Marţi,
29.11.2022
Innorat
Acum
-0°C

Ceasul simbolic al Apocalipsei: mai sunt 2 minute și jumătate până la "miezul nopții"

Ceasul simbolic al Apocalipsei: mai sunt 2 minute și jumătate până la

Declaraţiile noului preşedinte american Donald Trump şi un ”peisaj întunecat al securităţii globale” au făcut lumea mai puţin sigură, a avertizat joi Buletinul oamenilor de ştiinţă în domeniul nuclear, care şi-a potrivit simbolicul ”ceas al apocalipsei” cu 30 de secunde mai aproape de miezul nopţii, relatează AFP, citat de news.ro

Ceasul - o metaforă cu privire la cât de aproape este umanitatea de distrugerea planetei - a fost potrivit ultima dată în 2015, când a fost dat înainte de la cinci minute şi până la trei minute înainte de miezul nopţii.

Acum el este potrivit cu două minute şi jumătate înainte de miezul nopţii.

Decizia de a repotrivi ceasul este luată de un grup de oameni de ştiinţă şi intelectuali, inclusiv 15 laureaţi ai Nobelului.

Poziţia minutarului ceasului a fost schimbată în contextul unor îngrijorări cu privire la o ”ascensiune puternică a naţionalismului în întreaga lume, unor declaraţii ale preşedintelui Donald Trump despre armamentul nuclear şi unor probleme legate de climă, un peisaj întunecat al securităţii globale, colorat de o tehnologie tot mai sofisticată şi un dispreţ tot mai mare faţă de expertiza ştiinţifică”, a subliniat grupul într-un comunicat.

Ceasul Apocalipsei a fost creat în 1947. El a fost repotrivit de 19 ori de atunci şi până în prezent, într-un interval care variază de la două minute până la miezul nopţii, în 1953, şi până la 17 minute înaintea miezului nopţii, în 1991.

”Buletinul nu a mai decis niciodată, anterior, să dea ceasul înainte din cauza declaraţiilor unei singure persoane”, au declarat doi oameni de ştiinţă de la Buletin, Lawrence Krauss şi David Titley, într-un articol de opinie publicat în The New York Times (NYT).

”Însă atunci când acea persoană este noul preşedinte al Statelor Unite, cuvintele lui contează”, subliniază ei.

foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, cuvintele lui Ratoiu conteaza?...Mai mult chiar decat ale Atotstiutorului?...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus