Zilele acestea, când în Sibiu s-au înregistrat temperaturi de aproape minus 30 de grade Celsius și căderi mari de zăpadă, am lăsat mașina acasă și am vrut să văd cum face față Tursib-ul condițiilor extreme. Au fost poate cele mai grele zile din an pentru transportul în comun. După câteva ore petrecute în autobuze am coborât înghețat și cu dureri de cap. Cred că în orașul nostru doar cine nu are de ales merge cu autobuzul.
După o noapte de ninsoare masivă și într-o dimineață cu ger cumplit, m-am urcat în autobuz în stația de la Piața din Vasile Aaron. Am ales linia 112 pentru că mi s-a părut una dintre cele mai lungi și solicitate din oraș, prin urmare potrivită pentru o experiență obișnuită. În stație zăpada măsura peste 30 de centimetri și era frământată de vreo 20 de oameni care așteptau înghețați. Ningea necontenit și toată lumea stătea cocoșată, balansându-se de pe un picior pe altul. A întârziat vreo zece minute, dar la ce zăpadă era pe Semaforului nimeni nu se aștepta să vină la timp. Deja trecuse de ora 08:00. Ne urcăm la grămadă într-un autobuz lung, din acela de se îndoaie la mijloc și aproape toată lumea găsește loc. În spate, unde m-am așezat eu, hurducăia motorul mai rău ca geamurile unei locuințe din Piața Mare în timpul unui concert vara. Mirosea a combustibil și îmi clănțăneau dinții în gură, dar nu de la frig. Deși era frig de înghețaseră toate geamurile și nu se vedea mai nimic afară. Motorul se îneca și tremura tot, dând senzația că oricând ”moare”. La fiecare stație șoferul îl ambala din greu, sau îl oprea și repornea în turații mari. Am făcut mai bine de zece minute până pe Milea și aproape o jumătate de oră până la Ramada. Am ajuns la capăt, în Zona Industrială Vest, înghețat, cu dureri de cap, în o oră și câteva minute.
La întoarcere am luat un alt autobuz, unul scurt și ceva mai modern. Era gol și înghețat bocnă, deși acesta se auzea că ”bagă căldură” pe undeva. Și nici nu mirosea ciudat. Partea frumoasă este că am ajuns la Primăria Veche cam în 15, maxim 20 de minute. Mi s-a părut foarte rapid și enorm de liniștit.
Spre după masă, am mai testat un autobuz de la Primăria Veche înspre Piața Rahova. Plin până la refuz. Credeam că filmulețele de pe facebook cu metroul japonez sunt SF. Nicidecum, se întâmplă în Sibiu la ore de vârf. Oamenii trag unii de alții ca să se poată închide ușile. Referitor la pasageri, am observat că sibienii sunt foarte tăcuți în autobuz, tinerii cu ochii în telefoane, cei mai în vârstă se uită în gol, sau pe geam. Puțină lume vorbește, chiar dacă stau ca sarmalele. De obicei râd colegii de serviciu, unii de alții. La fiecare stație coborau cel puțin cinci oameni și se urcau înapoi, ca să facă loc cui ajunsese la destinație. Se simțea gerul la fiecare deschidere de ușă și nici un pasager nu renunța nici măcar la căciulă sau mănuși. Pe jos era ud cred că a circulat cu zece kilometri pe oră.
Probabil ați văzut deja imaginile devenite virale ieri, cu autobuzul care a derapat la ieșirea din sensul giratoriu din Piața Unirii:
Sursa foto: Info Trafic Jud. Sibiu
Am petrecut mai bine de două ore în autobuzele Tursib, am parcurs peste zece kilometri și singurul lucru pozitiv pe care l-am găsit este că poți să apropii cardul de taxator și îi iese biletul pe loc. Atât. În rest e murdar, gălăgios, înghesuit, lent și nu respectă orele afișate. Nu îți poți programa o întâlnire după mersul lor și nu știi în ce condiții ajungi la destinație. Cred că merge cu autobuzul numai cine nu are altă variantă, că o alternativă la mașina personală cu siguranță nu este.
La fel de adevărat este că au fost câteva zile grele pentru tot traficul din Sibiu. Din punctul acesta de vedere, conducerea Tursib a ținut să transmită ieri un comunicat de presă prin care și-a cerut scuze față de călători.
”Deşi toate autobuzele Tursib au ieşit în trafic conform programului de circulaţie, au apărut întârzieri faţă de orare afişate în staţii. Problemele s-au datorat atât sistemelor tehnice ale autobuzelor, care au îngheţat în timpul mersului, cât şi a dificultăţilor de deplasare datorate căderilor de zăpadă.Pe de altă parte, Tursib a anunțat, tot miercuri, că de la sfârșitul acestei săptămâni se scumpesc și biletele achiziționate cu cardul, în autobuz. Cele lăudate mai sus.Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate şi apelăm la înţelegerea călătorilor în această perioadă, care pune în dificultate atât clienţii, cât şi societatea de transport. Vă asigurăm că managementul şi angajaţii Tursib fac tot ce este posibil pentru înlocuirea în cel mai scurt timp a autobuzelor care se defectează în traseu”. Sublinierile aparțin redacției.
”SC TURSIB SA anunţă clienţii că pentru biletele achiziţionate direct din autobuz, cu sistemul contactless vor plăti preţul promoţional de 0,89 lei până în data de 15.01.2017. Incepând cu data de 16.01.2016, costul biletului cumpărat cu card contactless va fi de 1,39 lei. Diferenţa de tarif, de la 2 lei, cât costă un bilet de călătorie Tursib, este susţinută în continuare de colaboratorii noştri, compania MasterCard”, a mai transmis conducerea Tursib.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: vasile aaron , Piata Mare , bilete , Ministrul Transporturilor , Peter Schommers , plimbare , Zona Industrială Vest , Piaţa Rahova , Info Trafic Jud , Replica Tursib , circulatieț , Pentru Sibiu , Primaria Veche , Piaţa Unirii , Gociu Mihai , Călătorie Neaşteptată
Vizualizari: 9584
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Ciupercutza
Acum 2 ore
Bogdan
Acum 3 ore
Hermannstädter
Acum 4 ore
Cetateanul turmentat
Acum 4 ore
Till Eulenspiegel