Miercuri,
18.09.2024
Innorat
Acum
14°C

Specialiștii Universității Babeș-Bolyai din Cluj vin să măsoare radonul din locuințele sibienilor

Specialiștii Universității Babeș-Bolyai din Cluj vin să măsoare radonul din locuințele sibienilor

Cercetătorii specializați în studiile radon de la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, invită locuitorii orașelor Timișoara, Sibiu și Iași să participe la campanie de măsurare a radonului din locuințe.

Campania se desfășoară în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, în condițiile în care România se află în topul țărilor europene la poluarea cu radon, și este gratuită, urmând ca astfel să fie măsurat nivelul acestui gaz în o mie de case.

”Motivul pentru care este recomandat să participate la acest studio este faptul că anual, aproximativ 4,3 milioane de decese din lume pot fi puse pe seama poluării din interiorul caselor (conform Organizației Mondiale a Sănătății). În plus, Agenția Internațională pentru Studiul Cancerului (IARC) clasifică radonul ca principalul agent de mediu cancerigen, fiind, după fumat, a doua cauză în apariția cancerului pulmonar”, se arată într-un comunicat de presă al UBB.
În Codul European de luptă împotriva cancerului promovat de Organizația Mondială a Sănătății, la momentul actual, pe lângă recomandări privind stilul de viață preventiv, alimentația, aportul renunțarea la fumat etc., enunțate în 12 puncte, la numărul 9 se găsește și o mențiune privind radonul.

”Aflați dacă sunteți expuși iradierilor cu niveluri ridicate de radon în locuința dumneavoastră. Luați măsuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon!”

Ce este radonul și cum ajunge el în case?

Radonul este un gaz radioactiv prezent petutindeni, rezultat din dezintegrarea uraniului din roci. Cu alte cuvinte, solul este principala sursă de radon. În funcție de specificul geologic, geomorfologic al zonei unde aveți casa, de permeabilitatea solului, de tipul pardoselei, de prezența fisurilor în fundație și pereți, respective de gradul de aerisire a locuinței, concentrația de radon din case poate varia de la câteva dezintegrări radioactive pe secundă raportatela un volum de un metru cub (Bq/m3) până la câteva mii.

”Determinarea concentrației de radon se face, în cadrul campaniei derulate de echipa UBB, se face cu un detector confecționat dintr-un plastic special (alildiglicol) care va înregistra sub formă de urme fiecare particular alfa rezultată din dezintegrarea radonului. Prin developarea în laboratorul de la Cluj aceste urme pot fi urmărite și citite cu un microscop automat, iar apoi informația este convertită în concentrația de radon la care este expusă casa respective și familia care locuiește în ea. Nici detectorul, nici cutia în care este amplasat nu reprezintă vreun pericol pentru sănătatea dumneavoastră sau funcționalitatea aparatelor pe car ele dețineți”, explică Alexandra Cucoș-Dinu, manager de proiect.
Participarea la campanie este complet gratuită. Aceste studii fac parte din proiectul ”Sisteme inteligente privind siguranța populației prin controlul și reducerea expunerii la radon corelate cu optimizarea eficienței energetice a locuințelor din aglomerări urbane importante din România”.

Singurele condiții necesare sunt ca persoanele care doresc să participle la campanie să locuiască în orașele Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu și Iași, sau satele sateliți, într-o casă izolată termic sau care are cel puțin ferestre de tip termopan.

Formularul de adeziune la studio poate fi accesat la adresa: http://www.smartradon.ro/participa-si-tu.

Un cercetător, membru al echipei de proiect, îi va contacta pe cei doritori, pentru a stabili data și ora la care poate să aducă detectorul de radon, care va fi amplasat în casă, unde va rămâne pentru o perioadă de șase luni.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus