Deoarece Guvernul a modificat legislația referitoare la Fondul de mediu – impunând o taxă de mediu pe tona de deșeuri – taxa de salubrizare va crește pentru sibienii de la oraș la 10,43 de lei pe lună, iar pentru cei din mediul rural la 4,43 de lei pe lună.
Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu au înștiințat administrațiile locale în care a fost demarat procesul de colectare selectivă asupra faptului că această creștere a taxei se datorează unui ordin emis în 21 decembrie anul trecut, de către ministrul Mediului. ”Pe lângă tarifele operatorilor, se introduce o taxă de 80 lei/tonă de deșeu datorată la Fondul de Mediu. Taxa de mediu se va introduce în taxa de salubrizare, iar în consecință ADI Eco a transmis prin adresa menționată necesitatea de a crește taxa specială de salubrizare plătită de cetățeni începând cu data de 1 ianuarie 2017”, se arată într-un comunicat emis de Primăria Sibiu.
Astfel, taxa celor care locuiesc în Sibiu, Ocna Sibiului și Cisnădie va crește de 8,42 – cât este în prezent - la 10,43 de lei de persoană pe lună. Pentru cei care locuiesc în mediul rural, taxa de salubrizare crește de la 3,62 de lei la 4,43 de lei. În cazul persoanelor juridice, tona de deșeuri va fi facturată cu 323,69 de lei, față de 282,44 lei, până la finele anului trecut.
Este a doua modificare a valorii taxei de salubrizare. În noiembrie anul trecut, ADI Eco Sibiu a decis reducerea acestei taxe, cu aproximativ 11% față de valoarea inițială (9,23 de lei/persoană pentru mediul urban și 4,21 de lei, pentru cei din mediu rural).
”Direcția Fiscală va emite până la sfârșitul acestei luni decizii de impunere care vor informa sibienii cu privire la suma de plată reprezentând taxa de salubrizare și impozitele și taxele locale pentru anul 2017. Cetățenii care au plătit deja pentru întreg anul sunt rugați să achite până la sfârșitul lui 2017 diferența dintre suma plătită și suma recalculată înscrisă pe decizia de impunere. Plata impozitelor și taxelor se va putea face prin PayPoint și la bancă. După ce primesc deciziile de impunere prin poștă, sibienii vor putea plăti prin PayPoint și la o serie de bănci taxele și impozitele, inclusiv taxa de salubrizare, cu ajutorul codurilor de bare inscripționate pe aceste decizii. Detalii cu privire la băncile unde se poate face plata vor fi specificate în aceste documente”, se mai arată în comunicatul Primăriei Sibiu.
Primarii cer amânări, ministrul Mediului vorbește de modificarea taxei
Dorin Florea, primarul din Târgu Mureș, cere celorlalți aleși din județul Mureș să se unească pentru a solicita amânarea introducerii acestei taxe pentru un an. Florea susține că această taxă nu doar creează dificultăți bugetelor locale, ci afectează direct și populația. De cealaltă parte, Consiliul județean Mureș cere Ministerului Mediului să ”clarifice legislația”, deoarece introducerea acestei taxe poate încuraja, din nou, aruncarea gunoaielor în locuri improprii.
De cealaltă parte, actualul ministru al Mediului, Daniel Constantin, vorbește despre o modificare a actualei legislații. Aceasta prevede introducerea ”taxei pe deșeuri la groapa de gunoi” pentru a încuraja reciclarea, capitol la care România stă foarte prost (4,5% rată de reciclare). Taxa pe deșeuri la groapa de gunoi de 80 de lei/tonă ar fi trebuit introdusă din 2016, iar de la 1 ianuarie 2017 aceasta ar fi trebuit majorată la 120 de lei.
Modificările la care face referire Daniel Constantin presupun introducerea unor praguri, care odată depășite să genereze obligativitatea achitării acestei taxe. "Vom impune praguri, iar taxa de depozitare nu va fi plătită de către cei de la depozitele de gunoi, ci de către operatorii de salubritate. Practic, operatorii vor plăti doar diferența dintre ținta de valorificare și ceea ce realizează efectiv. Dacă, de exemplu, operatorul își impune o țintă de valorificare de 20% pe an și realizează doar 10%, atunci se va plăti taxă doar pentru diferența nerealizată. O propunere în dezbatere publică, în acest sens, va fi începând de mâine (miercuri—n.r.). Eu cred că Administrația Fondului pentru Medie trebuia să comunice cu autoritățile locale încă de anul trecut și să informeze pentru pregătirea acestui moment", a declarat ministrul Mediului, citat de Agerpres.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ocna Sibiului , Primăria Sibiu , Târgu Mureș , Daniel Constantin , Primăriei Sibiu , Ministerului Mediului Apelor , Direcţia Fiscală , taxa de salubrizare , Reprezentanții Asociației , Administraţia Fondului Cultura , Pentru Sibiu , crestere , Deoarece Guvernul , Adi Eco Sibiu , scumpire , Dorin Florea
Vizualizari: 7799
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Pintilie
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
Xxx
Acum 7 ore
Nobody
Acum 7 ore
Claudiu