Sâmbătă,
03.12.2022
Partial Noros
Acum
6°C

Peste 300 de lole cuceresc Piața Mare la sfârșitul lunii

Peste 300 de lole cuceresc Piața Mare la sfârșitul lunii

Pentru că împlinește zece ani de la înființare, Asociația ”Breasla Lolelor” aduce anul acesta tradiționala Fugă a Lolelor și la Sibiu.

Lolelor din Agnita li se vor alătura câteva zeci de lole din Germania, în total în jur de 300 de lole urmând a sosi la Sibiu. Evenimentul va avea loc în data de 28 ianuarie, începând cu ora 11:00. Programul Fugii include atât o demonstrație în centrul istoric al Sibiului cât și câteva ateliere tematice în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

”La muzeul Astra vor avea loc mai multe demonstrații referitoare la tot ce se întâmpla în casa sașilor după paradă, adică vor arăta cum se fac gogoșile, cum se servește vinul cald, cum se cânta, deci întreaga tradiție va fi arătată într-o bucătărie utilă iar produsele vor fi oferite spre degustare publicului”, au declarat pentru Turnul Sfatului reprezentanții Breslei Lolelor. Totul va avea loc în gospodăria din Șeica Mică.
Cât privește evenimentul din centrul Sibiului, el va fi organizat în parteneriat cu două bresle a lolelor din Germania: Saxenheim și Nürnberg. Organizatorii estimează că în total vor fi aproximativ 300 de lole și speră ca numărul sibienilor care să le vină în întâmpinare să fie mare.

lole (19)

„Urzenlaufen”, cum se numea în trecut, pornește de la Sala Thalia în jurul orei 11.00 și continuă pe strada Cetății – Piața Mare – Piața Mică pentru a se întoarce la Sala Thalia în jurul orei 14.00.

lole (14)

Fuga Lolelor va continua în după amiaza zilei de 28 ianuarie la Cincu, jud. Brașov pentru ca a doua zi, 29 ianuarie să revină în județul Sibiu la Fuga Lolelor din Agnita.

lole (18)

Despre lole se spune că în secolele trecute au izgonit trupele năvălitoare speriate de înfățișarea stranie și lălâie. Astăzi, îmbrăcate în costume specifice, lolele (sau pe numele lor original „urzen”) alungă spiritele rele. Acestea poftesc noul an pe străzile localității „curățate” de trosnetul biciului și pașii „îngerașilor” reprezentați de copilașii costumați în lole.

lole (5)

lole (2)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus