Luni,
15.04.2024
Cer Senin
Acum
24°C

Autostrada italienilor a cedat din nou. Iar gerul și sarea au înmulțit gropile | Foto și video

Autostrada italienilor a cedat din nou. Iar gerul și sarea au înmulțit gropile | Foto și video

Precum ciupercile după ploaie au apărut gropile în asfaltul autostrăzii care tranzitează județul Sibiu. Însă de departe, cea mai gravă problemă este pe sectorul construit și părăsit de Salini Impregilo, unde circulația a fost restricționată pe 250 de metri.

Exact ca și în zona celor 200 de metri de autostradă demolați în 2015 de constructorii italieni, și în zona podețului peste pârâul Pustia (la câțiva kilometri de la intrarea în județul Sibiu) asfaltul ”s-a lăsat”. De parcă terasamentul ar fi din plastilină, de-o parte și de alta a podețului, au apărut tasări serioase: circulația a fost închisă pe banda întâi, iar pentru banda a doua a fost impusă o limită de viteză de 60 de km/h. Restricțiile au fost impuse pe sensul de mers dinspre Sebeș către Sibiu.

autostrada denivelare lucru restictii (3)

”Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere Situația informează că pe autostrada Orăştie - Sibiu circulaţia este restrictionată pe 250 m, pe banda 1 (Calea 2), sensul Sebeş - Sibiu. Această restricţie a survenit în urma identificării unei denivelări la partea carosabilă pe sectorul cuprins între km 286+400- km 286+650, Sălişte - Sebeş. Menţionăm că această denivelare a apărut pe alt sector decât cel refăcut în regie proprie. Pentru siguranţa participanţiilor la trafic, DRDP Brasov a decis împreună cu Brigada Poliţiei Rutiere, semnalizarea şi restricţionarea acestei zonei”, se arată într-un comunicat al CNAIR, remis redacției Turnul Sfatului.

Astfel de denivelări (dar nu de o asemenea amplitudine) au mai apărut după deschiderea circulației și în zona altor poduri și podețe. Explicațiile constructorilor, de fiecare dată, au fost aceleași: terasamentul nu poate fi compactat foarte bine în zona podurilor și podețelor, pentru a nu afecta structurile de beton ale acestora. Drept pentru care, după deschiderea circulației și sub efectul traficului, astfel de tasări ”sunt de așteptat”, iar rezolvarea lor ar fi relativ simplă: zonele cu tasări sunt pur și simplu acoperite cu noi straturi de asfalt.

autostrada denivelare lucru restictii (1)

Reprezentanții Companiei spun că vor interveni pentru a reabilita defecțiunile ”imediat ce condiţiile meteo se vor îmbunătăţii”. Porțiunea cu probleme face parte din Lotul III al autostrăzii Orăștie – Sibiu, lot care a fost încredințat spre execuție firmei italiene Impregilo Spa (care între timp a fuzionat cu Salini SpA). Termenul inițial de finalizare – aprilie 2013 – a fost depășit cu mult, circulația fiind deschisă în condiții precare în noiembrie 2014. Închisă din septembrie 2015, autostrada a rămas fără constructor în ianuarie 2016, când, într-un final, fostul CNADNR a reziliat contractul cu Salini Impregilo SpA. În acest moment, între cele două părți sunt pe rol litigii, iar autoritățile române au executat scrisoarea de bună execuție.

Gropile ca ciupercile

Pe centura Sibiului cu profil de autostradă, dar mai ales pe porțiunea dintre Sibiu Vest și Săliște (lotul IV al autostrăzii Orăștie - Sibiu) în ultimele zile au început să apară numeroase gropi. Dimensiunile acestora cresc cu fiecare zi ce trece, dar deocamdată reparațiile nu au început. Primele așteptate sunt cele de pe lotul IV, lot aflat încă în garanție. ”Noi am făcut diligențele necesare, iar potrivit răspunsurilor primite, constructorii de la Astaldi ar urma să înceapă lucrările de plombare în cursul acestei zile (de miercuri – n.r.)”, au declarat drumarii sibieni pentru Turnul Sfatului.

”Temperaturile acelea de -29 de grade Celsius, apoi recentul sfârșit de săptămână când temperaturile au urcat la plus 4 grade Celsius, plus ninsorile abundente în urma cărora au fost împrăștiate cantități considerabile de sare și clorură, toate acestea au influențat negativ calea de rulare. În ultima săptămână au apărut multe gropi”, reprezentant al drumarilor sibieni
Mai delicată este situația cu gropile de pe autostrada care servește și ca variantă de ocolire pentru municipiul Sibiu. Cei peste 17 km de autostradă nu mai sunt în garanție, iar firmă care să repare defecțiunile nu este angajată. Până anul trecut, fosta conducere a CNADNR (CNAIR) încheia contractele de deszăpezire ”la pachet” cu cele de plombare/reparații a căii de rulare, astfel încât gropile apărute în sezonul rece să fie cât mai rapid astupate. Contractele respective au încheiat, iar acum gropile ar urma reabilitate de către reprezentanții CNAIR. Care nu au, deocamdată, stocabilă necesară plombărilor, procedura de achiziție a acesteia fiind în derulare. ”Nu vom lăsa gropile chiar așa cum sunt. Vom interveni cum putem”, promit în aceste condiții drumarii sibieni.

Foto: Silvana Armat

autostrada gropi (10) autostrada gropi (9) autostrada gropi (8) autostrada gropi (7) autostrada gropi (6) autostrada gropi (2) autostrada gropi (1)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Anonymus

Acum 7 ani

calitate ca la Romania... Aici sunt banii dumneavoastra :)
Raspunde

Ioji

Acum 7 ani

Cei de la Impregilo sunt cercetati penal la Roma pentru mituirile pe care le-au facut...oare la noi chiar nu se vrea aflarea celor care au bagat bani in buzunar?...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

biscuite-n dungă

Acum 7 ani

Pai nu se vrea, atat timp cat aia care au dat spaga sunt protejatii DNA si ai serviciilor. Sa va amintesc ca licitatia, studiul de fezabilitate si prima parte a proiectului au fost patronate de guvernul Boc? Ce mai e de zis in plm, votati-i in continuare pe infractori sibieni lobotomizati!
Raspunde

M

Acum 7 ani

Protejații serviciilor. ..ba ..Nu va mai uitați la Latrina 3...sunt protejații gunoaielor de politicieni. ..chiar cei mai vocali Cum sunt Ghita și Dragnea. ...orbetiilor
Raspunde

mihaela d VALCEA

Acum 7 ani

...vreti autostrazi rezistente - chemati nemtii !!
Raspunde

Alex

Acum 7 ani

Asa ati facut voi la Valcea?
Raspunde

rosu

Acum 7 ani

Ala, din poza, cu papucii rosii, este chiar dl. Deleanu?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus