Rectorul Universității Lucian Blaga, Ioan Bondrea, poetul Radu Vancu, directorul Teatrului Radu Stanca, Constantin Chiriac, Prof. univ. dr. Corvin Lupu și Ciprian Ciocan, președintele Fundației Comunitare au vorbit despre protestele din ultimele două săptămâni.
Ioan Bondrea: Am pornit foarte rău
Rectorul Ioan Bondrea spune că societatea este mult prea încordată și că aceste tensiuni nu sunt benefice pentru viitorul țării. ”Văd că de la începutul anului am pornit foarte rău, suntem într-o permanentă stare de tensiune și lucrurile acestea nu ar trebui să se întâmple, pentru că sunt multe, multe alte urgențe. Acum fiecare își apără partea, dar din nefericire cu toții suntem mult prea încordați și nu e bine. Sunt lucruri mult mai importante la care ar trebui să ne gândim. Asta e părerea mea că ar trebui să avem o altă abordare a tuturor părților”, spune rectorul ULBS, Ioan Bondrea.
Radu Vancu: În joc e însuși chipul României
În opinia poetului Radu Vancu, în următoarele zile vom alege cum vrem să arătăm: jalnic – după chipul actualului guvern sau admirabil – după gestul românilor care au ieșit în stardă. ”Judecată după chipul & asemănarea guvernului acestuia penal, România a arătat de puține ori la fel de jalnic. Judecată după chipul & asemănarea sutelor de mii de români din stradă, România a arătat de puține ori la fel de admirabilă. Ce e în joc în aceste zile e mai mult decât un detaliu ținând de codul penal; e însuși chipul României. În următoarele zile vom alege cum vrem să arătăm. Ne vom alege - pentru multă vreme de acum înainte - chipul. România admirabilă ne așteaptă în stradă”, spune Radu Vancu.
Perjovschi: De data asta este vorba despre democrație în ansamblul ei
Artistul Dan Perjovschi a făcut o comparație între protestele desfășurate în țară în ultima perioadă: Roșia Montană, Colectiv și acum, protestele legate de ordonanțele Guvernului Grindeanu. ”Deși toată discuția avea ca motiv situația dificila din închisori, amnistia a fost lăsată la discuție parlamentară (și de câteva zile nu se mai discută de loc) în schimb dezincriminarea și plafonul de la care se poate fura fără consecințe (adică ceea ce interesează direct politicienii de la guvernare) a trecut de urgență noaptea, fără ordine de zi. Asta a scos din minți multă lume. A rezultat un protest global extraordinar, care a acoperit toată țara sud-nord și est-vest, orașe și orășele (Motru-Gorj, Rădăuți, Călan, Calarași) cu zeci de mii de oameni în marile orașe și cu sute de mii la București. Este o mișcare civică fără precedent și fără lideri. Lumea iese în stradă pentru o idee abstractă. Ce unește ultimele proteste Salvăm Roșia Montană, Colectiv și cel de acum este că pe lângă subiectul principal (ecologie, siguranță, justiție) este vorba despre buna guvernare și despre respectarea legii. Egală pentru toți. Și încă un lucru: dacă putem numi Roșia Montană și Colectiv după locurile care au provocat emoția, de data asta nu putem localiza cu un nume de oraș sau de lege.... de data asta este vorba despre democrație în ansamblul ei”, spune Dan Perjovschi.
Chiriac: cea mai importantă mișcare civică pe care am văzut-o vreodată în Sibiu
Directorul Teatrului Radu Stanca, Constantin Chiriac a vorbit despre evenimente în termeni laudativi, însă a atras atenția că va fi o situație periculoasă în lipsa dialogului. ”Ce am văzut în Sibiu mi se pare cea mai importantă mișcare civică pe care am văzut-o vreodată în Sibiu, mai mult chiar decât la revoluție. În același timp, am văzut în Sibiu oameni organizați, oameni serioși și în același timp am văzut un dialog normal necrispat. Toate aceste manifestații din toată țara sunt de-o amploare fără precedent. Cred că ceea ce se întâmplă în țară este foarte, foarte periculos. Nu mai există dialog, înțelegere, asumare a bărbaților politici. Și în loc să ne preocupăm de conducerea acestei țări, de buget, de dezvoltarea și de propășirea acestei țări văd oameni dezbinați. Oamenii comentează în loc să se bată pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea acestei țări, pentru binele ei. E un lucru foarte trist pentru că se întâmplă asemenea lucruri”.
Corvin Lupu: Asistăm la un război politic pentru stăpânirea României
Prof. univ. dr. Corvin Lupu susține că în aceste zile în țară se desfășoară o luptă între două tabere, iar ”transferarea războiului în stradă este o iresponsabilitate crasă” a președintelui Klaus Iohannis. ”Eu văd astăzi o luptă/adevărat război, între două grupări. Pe de o parte este Parlamentul + Guvernul + electoratul PSD+ALDE, pe de altă parte este președintele Johannis + SRI + DNA + magistrații + organismele U.E. + Germania + opoziția.
Miza luptei/războiului este menținerea României în starea de colonie la periferia U.E. Acest război a fost declanșat într-un moment favorabil pentru gruparea Johannis & Co, susținuți în trecut de fosta putere globalistă din S.U.A., de U.E. și de Germania. În acest moment, reprezentanții noii puteri de la Washington, adepți ai unei Europe a națiunilor (Trump: „cine nu ne va urma pe această linie, va avea mari probleme!”) nu au fost încă numiți, astfel că șansele grupării Johannis & Co sunt mari. Mă refer la numirea șefilor de stații CIA și FBI, a consilierilor Pentagonului și la noul ambasador.
Actele normative pe care dorește PSD+ALDE să le legifereze ajung oricum în Parlament și la Curtea Constituțională, unde vor fi „purecate”. Dacă sunt constituționale, vor limita numeroasele abuzuri săvârșite în ultimii ani în societatea românească, dacă nu sunt constituționale, vor fi respinse. Nu trebuie nimeni adus în stradă pentru asta, nici nu trebuie dat foc și cu pietre în București.
Transferarea luptei/războiului în stradă este o iresponsabilitate crasă a grupării Johannis & Co, datorită uriașelor riscuri de securitate națională pe care o comportă și datorită catalizării adâncirii rupturii din societatea românească, care reprezintă o altă mare vulnerabilitate a României, într-o etapă istorică în care este total izolată pe plan internațional”, susține Corvin Lupu.
Ciprian Ciocan: Toate indiciile arată că trăim într-o criză profundă a democrațiilor naționale
Ciprian Ciocan, președintele Fundației Comunitare spune că protestele din Sibiu și numărul masiv de sibieni care au ieșit în stradă arată dezvoltarea spiritului civic în oraș, în ultimii ani. ”Sibiul a demonstrat în ultimii ani că este capabil să construiască, fiind un oraș care aproape am putea spune că s-a renăscut din ruine și și-a depășit de mult timp condiția de al paisprezecelea oraș al țării. Capacitatea de a fi nemulțumit, se spune că ar fi una dintre ingredientele esențiale ale progresului și ceea ce vedem zilele acestea că se întinde de pe Mihai Viteazu până pe Strada Bâlea, este manifestarea fizică, umană și fluidă a dorinței sibienilor de a trăi într-un stat care să se ridice la nivelul așteptărilor lor, morale și dacă vreți, profesionale. Nu cred că e o întâmplare că Sibiul are cel mai mare număr de protestatari în stradă raportat la mia de locuitori, de 5 ani de când lucrez aproape de societate civilă locală, am observat o creștere constantă a implicării - dacă la început vedeam câteva zeci, poate sute de oameni care erau implicați în proiecte ale ONG-urilor, acum sunt probabil câteva mii de oameni care alergă, strâng fonduri, fac proiecte, scriu petiții, sau protestează în stradă pentru cauzele în care cred, fie că înseamnă proiecte de mediu, drepturile animalelor, împotriva deciziilor autorităților locale, sau în cazul de față, statul de drept. Toate indiciile arată că trăim într-o criză profundă a democrațiilor naționale și e posibil ca din locul acesta întunecat să iasă la suprafață un nou fel de democrație, care să aibă în centru nu națiunile și statele centralizate, ci orașele, cetățile, așa cum era originar și la vechii greci”, a spus Ciprian Ciocan, președintele Fundației Comunitare.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Corvin Lupu , Radu Vancu , Dan Perjovschi , Constantin Chiriac , Mihai Viteazu , klaus iohannis , Roşia Montană , Fundației Comunitare Sibiu , Guvernului Grindeanu , Silvana Armat , Artistul Dan Perjovschi , Strada Bâlea , Teatrului Radu Stanca , Ioan Bondrea , Ciprian Ciocan , Curtea Constituţională , Mihai Copăceanu , Rectorul Universității Lucian , Doilea Război Mondial , Rectorul Ioan Bondrea , proteste , Ordonanţă de Urgenţă , plitica , Cristian Ciocan , Salvăm Roșia Montană
Vizualizari: 4009
Ultimele comentarii
Acum 21 minute
Ion
Acum 30 minute
Hay Pleaca
Acum 45 minute
Emil
Acum 1 oră
Nik
Acum 1 oră
D.M.