, mijloace transport se încasează în 2017 începând de Luni 9 ianuarie la ghișeele din str. Samuel Brukenthal sau Bd. Victoriei, la oficiile poștale sau prin portalul www.sibiu.ro/e-Administrație”, anunță reprezentanții Primăriei Sibiu. În această primă săptămână a noului an, adică până pe 6 ianuarie, inclusiv, la ghișeele Direcției Fiscale nu există nici program cu publicul, pentru preluarea de declarații sau alte acte, și nu se realizează – prin urmare – nici formalitățile pentru înmatriculări sau radieri de autovehicule. Pot fi plătite, în schimb, celelalte tipuri de taxe (judiciare, extrajudiciare, autorizații etc), precum și amenzile.

Aceleași cu cele de anul trecut

Consiliul local Sibiu a aprobat, în luna noiembrie a anului trecut, faptul ca impozitele și taxele locale aferente lui 2017 să fie păstrate la același nivel cu cel de anul trecut. Din 2016, modul de calcul al impozitelor și taxelor locale a fost modificat în urma implementării noului Cod fiscal. Acest lucru a dus în mai multe situații la creșterea impozitelor, având în vedere faptul că nou cod face diferența între clădirile cu destinația de locuință și cele cu o altă destinație (spații de producție, de birouri etc). În plus, din acest an sunt impozitate și terenurile pe care sunt construite clădirile, iar impozitele se calculează în funcție de suprafața construită a imobilelor.

Astfel, una din cele mai afectate categorii de proprietari a fost cea a persoanelor fizice care dețin clădiri nerezidențiale. Nivelul de impozitare a acestor clădiri a fost stabilit de administrația locală (cu acordul Consiliului local) la 0,4% din valoarea de impozitare a clădirilor (Codul Fiscal permite administrațiilor locale să aleagă un nivel de impozitare cuprins între 0,2 și 1,8%). Până în 2015, inclusiv, pentru aceste clădiri nivelul de impozitare era de 0,1% din valoarea impozabilă a acestor imobile.

Impozitele pot fi plătite în două tranșe. Prima scadență este la 31 martie 2017, iar cea de-a doua - în 2 octombrie. Sibienii care aleg să își plătească impozitele integral până pe 31 martie vor beneficia de o bonificație de 10%. În cazul în care impozitul anual pe clădiri este de cel mult 50 de lei, acesta trebuie plătit integral până la primul termen de plată. Majorările de întârziere sunt de 1% pentru fiecare lună sau fracțiune de lună de întârziere.

Taxa de salubrizare, introdusă de anul trecut, are scadența în ziua de 15 a lunii următoare. Prin urmare, cei care au achitat taxa de salubrizare aferentă lunilor noiembrie – decembrie, au următoarea scadență pe 15 februarie 2017.
Exemple de impozite, persoane fizice

Pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, cota de impozitare stabilită pentru anul în curs este tot de 0,08% din valoarea impozabilă a clădirii. Astfel, pentru un apartament cu o suprafață construită de 50 de mp, cu o cotă comună de teren de 14 mp, situat în zona B, impozitul de plătit în cursul anului 2016 a fost de 129 de lei, pentru apartament, și de șapte lei pentru terenul aferent. În cazul unui apartament de 70 de mp suprafața construită, 20 de mp teren aferent, situat tot în zona B, impozitul a fost calculat la 181 de lei pentru locuință și 11 lei, pentru terenul aferent.

În cazul unei case construite pe un singur nivel pe 100 de mp, alături de care mai este o curte/grădină de alți 150 de mp, impozitul total va fi de 316 lei: 184 de lei pentru casă și 132 de lei pentru teren. În cazul unei case construită pe două niveluri, impozitul cumulat este mai mici: 552 de lei (368 de lei pentru casă și 184 de lei pentru teren) în cazul unei clădiri cu o suprafață construită de 200 de mp, cu un teren aferent de 350 de mp.

Pentru o mașină cu o capacitate cilindrică de cel mult 1.600 cmc, impozitul pentru anul 2017 va fi de 48 de lei (câte opt lei pentru fiecare 200 de cmc sau fracțiune din aceasta), iar pentru una cu o capacitate cilindrică de 1.900 cmc – 180 de lei (câte 18 lei pentru fiecare 200 de cmc sau fracțiune din aceasta). Pentru mașinile cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.000 de cmc (dar sub 2.600 cmc), regulamentul local prevede achitarea a câte 72 de lei pentru fiecare 200 de cmc sau fracțiune din aceasta.

Consultă aici Hotărârea prin care au fost aprobate taxele și impozitele aferente anului 2017, în municipiul Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus