Duminică,
06.10.2024
Innorat
Acum
14°C

2017, ca-n 2015. O singură organizație are președinte ales de către membri

2017, ca-n 2015. O singură organizație are președinte ales de către membri

O singură organizație județeană de partid din județ are o conducere aleasă. Așa era în februarie 2015, tot așa este și în ianuarie 2017. Fie că vorbim de PNL, PSD, UNPR, PMP, PRM, toate conducerile lor sunt numite de la centru, sau sunt numite în urma unor convenții, în niciun caz nu sunt alese de către organizație. În 2015 era PC, iar acum, în 2017 este USR.

Exemplul PC a apus

Acum doi ani, singura organizație politică locală care avea un președinte ales era PC Sibiu. După ce la conducerea organizației s-au perindat de-a lungul timpului Eftimie Costeiu, Amalia Bălășoiu, Iosif Moldovan, Gheorghe Tuluc, Viorel Ioniță, în ultima parte a existenței a fost lider local Constantin Sofronie. Doar că între timp PC nu mai există, fuzionând cu ALDE. Iar la ALDE nu s-au organizat încă alegeri. Președinte este Ion Ariton, însă este numit de la centru, înainte de alegerile parlamentare. ”Voi continua activitatea politică și probabil că la începutul acestui an se va face de la nivel central un calendar cu privire la organizarea alegerilor interne”, a declarat președintele ALDE Sibiu, Ion Ariton.

UNPR + PMP = incertitudine

La UNPR Sibiu nu au fost organizate alegeri interne niciodată de la înființarea partidului. În 2008, parlamentari ai PSD, PNL și PC, precum și a altor fracțiuni au ieșit din grupările lor și și-au anunțat sprijinului pentru președintele Trăian Băsescu. Ei au format grupul parlamentar al independenților, iar în mai 2010, aceștia s-au unit și au format UNPR, care, aliat cu PD-L și UDMR, a participat la guvernare.

UNPR Sibiu i-a avut la conducere pe fostul președinte al Consiliului Județean, Constantin Morar, apoi pe președintele clubului de fotbal Voința Sibiu, Ioan Hămbășan. În 2013, la conducerea organizației ajunge Virgil Orlandea, un fost lider al PNG Sibiu. Niciunul din cei trei nu a fost ales de vreun membru de partid, cu toții fiind numiți de la centru. În septembrie 2013, președintele interimar al UNPR Sibiu, Virgil Orlandea, promitea ca până la sfârșitul anului să pună organizația județeană pe picioare. Nu s-au mai organizat și între timp partidul a anunțat fuziunea cu PMP. Sau măcar o parte. Cert este că acum PMP este condus de Diana Popa, însă fără a fi organizate alegeri în organizație în acest sens.

PMP s-a organizat în Sibiu jurul fostului deputat PDL Cornel Știrbeț. În cele din urmă, din cauza rezultatelor extreme de slabe obținute în alegeri de organizație, Știrbeț a fost schimbat din funcție. Organizația a fost preluată de două persoane, Diana Popa și Adrian Pompiliu Bogdan.  După ce la nivel central Elena Udrea s-a autosuspendat din funcţia de preşedinte al PMP, interimatul conducerea formaţiunii a fost asigurat de Eugen Tomac.  Între timp s-a întor Traian Băsescu, iar la Sibiu a rămas lider Diana Popa.

Liberalii anunță alegeri. Primele de după fuziunea cu PDL

După fuziunea dintre PDL și PNL s-au aflat la conducerea organizației județene doi copreședinți: Raluca Turcan (ex-PDL) și Mircea Cazan (ex-PNL). Separat, cele două organizații avea o conducere statutară, însă noul proiect politic i-a adus în situația de a figura în lista partidelor fără aleși. În vechiul PNL, Mircea Cazan a fost ales președinte în iunie 2013, fără a avea vreun contracanddiat. Raluca Turcan a avut parte de alegeri mult mai agitate. Deputatul a câștigat alegerile desfășurate la sfârșitul anului 2013 după ce a strâns 369 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Cristian Bicher, a primit 107 voturi.

Anul trecut, Mircea Cazan s-a retras din funcția de co-președinte, rămânând lider al organizației doar Raluca Turcan. La finalul anului, după alegerile parlamentare, ea a fost numită președinte interimar al PNL. Din această poziție ea a anunțat la începutul acestui an că până în primăvară se vor organiza alegeri. De jos în sus.

"Am stabilit că până la finalul lunii ianuarie vom prezenta BPN-ului un calendar privind organizarea convenţiei. Vom face o evaluare în fiecare organizaţie şi fiecare organizaţie va trebui să treacă prin birourile judeţene o proprie analiză a rezultatului alegerilor, să vedem ce putea fi corectat la nivelul organizaţiilor judeţene şi ce poate fi corectat la nivel naţional. De aceea, în momentul de faţă, suntem în această formulă interimară de conducere a PNL, unde au primat rezultatele din alegeri", a completat preşedintele interimar al PNL, citat de Agerpres.

PSD Sibiu. Reloaded

Ca și în 2015, și acum PSD Sibiu se află într-o situație de interimat. Diferența este că atunci președinte interimar era Adrian Besoiu, iar acum este Ovidiu Sitterli. În această perioadă, Cindrea a mai câștigat un mandat de președinte, dar între timp și-a dat din nou demisia, supărat că nu a fost acceptat pe liste la alegerile parlamentare. Cindrea, a demisionat în luna decembrie 2014 din toate funcțiile deținute în cadrul partidului, după procesul pierdut, în urma căruia a fost condamnat cu suspendare pentru conflict de interese. Cindrea era cel mai longeviv președinte de organizație județeană din Sibiu, fiind ales în fruntea PSD din 1996, când partidul se numea PDSR.

Social-democrații sibieni se pregătesc în această primăvară de alegeri, iar pentru această funcție probabil că se vor bate cel puțin trei nume: Ovidiu Sitterli, Horațiu Marin și Ioan Terea.

 USR, singura organizație cu alegeri la zi. Dar se fac altele

Cel mai nou partid apărut Uniunea pentru Salvarea României este singurul în acest moment cu alegerile ”la zi”. Organizația județeană a USR și-a ales conducerea în octombrie 2016. S-a ales atunci un Birou Permanent Local, condus de un președinte și trei vicepreședinți. În urma votului exprimat, președintele ales al filialei USR Sibiu a fost Raluca Amariei, iar vicepreședinții au fost aleși: Dan Ghiță, Alexandru Buiuc și Traian Belei. Din Biroul Local mai fac parte Remus Rațiu, Ramona Marian și Cătălin Mureșan. Anca Mălaiu, Marius Gruncă și Willy Schuster compun comisia de arbitraj, iar Ionuț Ghișe este cenzorul organizației.

”Construim o filială puternică a USR la Sibiu. Suntem tineri, curați și determinați să dăm Sibiului șansa de a fi cu adevărat reprezentat în Parlament. Am încredere în oamenii care formează familia USR din care facem și noi parte legal, de săptămâna trecută. Chiar dacă niciunul dintre noi nu a mai fost membru al unui partid politic, suntem specialiști în domeniul nostru de activitate: avem economiști, personal medical, juriști, profesori, ingineri, manageri. Și, ce e mai important, fiecare s-a implicat în felul său în viața comunității. În acest moment, obiectivul nostru principal este strângerea de semnături pentru a putea participa la alegerile din decembrie. Am început campania pentru un Parlament curat cu instalarea la Sibiu a patru corturi, unde îi așteptăm pe toți cei care vor o schimbare reală în România să ne susțină cu o semnătura”, declara după alegeri Raluca Amariei, președintele USR Sibiu.
Între timp, USR Sibiu a câștigat un parlamentar, în persoana lui Dan Barna, iar în 2017 se anunță noi alegeri.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

dancp

Acum 7 ani

domnilor,seful dvs spiritual si financiar ungurul antiroman soros va plateste masa si cazarea la sibiu? stie unde-i sibiul?in imperiul austro ungar sau in romania? cine naste din soros romani maninca(proverb romanesc)
Raspunde

sef finaciar

Acum 7 ani

Domnule, pe tine cu cat te plateste putin ca sa dai cu copy-paste la tot felul de ineptii?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus