O delegație oficială din județul Sibiu va merge la Atena, în 25 ianuarie, la ceremonia de decernare a titlului de Regiune Gastronomică Europeană 2019. Orașul nostru va fi reprezentat de peste zece oameni din conducerea Consiliului Județean, primăriei Sibiu, Universității ”Lucian Blaga”, primăriei Mediaș, Asociației Județene de Turism și Camerei de Comerț și Industrie.
După această dată putem vedea produse locale promovate sub egida Regiunii Gastronomice, noi parteneriate cu producătorii sibieni și o dezvoltare a evenimentelor dedicate gastronomiei transilvănene. Practic Sibiul se poate apuca să implementeze ce a promis în dosarul de candidatură. ”Programul este deja promovat la târgurile de turism și la evenimentele la care Sibiul participă. Este important să începem să punem în aplicare pregătirea programelor care sunt deja incluse în dosarul de candidatură. Fiind un consorțiu de parteneri, trebuie să hotărâm împreună care este exact pasul următor pe care trebuie să-l facem, însă direcția o știm cu toții”, a declarat pentru Turnul Sfatului, Alin Chipăilă, președintele Asociației Județene de Turism Sibiu.
Ideea a fost expusă și de președintele juriului internațional care a decis acordarea titlului de RGE 2019 Sibiului, Blanca Cros. ”Realitatea este că în zilele noastre, în cele mai multe regiuni ale Europei, agricultura a ajuns să fie atât de industrializată încât oamenii simt nevoia să se întoarcă la origini, la străbunii lor. Așa s-au pus bazele agriculturii organice, care are tot mai mulți adepți în toată Europa. Aici aveți deja destul de dezvoltată agricultura organică și văd că funcționează foarte bine. Sunt impresionată să descopăr asta. Noi a trebuit să o luăm de la început, să ne întoarcem la cum se făcea odată, am căutat modul în care străbunicii noștri cultivau legumele și l-am reluat. Voi îl aveți și nu cred că vă dați seama! E fantastic! Dosarul Sibiului s-a concentrat foarte mult pe micii producători locali, dar pentru a crește economia și pentru a promova produsele Sibiului în Europa este nevoie să lucrați cu fermele de dimensiuni medii și cu cele cu adevărat mari. Vor trebui cooptate în proiect mari companii cu activitate în agricultură și comerț. Deci aveți mult de muncă”, spunea ea într-un interviu acordat Turnul Sfatului.
Ceremonia care va avea loc săptămâna viitoare la Atena este ultima etapă în obținerea titlului, care a fost precedată de depunerea dosarului de candidatură în luna iulie 2016 și găzduirea în luna septembrie 2016 a vizitei juriului internațional, care a analizat dosarul de candidatură și a descoperit la fața locului motivele pentru care județul Sibiu merită acest titlu. Ceremonia de decernare va fi precedată în data de 24 ianuarie de festivitatea de transmitere a titlului de Regiune Gastronomică de la regiunile care au purtat acest titlu în 2016, Minho din Portugalia și Catalonia din Spania, către cele care îl vor purta în anul 2017: Aarhus din Danemarca Centrală, Riga-Gauja din Letonia și Lombardia de Est din Italia. În zilele următoare delegațiile țărilor au programate diverse vizite de documentare și ședințe tehnice în insulele grecești.
Sibiul este membru al platformei Regiune Gastronomică Europeană din anul 2014 prin Primăria Muncipiului Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Asociației Județene , Consiliului Județean , Primăria Muncipiului Sibiu , Turnul Sfatului , Lucian Blaga , Dosarul Sibiului , Alin Chipăilă , Regiune Gastronomică Europeană , Turism Sibiu , Regiunii Gastronomice , sibiu regiune gastronomica eur , Pentru Sibiu , Blanca Cros , Danemarca Centrală , Practic Sibiul
Vizualizari: 2848
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
@Hermannstadter
Acum 6 ore
Sibian
Acum 6 ore
Muresan
Acum 7 ore
Amn114