Vineri,
11.10.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Colectarea selectivă: taxa de salubrizare crește cu 23%

Colectarea selectivă: taxa de salubrizare crește cu 23%

Deoarece Guvernul a modificat legislația referitoare la Fondul de mediu – impunând o taxă de mediu pe tona de deșeuri – taxa de salubrizare va crește pentru sibienii de la oraș la 10,43 de lei pe lună, iar pentru cei din mediul rural la 4,43 de lei pe lună.

Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu au înștiințat administrațiile locale în care a fost demarat procesul de colectare selectivă asupra faptului că această creștere a taxei se datorează unui ordin emis în 21 decembrie anul trecut, de către ministrul Mediului. ”Pe lângă tarifele operatorilor, se introduce o taxă de 80 lei/tonă de deșeu datorată la Fondul de Mediu. Taxa de mediu se va introduce în taxa de salubrizare, iar în consecință ADI Eco a transmis prin adresa menționată necesitatea de a crește taxa specială de salubrizare plătită de cetățeni începând cu data de 1 ianuarie 2017”, se arată într-un comunicat emis de Primăria Sibiu.

Astfel, taxa celor care locuiesc în Sibiu, Ocna Sibiului și Cisnădie va crește de 8,42 – cât este în prezent - la 10,43 de lei de persoană pe lună. Pentru cei care locuiesc în mediul rural, taxa de salubrizare crește de la 3,62 de lei la 4,43 de lei. În cazul persoanelor juridice, tona de deșeuri va fi facturată cu 323,69 de lei, față de 282,44 lei, până la finele anului trecut.

Este a doua modificare a valorii taxei de salubrizare. În noiembrie anul trecut, ADI Eco Sibiu a decis reducerea acestei taxe, cu aproximativ 11% față de valoarea inițială (9,23 de lei/persoană pentru mediul urban și 4,21 de lei, pentru cei din mediu rural).

”Direcția Fiscală va emite până la sfârșitul acestei luni decizii de impunere care vor informa sibienii cu privire la suma de plată reprezentând taxa de salubrizare și impozitele și taxele locale pentru anul 2017. Cetățenii care au plătit deja pentru întreg anul sunt rugați să achite până la sfârșitul lui 2017 diferența dintre suma plătită și suma recalculată înscrisă pe decizia de impunere. Plata impozitelor și taxelor se va putea face prin PayPoint și la bancă. După ce primesc deciziile de impunere prin poștă, sibienii vor putea plăti prin PayPoint și la o serie de bănci taxele și impozitele, inclusiv taxa de salubrizare, cu ajutorul codurilor de bare inscripționate pe aceste decizii. Detalii cu privire la băncile unde se poate face plata vor fi specificate în aceste documente”, se mai arată în comunicatul Primăriei Sibiu.

Primarii cer amânări, ministrul Mediului vorbește de modificarea taxei

Dorin Florea, primarul din Târgu Mureș, cere celorlalți aleși din județul Mureș să se unească pentru a solicita amânarea introducerii acestei taxe pentru un an. Florea susține că această taxă nu doar creează dificultăți bugetelor locale, ci afectează direct și populația. De cealaltă parte, Consiliul județean Mureș cere Ministerului Mediului să ”clarifice legislația”, deoarece introducerea acestei taxe poate încuraja, din nou, aruncarea gunoaielor în locuri improprii.

De cealaltă parte, actualul ministru al Mediului, Daniel Constantin, vorbește despre o modificare a actualei legislații. Aceasta prevede introducerea ”taxei pe deșeuri la groapa de gunoi” pentru a încuraja reciclarea, capitol la care România stă foarte prost (4,5% rată de reciclare). Taxa pe deșeuri la groapa de gunoi de 80 de lei/tonă ar fi trebuit introdusă din 2016, iar de la 1 ianuarie 2017 aceasta ar fi trebuit majorată la 120 de lei.

Modificările la care face referire Daniel Constantin presupun introducerea unor praguri, care odată depășite să genereze obligativitatea achitării acestei taxe. "Vom impune praguri, iar taxa de depozitare nu va fi plătită de către cei de la depozitele de gunoi, ci de către operatorii de salubritate. Practic, operatorii vor plăti doar diferența dintre ținta de valorificare și ceea ce realizează efectiv. Dacă, de exemplu, operatorul își impune o țintă de valorificare de 20% pe an și realizează doar 10%, atunci se va plăti taxă doar pentru diferența nerealizată. O propunere în dezbatere publică, în acest sens, va fi începând de mâine (miercuri—n.r.). Eu cred că Administrația Fondului pentru Medie trebuia să comunice cu autoritățile locale încă de anul trecut și să informeze pentru pregătirea acestui moment", a declarat ministrul Mediului, citat de Agerpres.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

38 comentarii

rasu plansu

Acum 7 ani

- ordin emis în 21 decembrie anul trecut, de către ministrul Mediului- Deci se stia de aceasta scumpire dar cei in drept, fie de la ADI Eco, fie de la Primarie nu au vrut sa o ia in calcul la stabilirea taxelor initiale. Sa plateasca ei diferenta, eu am fost de buna credinta si am achitat integral ce mi s-a spus in 10 ianuarie.
Raspunde

client fidel

Acum 7 ani

Exact! am plătit pe 6 luni, acum vin cu majorări la nici o săptămână de când m achitat taxa! Rușine! Asta e hoție curată!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp

Acum 7 ani

ordin emis de fostul guvern CSOLOS! Rog precizati clar domnilor de la ziar!
Raspunde

kcp

Acum 7 ani

Multumim alde psd.
Raspunde

a.c.

Acum 7 ani

sa vedem daca pe marea lista cu taieri de taxe, a celor de la psd, va fi scoasa si taxa asta, sau sunt de acord cu ea si o permit
Raspunde

florin

Acum 7 ani

colectare selectiva intr un singur container,clasic romanesc !!!
Raspunde

Sibian

Acum 7 ani

Pai dacă noi selectam si ei pun tot la un loc normal ca taxa pe tona e mai mare ca plasticul si hartia merg tot la groapa de gunoi nu? Atunci cei la care ar trebui sa ajungă plasticul si hartia mor de foame ASA ca le mai da si lor o felie din ciolan
Raspunde

a.c.

Acum 7 ani

sunt curios pt ce vor foi folositi banii acestia la mediu, cum sunt planificati, care e proiectul cu ei
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

mihai

Acum 7 ani

intreaba-l pe d-l CSOLOS ca doar guvernul lui a dat ordinul
Raspunde

razvan

Acum 7 ani

Nu sunt de acord sa-mi fie bagata pe gat o firma privata de "reciclare" si sa majoteze preturile dupa bunul lor plac. + ca pot sa duc gunoiul si la alti colectori care MA PLATESC EI PE MINE ca sa le duc deseul.
Raspunde

Coasa neagra

Acum 7 ani

toata treaba asta cu ADI Eco este o mare excrocherie. Dragi Sibieni, contactele cu vechine firme erau contracte CIVILE incheiate legal. Teoretic, legal, este imposibil ca Primaria sa ma oblige sa fac contract cu cine vrea ea. Luati avocati, eu personal voi da in judecata Primaria si Adi Eco, poate si Consiliul Judetean. Sper sa citeasca si cei de la DNA
Raspunde

Primarita de doi lei

Acum 7 ani

Interesant.. Cred ca ar avea sanse un demers din asta...
Raspunde

matache

Acum 7 ani

http://www.stirilekanald.ro/taxe-de-salubritate-mai-mari--la-1-ianuarie-2017-intra-un-vigoare-o-taxa-pentru-depunerea-deseurilor-la-groapa-de-gunoi_75484.html Potrivit Legii 384/2013 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta(OUG) 31/2013 pentru modificarea si completarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, de la 1 ianuarie 2017 va intra in vigoare taxa pentru depozitarea deseurilor la groapa de gunoi, in valoare de 80 de lei/tona, care mai degraba este o penalitate prin care se urmareste reducerea deseurilor depozitate.
Raspunde

Eric

Acum 7 ani

Exact aia citeam si eu, taxa de 80 de lei e din 2013. http://www.afm.ro/main/legislatie_sus/oug_196_2005.pdf
Raspunde

matache

Acum 7 ani

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20364116-ministrul-mediului-din-2016-taxa-groapa-gunoi-80-lei-tona-din-2017-120-lei-tona.htm In prezent nu se plateste nicio taxa de mediu pentru depozitarea deseurilor la groapa de gunoi, introducerea acesteia avand ca scop descurajarea depozitarii, a explicat ministrul Mediului. Ea a mai precizat ca operatorii depozitelor de deseuri percep in medie un tarif de 15 euro/tona. "Scopul nostru, ca si al celorlalte tari europene, este ca, intr-un viitor apropiat, 2020 - 2025, sa producem deseu zero", a declarat Gratiela Gavrilescu, aratand ca, pentru aceasta, deseurile trebuie colectate selectiv si valorificate, si nu depozitate.
Raspunde

johnny walker

Acum 7 ani

Haide Dragnea !!! Hai PSD traiasca pulimea care a votat pro PSD!!!
Raspunde

Jack Daniels

Acum 7 ani

Esti prost de pute locul sub tine ....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp

Acum 7 ani

domnilor de la ziar!!!!!!!!!!!! publicati din M.O. decizia guvernului antiroman CSOLOS! T O A T A aveti curajul?
Raspunde

Biscuite-n dunga

Acum 7 ani

Lol ce fraieri! Dacă nu vă convine că vă jefuiesc tăiați-vă mâna cu care ați votat în Iunie și Decembrie 2016. Cioloș, PNL și FDGR ați vrut, asta aveți! V-au mai jefuit odată prin 2008-2009 infractorii ăia, când luau de la voi ca să-și umfle ei mațul gros. Acum plătiți de două ori, și la Soma și la Adi Eco, foamea infractorilor e nestăvilită. Dar ce să-i faci, voi i-ați ales. Ha ha ha! Idioților! :)))))
Raspunde

Il. I e

Acum 7 ani

ALO ,doamna Fodor.... deci ar trebui să plătesc după cât gunoi produc ,nu după numărul de persoane !!! Logic,nu ? Hoților.
Raspunde

ra

Acum 7 ani

Multi isi dau cu părerea putini cunosc. Orice directiva europeana se transpune direc in legislatiile fiecărei tari chiar daca tara nu o trece in lege. Daca nu o aplica tara plateste amenzi. Problema adevărata e ca nu selectează aproape nimeni corec deseurile su astabe costul... Primaria ar trebui sa plătească diferenta deoarece nu stie gestiona situatia. Mai bine o împarte la oameni ca nimeni du da in judecata primăria pt asa ceva...
Raspunde

ra

Acum 7 ani

Sa-mi spuneti când o sa vedeti amenzi date oamenilor ca nu sortează selectiv. Doar plătim politie locala degeaba. Si cel mai important vreau sa stiu ce sanctiuni primeste firma colectoare pentru ca nu avem destule tomberoane si e mizerie peste tot. ... Nu stiti a cui e firma de deseuri?????? Intrebati-o pe doamna turcan ca stie bine ce face familia ei.... Normal, doar tatăl ei e in spatele afacerii
Raspunde

dancp

Acum 7 ani

de unde aflam, ca tata lui raluca turcan deputat de frunte pnl e in spatele afaceriica nici promaria nici adieco etc nu o sa va spuna
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 7 ani

Cei care locuiesc in Turnisor,zona Alma nu platesc aceasta majorare pentru ca tanti Aglaia nu a trimis containere pentru colectare selectiva.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Biscuite-n dunga

Acum 7 ani

Care mi-ai șters comentariul mă haimanalelor? Am spus foarte clar ca aveți ce-ați meritat, adică fix ce-ați votat. Pnl-FDGR + marioneta Csoloș, ce dracu vă mai plângeți? Și hop, pupinbuciștii de la TS au sărit cu cenzura! Așa-i când toată presa din zonă pupă-n fund cu multă...umezeală, ce să mai aștepți investigație? Ăștia-s străini de noțiunea de jurnalism !
Raspunde

Anonymus

Acum 7 ani

tu ori esti prost ori esti prost... nu ai vazut in comentarii link-ul ca aceasta hotarare este din 20013 aprobata cu intrare in vigoare din 1 ianuarie 2013? mare prost esti ca nu intelegi nici un lucru simplu. cei care au adoptat legea sunt tot rosii de la PSD nu altii...
Raspunde

Cititescu

Acum 7 ani

Legislatie ca la noi! Daca 50% dintre cetateni sunt corecti si ceilalti 50% nu, sanctiunile se aplica in cel mai idiot mod: sunt penalizati toti, in mod democratic! Pai daca toti trebuie sa plateasca taxa de mediu, inclusiv cei care colecteaza selectiv pana si excrementele papagalului sau "resturile de frisca" (!) ce rost mai are sa te ostenesti sa selectezi gunoiul?!! E si asta un mod de a vedea lucrurile...
Raspunde

Debandada

Acum 7 ani

@ Cititescu : mare dreptate ai. Eu am colectat selectiv pt ca am vazut o reducere a pretului la gunoi . De cand au anuntat ca au marit tariful, nu mai selectez nimic. Macar noi local avem o strategie care e in practica (proasta, buna cum o fi) da sunt zone unde nici in 10 ani nu o sa se faca asa ceva (Teleorman de exemplu ). Putem noi la Sibiu sa selectam 100% , tot ne trag in jos unele judete mafiote...si toti suferim. Eu unu mi-am dat seama ca nu are nici un rost sa colectez selectiv..... ca si asa de la Buc se decide tot...si de la UE....daca ala din Teleorman nu pune mana sa faca si el...nu fac nici eu ...si sa platim amandoi..asta e !
Raspunde

sibian100%

Acum 7 ani

Legea a fost data de guvernul idiot yehnocrat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus