Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Fundațiile din Sibiu primesc cei mai mulți bani din țară pentru asistență socială

Fundațiile din Sibiu primesc cei mai mulți bani din țară pentru asistență socială

În afara Bucureștiului, județul Sibiu este primul pe țară la cuantumul subvențiilor alocate asociațiilor și fundațiilor care oferă asistență socială. În cele din urmă banii ajung pentru bătrânii din cămine, la persoanele cu dizabilități, la copiii și adulții din centrele de zi sau la cei care au nevoie de îngrijire la domiciliu.

Conform cifrelor prezentate de conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Sibiu cu ocazia ședinței Colegiului Prefectural din luna decembrie, în 2016 au primit subvenții de la bugetul de stat 16 furnizorii care administrează 22 unități de asistență socială, dintre care trei furnizori au sediul în alt județ, respectiv din Alba și din București, dar asigură servicii sociale beneficiarilor din judeţul Sibiu, prin unităţile de asistenţă socială pe care le coordonează.

”Această finanţare a fost şi este de un real sprijin asociațiilor și fundațiilor în vederea acordării serviciilor sociale către beneficiari, la standarde de calitate potrivit legislației în vigoare. Menționăm că urmare a evaluărilor și verificărilor în teren la sediul unităților sociale, reprezentanții AJPIS Sibiu au constatat că și furnizorii de servicii sociale întâmpină unele greutăți, cum ar fi: diminuarea finanțărilor, sponsorizărilor din partea partenerilor străini, lipsa interesului personalului de specialitate de a se angaja în unitățile cu sediul în localitățile rurale sau migrarea personalului angajat în străinătate (infirmiere, îngrijitor bătrâni, etc.), creșterea cheltuielilor privind contractarea unor servicii, obținerea unor autorizații sau plata salariului angajaților în funcție de rata inflației”, arată Dumitru Ioan Boța, directorul executiv al AJPIS.
Concret, în 2016 asociațiilor și fundațiilor din Sibiu li s-au acordat suma de 1.474.260 lei, la care se adaugă și suma alocată furnizorilor cu sediul în alt județ dar care oferă servicii sociale în centrele din județul nostru în cuantum de 415,152 lei. Se ajunge astfel la suma totală de 1.889.412 lei, ceea ce ne plasează pe primul loc în România, în topul județelor, în afara Bucureștiului.
”Acest lucru a fost și este posibil datorită promovării transparenţei manageriale abordate de către AJPIS Sibiu, în ce priveşte sprijinirea asociaţiilor şi fundaţilor active în asigurarea serviciilor sociale de calitate. Totodată, menționăm că din 42 județe, plus municipiul București, în 31 judeţe şi în municipiul Bucureşti există asociaţii și fundaţii care primesc subvenţie de la bugetul de stat. Dintre acestea, în 12 judeţe există câte un furnizor care beneficiază de acest program de subvenţionare iar în 2 județe sunt 2 furnizori subvenționați”, mai arată Dumitru Ioan Boța.
Conducerea instituției mai spune că reprezentanții agenţiei judeţene verifică lunar, fie la sediul unităţii de asistenţă socială fie la domiciliul persoanelor asistate, dacă acordarea serviciilor de asistenţă socială, precum şi utilizarea subvenţiei s-a realizat pe baza convenţiei încheiate şi cu respectarea prevederilor legale.

Furnizorii din județul Sibiu acordă servicii sociale în unități de tip :

  • rezidențial pentru persoane vârstnice, adulți cu probleme de alcool și droguri, copii aflați în plasament, tineri ( peste 18 ani care provin din centrele de plasament ) care uneori realizează în aceeași locație o formarea profesională ( ex: meseria de tâmplar),
  • bucătăria pe roți, care acordă zilnic hrană caldă la domiciliu vârstnicilor,
  • centre de zi pentru copii și adulți cu dizabilități,
  • centre de îngrijire la domiciliu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Sim

Acum 7 ani

Care sunt centrele de ingrijire la domiciliu din Sibiu? Puteti sa-mi dati o adresa ?
Raspunde

victoria

Acum 7 ani

Numiti aceste asociatii si fundatii, precum si datele de contact. Articolele acestea fara nici un fel de date concrete nu sunt de folos, ci umplutura.
Raspunde

dancp

Acum 7 ani

Pt victoria,aveti drepte,sint vreo 5 fundatii in talmaci conduse de o anume doamna coman care toaca bani si impozite,de ce tace autoritatile locale?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus