Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Trei luni de la împușcarea ursului. Procedurile, tot inexistente

Trei luni de la împușcarea ursului. Procedurile, tot inexistente

Cel mai mare scandal care a afectat, anul trecut, structurile de pază și ordine din Sibiu a rămas și astăzi fără efecte pozitive. Ursul care a ajuns în oraș acum trei luni și a fost împușcat într-o curte interioară de pe strada Lungă a arătat toată lipsa de organizare și de eficiență de care sunt caracterizate instituțiile care ar trebui să reacționeze primele în astfel de situații. Trei ore au fugărit autoritățile pe străzi animalul sălbatic, într-o goană haotică, a cărei direcție era dictată de apelurile la 112 sau de mărturiile trecătorilor. Nu au existat echipaje în puncte strategice, iar singurii abilitați să tranchilizeze ursul, veterinarii de la Zoo, au fost mereu lăsați în urmă de echipajele MAI. Atunci când au ratat ținta au devenit, însă, brusc, primii responsabili pentru dezastru. Dacă acest scenariu s-ar repeta astăzi, deznodământul lui ar fi, probabil, același. Nicio măsură începută atunci pentru stabilirea unor proceduri clare nu a fost dusă la bun sfârșit.

Atribuțiile Poliției

În urmă cu trei luni, primii care au ajuns în locul indicat de primul sibian care a văzut ursul în oraș au fost polițiștii. Nici atunci și nici acum, însă, atribuțiile lor nu erau clare. Prin natura sarcinilor pe care le au, polițiștii sunt datori să apere populația de eventualele pericole. Atât și nimic mai mult. Poliția și-a asumat, în luna octombrie, comanda operațiunii, pentru că cineva trebuia să o facă. Decizia l-a costat postul atât pe șeful Poliției Municipale, Cristian Negru, cel care a condus direct operațiunile, cât și pe șeful IPJ, Tiberiu Ivancea, acum detașat la IGPR.

Până la această dată, Poliția nu a primit niciun fel de atribuții clare într-o situație similară.

protest-urs-sibiu-site-30

Demersurile inutile ale Prefecturii

Prefectul Sibiului, Cristian Roman, a convocat un grup de lucru, imediat după incident. Din acesta făceau parte membri din toate structurile implicate, de la Poliție, la Jandarmerie, ANSVSA, Primărie și reprezentanți ai Asociației Vânătorilor. După mai multe ședințe în care fiecare dintre membrii grupului de lucru a spus cu ce poate contribui într-o astfel de situație, lucrurile s-au împotmolit, pentru că au fost preluate de autoritățile naționale. “Noi așteptăm în continuare să se reglementeze lucrurile între ANSVSA și Jandarmerie, să se stabilească în ce măsură pot interveni. Deocamdată, grupul de lucru nu mai funcționează”, spune purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Odeta Veștemean.

Autorizați să folosească tranchilizante

Singurele persoane autorizate să folosească puști cu tranchilizante sunt medicii veterinari de la Grădina Zoologică. Aceștia, însă, nu sunt trăgători de specialitate, motiv pentru care au și ratat primele încercări. Deși, în trupele de intervenție, se aflau și polițiști și jandarmi, aceștia nu erau autorizați să folosească armele cu tranchilizante. Și nici acum nu sunt.

Guvernul Cioloș a început procedurile pentru modificarea Legii Jandarmeriei, așa încât jandarmii să fie dotați cu astfel de arme. "În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să dețină și să folosească arme cu tranchilizante, substanțe tranchilizante, arme cu glonț de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanțe iritante, precum și orice alte mijloace de protecție și de imobilizare, pentru: a) îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care amenință viața sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora; b) imobilizarea animalelor a căror viață sau integritate corporală este pusă în pericol în lipsa unei intervenții umane", se arată în proiect. Acesta a primit avizul favorabil din partea miniștrilor de la Mediu, Agricultură, Finanțe Publice și Justiție. Nu a mai intrat niciodată pe ordinea de zi a ședințelor de Guvern.

Șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi, Costel Dogaru, spune că nu știe, deocamdată, care vor fi persoanele abilitate să manevreze arme cu tranchilizante. Chiar dacă ordonanța ar fi adoptată mâine, tot ar urma un lung proces până la definitivarea procedurilor. “Modificările la Legea Jandarmeriei ar urma să confere competențe în domeniu, inclusiv pentru dotarea cu muniție cu efect tranchilizant. Dar durează. Va trebui demarată o procedură de achiziție a armelor, trebuie să vedem care jandarmi din detașamentele de ordine publică vor fi dotați cu astfel de arme. Pentru că ei trebuie trimiși la niște cursuri speciale, trebuie să obțină atestat în domeniu”, a declarat Costel Dogaru.

Guvernul a prevăzut, în nota de fundamentare, fonduri totale de peste 1,1 milioane de lei, pentru achiziționarea puștilor cu tranchilizante. O singură armă de acest gen costă în jur de 5.000 de euro.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Cotidianul

Acum 7 ani

Pai dacă nu aveau atribuții cei de la politie de ce și au asumat comanda acțiunii asa cum spuneți în ziar? Nu i întreabă nimeni? Atunci fie e un abuz foarte grav fie este o problema de alta natura. Cum sa împuști un urs fără sa ai atribuții? Iar cei care aveau atribuții nu au făcut nimic? Cine e totuși vinovat?
Raspunde

Oprea Gabriel

Acum 7 ani

"PROCEDURILE" sunt gandite, facute si propuse de personalul din Politie. Fiecare dintre noi cunoastem, (vecini, rude, prieteni) cel putin 2-3 politisti. Vedeti pe vreunul capabil sa intocmeasca o asemenea procedura? Fiti convinsi ca astfel de specimene sunt la toate nivelurile din Politie.
Raspunde

florin

Acum 7 ani

mai bine spuneti ca au trecut vreo 6 ani de cand a fost impuscat tigrul, si tot nu s-au stabilit proceduri, si pe vremea aia era primar "zeul" iohanis
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus