Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
12°C

Legea Bugetului. Centura Mediașului, locuințe ANL, spital nou, autostrăzi - respinse

Legea Bugetului. Centura Mediașului, locuințe ANL, spital nou, autostrăzi - respinse

Parlamentarii opoziției au făcut o serie de amendamente la Legea Bugetului de Stat pe anul 2017, însă toate au fost respinse, principalul motiv fiind ”sursa de finanţare precizată de iniţiatori nu este sustenabilă”.

Centură, bazin și locuințe ANL pentru Mediaș

Parlamentarii liberali Raluca Turcan, Nicolae Neagu, Constantin Șovăială și Mircea Cazan au propus pentru municipiul Mediaș trei investiții importante: un bazin de înot, locuințe ANL, pentru care Primăria Mediaș deja găsise terenul și, cel mai important, centura municipiului. Pentru construcția unui bazin de înot, liberalii au cerut 4,65 milioane lei, iar investiția ar fi folosit la  ”dezvoltarea privind spațiile sportive și recreative necesare pentru medieșeni. De asemenea, este de menţionat faptul că o astfel de investiție ar conduce implicit la creșterea numărului de turiști în zonă”.

Pentru Mediaș s-au mai cerut 19,6 milioane lei pentru finanţarea construcției locuințelor pentru tineri in municipiu. ”În acest sens, Municipiul Mediaș a solicitat Agenției Naționale pentru Locuințe, menținerea în Programul guvernamental, cu amplasamentul situat pe str. Gheorghe Lazăr fn, în vederea construirii unui cartier cu 8 blocuri de unități locative . Având în vedere numărul mare de cereri pentru locuințe pentru tineri în vederea închirierii, la Primăria Municipiului Mediaș fiind înregistrate un număr de 825 de cereri, considerăm necesară și oportună finanțarea acestei investiții”, se arată în motivare. Amendament respins.

Pentru finanțarea construcției centurii ocolitoare a municipiului Mediaș, liberalii au cerut printr-un amendament 150 de milioane de lei.  Amendamentul a fost respins.

45 de milioane pentru Sibiu – Pitești

Grupurile PNL din Senat și Camera Deputaților au depus un amendament prin care se cereau 45 de milioane de lei pentru finalizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada A1 Sibiu- Piteşti. ”Se propune respingerea amendamentului, întrucât Responsabilitatea stabilirii priorităţilor în realizarea obiectivelor de investiţii şi repartizarea fondurilor între proiectele înscrise în programul de investiţii revine ordonatorului principal de credite, potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, iar sumele stabilite pe destinaţiile din bugetul Ministerului Transporturilor au fost dimensionate în raport cu sarcinile ce îi revin acestei instituţii în anul 2017”, scrie în motivarea respingerii amendamentului.

8 milioane de lei pentru Sibiu - Făgăraș

Deputatul PNL de Brașov, Mara Mareș propune suplimentarea cu 8 milioane de lei  a bugetului alocat pentru finalizarea în acest an a studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Făgăraş. ”Se propune respingerea amendamentului, întrucât Sursa de finanţare menţionată nu poate fi avută în vedere”, se arată în raportul de respingere al amendamentului.

135 de milioane pentru noul Spital

Liberalii cer 135 de milioane de lei pentru suplimentarea fondurilor necesare pentru construcția unui nou spital județean în județul Sibiu. ”Este de menționat faptul că spitalul județean existent are peste 100 de ani, iar construcția unui nou spital județean la standarde europene si moderne este impetuos necesară. De asemenea, vă aducem la cunoștință faptul că, în anul 2016, s-a primit, prin HG nr. 912/2016, terenul necesar construirii noului spital, iar prin adresa nr. VVV08/04.01.2017 s-a primit de la Ministerul Sănătății, proiectul tehnic necesar, reducându-se astfel foarte mult timp și resurse financiare necesare îndeplinirii acestui obiectiv de prioritate zero pentru județul Sibiu”, scriu liberalii sibieni în amendament. Răspunsul este categoric: ”Se propune respingerea amendamentului întrucât: - la sursa de finanțare nu se precizează poziţiile bugetare propuse a se diminua ceea ce contravine prevederilor Legii nr.500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare - Potrivit art. 17, alin. (21) din Legea nr. 500/2002 «Parlamentul va lua în dezbatere numai amendamentele prin care se propun modificări sau completări la proiectul legii bugetare anuale şi la anexele la acesta, la creditele bugetare şi/sau de angajament prezentate de Guvern în structura prevăzută de art. 36 alin. (1)», respectiv bugetele ordonatorilor principali de credite aprobate pe capitole, subcapitole, titluri, articole, precum şi alineate”.

135 de milioane de lei pentru spital și de la UDMR

Deputatul UDMR Benedek Zacharie, ales pe listele județului Harghita a cerut pentru Sibiu majorarea sumelor alocate prin transfer bugetelor locale destinate finanțării reparațiilor capitale în sănătate pentru: Spitalul Județean – lucrări, jud. Sibiu” Și încercarea deputatului UDMR de a găssi bani pentru lucrările de reparații de la vechiul spital au fost respinse. ”Se propune respingerea amendamentului întrucât: - sumele alocate prin transfer bugetelor locale destinate finanțării reparațiilor capitale în sănătate sunt prevăzute în poziție globală în bugetul Ministerului Sănătății - stabilirea priorităților in realizarea obiectivelor de investiții și repartizarea fondurilor revine ordonatorului principal de credite, potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările şi completările ulterioare.”

110 milioane lei pentru drumuri

Liberalii sibieni au cerut 110 milioane lei și pentru finanţarea modernizării drumurilor judeţene. Banii erau destinați drumurilor din Mărginimea Sibiului. ”Se solicită suplimentarea fondurilor necesare pentru modernizarea şi asfaltarea drumului județean DJ106E în lungime totală de 40km. Acest drum județean leagă zona Mărginimea Sibiului de Transalpina. Se solicită admiterea amendamentului deoarece modernizarea acestui drum ar conduce la dezvoltarea durabilă a zonei, ținând cont de moștenirea etnologico-culturală, arhitecturală și istorică a acesteia”. Amendament respins.

150 de milioane de lei pentru Transfăgărășan

Pentur dezvoltarea zonei turistice Bâlea Lac și Bâlea Cascadă, liberalii au cerut 150 de milioane de lei pentru reabilitarea traseului Transfăgărășan. ”Acest drum este unul dintre cele mai celebre drumuri din România și chiar din Europa. Solicităm suplimentarea fondurilor pentru reabilitarea acestui drum având ca scop dezvoltarea , în cooperarea cu CJ Argeș, a acestei zone cu un potențial turistic deosebit de important”. Și acest amendament a fost respins în comisiile de specialitate.

 

Indiferent de cine este la guvernare, în fiecare an parlamentarii opoziției cer prin amendamente depuse la Legea Bugetului bani pentru diverse investiții de care județul are nevoie. La fel ca în aproape fiecare an, acestea sunt respinse.
 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, da' PSD-istii sibieni n-au cerut nimic pentru concetatenii lor, aia care, din punct de vedere procentual, iesira cei mai multi sa-i huiduie?... Nu cerura, sau nu primira?
Raspunde

zzz

Acum 5 ani

Indrazneste sa crezi in Romania! Asta inseamna PSD, atata timp cat ordinarii astia sunt la butoane Sibiul nu va lua de la buget nici bani de hartie igienica. Drumuri, spitale...mai stati o tura, fraierilor! Sa mai vine nesimtitul ala care spunea ca OUGurile au fost date ca sa poate vorbi el la telefon.
Raspunde

Alex

Acum 5 ani

JOS GUVERNUL MAFIOT! DACA A PROTESTAT 45000 DE OAMENI SE RAZBUNA!? RUSINE! DEMISIA DRAGNEA! DEMISIA GRINDEANU! DEMISIA TARICEANU!
Raspunde

Bahama Mamas

Acum 5 ani

Era de asteptat. De cand au castigat astia cu PSD, ma asteptam... In schimb sugeti bani din judetele dezvoltate ca sa se evapore in sud si est, in continuare cele mai sarace/subdezvoltate zone. Macar de s-ar face ceva, nu am avea nimic impotriva, dar ciu-ciu. Cateva judete, majoritatea in Ardeal, tin toata tara in spate. Autonomie financiara fratilor ! Si fiecare judet sa contribuie simbolic cu o suma egala la centru. Atat !
Raspunde

cetateanu

Acum 5 ani

De ce s-au batut mereu, toti, pe Transilvania ?
Raspunde

OP

Acum 5 ani

Asa ne trebuie, avem tupeul sa fim 45.000, no na de ci' mizerie! de aia PSD-istii nu vor avea in viata lor de acum in colo voturile Sibienilor. Pun pariu ca PSD-istii Sibieni rad si chiar ei au votat impotriva alocarii bugetare. Razbunatori mizerabili, SOMA ar trebuii sa mute ghena de gunoi pe Tribunei unde de obicei se depoziteaza gunoaiele
Raspunde

Teo

Acum 5 ani

Dupa cum se stie,toate amendamentele sunt respinse indiferent de guvernul aflat la putere.Pe de alta parte ,liberalii propun mai nou neimpozitarea pensiilor mari(peste 2000 lei),in majoritate pensii speciale.Asta da democratie.Oare ce-i mana in lupta?
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

multumim PSD!! in Ardeal nu ne trebuie drumuri, ne descurcam cu cele pe care le avem! sa le faceti catre teleorman pe toate, sa putem sa ajungem linistiti sa incendiem palatul cu piscina, sa nu ne rupem masinile pe drum!!!
Raspunde

David g

Acum 5 ani

Acestea sunt niste lucrari care se fac foarte usor pe fonduri NERAMBURSABILE, ci nu pe credite BERD, dar cum primaria nu este un fan al fondurilor europene acesta este rezultatul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus