Joi,
07.12.2023
Innorat
Acum
1°C

Câți sibieni s-au grăbit să ia bani de la stat prin noile măsuri de angajare? Primele ajung și la 12.500 de lei

Câți sibieni s-au grăbit să ia bani de la stat prin noile măsuri de angajare? Primele ajung și la 12.500 de lei

La începutul lunii decembrie a anului trecut Guvernul aproba o serie de facilități și măsuri financiare pentru șomerii din zone defavorizate care reușesc să-și găsească un loc de muncă la o distanță mai mare de casă sau care fac naveta la serviciu. Sumele ajung și până la 12.500 de lei, prima de instalare, iar județul Sibiu părea unul din marii beneficiari ai OUG nr. 60 / 2016 întrucât atrage și are nevoie de forță de muncă din afară.

Prin OUG nr. 60 / 2016 șomerii ne-indemnizați care se încadrează în muncă pentru o perioadă mai lungă de trei luni primesc automat o subvenție de 500 de lei pe lună. Șomerii care se încadrează la o distanță mai mare de 15 kilometri de domiciliu sau reședință și beneficiază pe o perioadă de 12 luni, zilnic, de o subvenție egală cu 50 de bani pe kilometri, fără a depăși 55 de lei pe zi. Și nu în ultimul rând, ordonanța prevede o primă de instalare de 12.500 de lei pentru acele persoane care își schimbă domiciliul din niște zone defavorizate sau se mută în zone defavorizate, ca urmare a încadrării în muncă.

Sibiul atrage constant forță de muncă din județele învecinate, prin urmare o astfel de ordonanță ar trebui să fie benefică. Din păcate, la aproape o lună și jumătate de la intrarea în vigoare a ordonanței, numărul beneficiarul este restrâns. ”De la intrarea în vigoare a OUG nr. 60 / 2016 și până în prezent (12 ianuarie 2017 n. r.) în evidența instituției noastre s-au înregistrat opt cereri privind prima de activare prevăzută de art. 73 alin. 2 din ordonanța mai sus amintită și care este o măsură activă destinată ocupării în valoare de 500 de lei, neimpozabilă, care se acordă șomerilor înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, care nu beneficiază de indemnizație de șomaj și care se angajează cu normă întreagă pe o perioadă mai mare de trei luni”, se arată într-un răspuns al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu, la solicitarea Turnul Sfatului.

Referitor la celelalte măsuri prevăzute în decizia Guvernului de la sfârșitul anului trecut, numărul beneficiarilor era zero, până la data de 12 ianuarie. ”În legătură cu celelalte prime de stimulare a ocupării forței de muncă, ce încurajează mobilitatea lucrătorilor, și anume prima de încadrare și prima de instalare, până la momentul actual nu s-au înregistrat cereri, în schimb au fost persoane care au solicitat informații cu privire la modalitățile de acordare a acestora”, mai arată reprezentanții AJOFM Sibiu. Pe de altă parte, conducerea instituției spune că există interes din piață, mai ales din partea angajatorilor, și că lucrurile s-ar putea schimba în perioada următoare. ”21 de angajatori din județul nostru au încheiat cu instituția noastră, până la această dată, convenții în vederea obținerii de facilități pentru încadrarea în muncă a unor persoane din categorii defavorizate”, au concluzionat reprezentanții AJOFM Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus