Marţi,
23.07.2024
Partial Noros
Acum
29°C

Interviu cu dr. Monica Vlad, profesoara din Sibiu care a scris în New York Times despre corupția din învățământ: Chiar nu mai pot să suport!

Interviu cu dr. Monica Vlad, profesoara din Sibiu care a scris în New York Times despre corupția din învățământ: Chiar nu mai pot să suport!

Actualizare, marți, 22 februarie, ora 14.45

Profesoara Monica Vlad revine cu un drept la replică prin care susține că reporterul ziarului a folosit ”captatio benevolentiae”, o formă de ”fraudare a încrederii”. :)

Dreptul al replică cerut de profesoară:

”Pe data de 25 ianuarie 2017, ziarul american The New York Times mi-a solicitat, în calitate de fost bursier Fulbright la American University din Washington, D.C. şi de cercetător la Biblioteca Congresului S.U.A, să ofer o serie de răspunsuri la o serie de întrebări, care vizau protestele masive împotriva corupției din România. Cu aceeaşi ocazie, am fost invitată să relatez și dacă viața mea personală, sau a vreunui cunoscut, a avut de suferit de pe urma acestui flagel.

Am răspuns la aceste întrebări din dorința de a clarifica, pentru cititorul de peste ocean, marea problemă a corupției, pe care el nu şi-o imaginează în niciun fel, la dimensiunea și amploarea la care acest fenomen a ajuns în țările central și sud-est europene, dar mai ales în România.

În explicația oferită prestigioasei publicații, nu m-am referit concret ori în particular la orașe sau instituții din România. Explicaţiile mele s-au bazat, cu precădere, pe aspecte antropologice, ale istoriei contemporane și psiho-sociale ale fenomenului, nicidecum pe cazuri concrete din realitatea imediată, care, oricum, nu ar fi fost relevante în contextul solicitat de publicația americană.

Vineri, 10 februarie 2017, urmare a răspunsului meu dat prestigioasei publicații americane, m-am trezit apelată telefonic de un redactor al publicației online Turnu Sfatului, pe nume Stefan Dobre,care nici până azi nu mi-a spus de unde a primit numărul meu de telefon, acesta fiind un număr accesibil doar unui cerc restrâns de rude apropiate, și nici că dialogul cu el va fi înregistrat şi publicat fără acordul meu. Modul în care acelaşi Ştefan Dobre s-a comportat cu mine a fost extrem de violent, profitând de emoţia pe care mi-au produs-o masivele proteste din ţara mea. În drept, această formă de fraudare a încrederii, săvârşită de Ştefan Dobre, se numeşte captatio benevolentiae  şi are urmări serioase asupra dreptului la imagine al persoanei prejudiciate, adică, în acest caz, asupra dreptului meu la opinie personală.

În conformitate cu Codul deontologic al jurnalistului, parte integrantă a Statutului Jurnalistului adoptat de Organizațiile Media în iulie 2004, redactorul Stefan Dobre avea obligația să mă informeze cu privire la înregistrarea convorbirii și să-mi transmită transcrierea acelei convorbiri prin orice mijloc de comunicare, urmând ca acordul de publicare să-l dau personal sau să nu-l dau deloc, după o lectură integrală a textului transcris.

În conformitate cu același Cod deontologic, redactorul Stefan Dobre avea datoria să respecte viața privată a persoanei, întrucât informația nu era de natură excepțională, astfel încât să prevaleze asupra vieții private a persoanei.

În virtutea faptului că profesia de jurnalist implică drepturi și obligații, libertăți și responsabilități, precum și a faptului că, în chestiunile despre care relatează, jurnalistul trebuie să facă eforturi pentru a prezenta punctele de vedere ale tuturor părților implicate, solicit redacţiei online Turnu Sfatului să publice integral acest text cât mai urgent posiblil, ca drept legitim la replică al persoanei căreia Turnu Sfatului i-a produs daune majore de imagine și i-a pus în pericol integritatea fizică și psihică, precum și locul de muncă.

Trist este că acest reporter nici nu realizează gravitatea faptelor sale iresponsabile împotriva mea şi prejudicierea adusă, implicit, universităţii sibiene unde eu lucrez în prezent”.

Sibiu, la 20.02.2017                                                Conf. dr. Monica Vlad

 

Actualizare, luni, 12 februarie, ora 14:12

În urma articolului publicat vineri, 10 februarie, la ora 12:20, doamna dr. Monica Vlad ține să informeze opinia publică de faptul că dumneaei nu a știut că afirmațiile făcute în cadrul discuției cu reporterul Turnul Sfatului vor fi publicate și nici nu și-a dat acordul pentru publicarea opiniilor respective. Prin urmare, doamna dr. Monica Vlad dorește o dezmințire a declarațiilor care fac subiectul articolului de mai jos.

Menționăm că din prima clipă în care a luat legătura cu doamna dr. Monica Vlad reporterul Turnul Sfatului a specificat clar numele, funcția, publicația la care lucrează și motivul pentru care o contactează.

Știre inițială:

New York Times a publicat ieri un amplu articol în care arată mărturiile românilor care au avut de-a face cu fapte de corupție și care povestesc cum le-a fost afectată viața.

”Corupția este o problemă endemică în Europa de Est. Însă lupta României împotriva acestui flagel, care durează de mult timp, a adus acest dosar în centrul dezbaterii politice”, scrie New York Times. Printre românii care au trimis scrisori jurnaliștilor americani se regăsește și o profesoară din Sibiu. Dr. Monica Vlad a predat la Universitatea ”Lucian Blaga” și predă în prezent la Universitatea Româno-Germană.

”Mi s-a oferit mită pentru aceasta și am fost sancționată din cauza integrității mele. Am fost nevoită să plec din țară de multe ori, din cauza corupției îngrozitoare și pentru că salariul meu lunar era insuficient pentru supraviețuire. Colegii mei au încasat sume enorme de bani pentru că au vândut lucrări de licența și note. (Ei – n.r.) au luat și produse făcute în casă de candidați, precum brânză, băuturi alcoolice și chiar oua!”, a povestit dr. Monica Vlad.
Turnul Sfatului a stat vineri de vorbă cu dumneaei pentru a vedea la care universități din Sibiu face referire și ce urmări a avut ieșirea ei în public.

Reporter: Ce v-a determinat să luați atitudine și să scrieți despre corupția din învățământ?

Dr. Monica Vlad: Mie mi-a afectat personal viața foarte mult. Eu am ajuns marginalizată, a trebuit să plec din țară, abia am supraviețuit și abia supraviețuiesc în continuare din cauză că nu sunt coruptă. Ca mine mai sunt și alții, nu sunt singura. Am ajuns într-un hal în care nu mai am unde să plec. Eu imediat fac 50 de ani, nu am de gând să-i las să-mi distrugă viața, nu am de gând să plec din țară. Dacă pot să am voce publică, cu atât mai bine.

Rep.: Lucrurile la care vă refereați în scrisoare s-au petrecut în Sibiu, la universități din Sibiu?

Dr. M. V.: Da, și la Sibiu, și la Iași, la București, peste tot unde am încercat eu să predau ca să pot să supraviețuiesc, deși am multe specializări în străinătate, și doctorale, și postdoctorale, peste tot mi s-au făcut aceleași mizerii.

Rep.: Ele mai continuă și astăzi sau este vorba despre fapte din trecut?

Dr. M. V.: Continuă. După ce eu cinci ani de zile am făcut crize nervi m-au mai lăsat în pace. Dar a durat cinci ani de zile. Am fost marginalizată, a trebuit să-mi dau demisia de la universitatea de stat, am ajuns la o universitate particulară, care este pe cale de a se desființa tocmai pentru că vor să se înfrupte din cadavrul universității. Sunt o serie de chestiuni care converg spre aceeași concluzie: corupția e generalizată!

Rep.: Dumneavoastră predați acum la Universitatea Româno-Germană.

Dr. M. V.: Da, dar eu mi-am dat demisia de la Universitatea ”Lucian Blaga” tot de scârbă, din cauza corupției. Din cauza halului în care am fost marginalizată pentru că eram integră. Și pe urmă mi s-a spus că sunt singurul om din instituție care nu ia mită la examene. Ceea ce e foarte descurajator.

Rep.: Și foarte grav!

Dr. M. V.: Da, este foarte grav, dar uitați-vă că lumea tace. Corupția este vizibilă, toată lumea știe dar nimeni nu are curajul să o spună.

Rep.: Ați primit reacții din partea colegilor din mediul universitar după ce publicarea opiniei în New York Times.

Dr. M. V.: Nu și nici nu mă interesează. Eu nu comunic cu nimeni de acolo, eu am și pierdut un proces împotriva lor care este bazat pe fapte de corupție petrecute cu ani în urmă. Eu am și suportat abuzuri din partea minunatului senator Antonie Iorgovan și sunt convinsă că oricum o să încerce să mușamalizeze ceea ce am spus, dar nu-mi mai pasă, deja am plătit prețul pentru toate lucrurile acestea.

Rep.: Înțeleg că nu vă mai pasă de posibilele reacții sau repercusiuni.

Dr. M. V.: Ce rost ar mai avea? Ce mai pot să-mi facă? Și așa o să intre în lichidare instituția din cauza corupției lor. Sunt tot felul de oameni acolo care au distrus universitatea care au cu totul alt scop decât cel de a preda și educa. Acești colonei din Armata comunistă au venit din pensie și ei își cumpărau jeep-uri și ne luau nouă din salarii. Este ceva infernal.

Rep.: V-ați gândit spuneți toate aceste fapte grave din sistem procurorilor sau oamenilor legii?

Dr. M. V.: Nu pentru că sunt procurori, practicieni, pensionari care sunt tot în învățământ. Sunt și judecători care predau, deci tot oameni din învățământ. Profesia noastră s-a infectat cu acești indivizi și dascălul de carieră este dat la o parte. Eu nu mai am cu cine să vorbesc de vreme ce și ei sunt la fel. De asta au acaparat universitățile.

Rep.: Ce veți face de acum înainte? Mai puteți preda în Sibiu după ce ați luat atitudine? Plecați în străinătate, am văzut în CV-ul dvs. că ați colaborat cu multe universități din afara?

Dr. M. V.: Da, mai funcționez o perioadă în cloaca asta de la Româno-Germană dar nu știu pentru cât timp. Dacă nu vor face nimic acum, probabil că vor intra în lichidare pentru că au hotărât toți să nu mai depună dosarul de acreditare și se plâng toți că nu sunt studenți. Păi cum să fie studenți dacă tu nu ai ofertă educațională?

Rep.: Încurajator…

Dr. M. V.: Eu am ajuns într-un stadiu în care chiar nu mai pot să suport corupția. Ce o să fac eu? Ăștia o să intre în lichidare, o să-și împartă banii pentru că au avut o politică de lichidare, întâi au vândut o clădire uriașă, pe urmă ne-am mutat pe Râului într-o fostă fabrică de mobilă, deci chiar trebuie să te creadă foarte tâmpit să nu îți dai seama ce politică au. Și atunci degeaba încerci tu să iei în serios învățământul pentru că e doar o fațada în care tu ești folosit, CV-ul tău e folosit și ei în spate încasează sume imense. După care se plâng că nu le ajung banii. Îmi este o silă cumplită.

Născută în Făgăraș, Monica Vlad este doctor în drept cu mențiunea suma cum laude la Facultatea de Drept din cadrul Universității Bebeș-Bolyai din Cluj-Napoca. S-a specializat în drept la Facultatea de Științe Aplicative din Speyer, Germania, și deține o diplomă de master de la Facultatea de Drept din cadrul American University din Washington. A făcut parte din Delegația Comisiei Europene la București, înainte de intrarea României în UE și a reprezentat România, ca expert independent, în Centrul European de Observare a Rasismului și Xenofobiei. A predat la Universitatea „L. Blaga” din Sibiu, Universitatea Româno-Germană din Sibiu și Universitatea „M. Kogălniceanu” din Iaşi. În paralel a lucrat ca cercetător sau profesor invitat la Facultăţile de Drept din Graz, Viena, Institutul pentru ştiinţe constituţionale ale Universitaăţii din Hagen, Germania, Facultatea de Drept din Zagreb, cu o bursă Jean Monnet. A beneficiat și de o bursă Fulbright în SUA. Este autor și coautor a peste 40 de lucrări și articole.

Foto: Captură Impact Făgăraș

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

32 comentarii

Denisa

Acum 7 ani

Felicitări, Doamnă! Aveți sufletul împăcat!
Raspunde

Cristian

Acum 7 ani

Felicitări! Și trebuie să fim uniți în a lupta și a nu mai permite hoțiile și abuzurile!
Raspunde

protestul

Acum 7 ani

O frustrata!
Raspunde

protestatar

Acum 7 ani

O frustrata!
Raspunde

Alin

Acum 7 ani

Ma bucur sa vad ca in Romania sunt si oameni, felicitari doamna!
Raspunde

cititor 13

Acum 7 ani

suntem prezenti......si aici.
Raspunde

KJF

Acum 7 ani

Bravo!!! Felicitari!!!
Raspunde

A

Acum 7 ani

E bine ca e fost profesor universitar. Daca venea un student sa se planga de coruptie sau un alt profesor, viata lor devenea un calvar in ULBS. Mai tineti minte studentii care au fost exmatriculati dupa ce au postat filmari cu administratora caminelor in timp ce lua mita?
Raspunde

Teo

Acum 7 ani

Pana facultatile de drept aveau studenti,totul a fost OK. Este adevarat ca in invatamant e coruptie,dar acuzatii generale este usor de facut.Inteleg ca a pierdut un proces (ca urmare a coruptiei in justitie?)si ca a fost marginalizata peste tot unde a predat.Oare tu ca persoana nu ai nici o vina?Ma asteptam la altceva de la un doctor in drept,la o pledoarie bine argumentata.
Raspunde

Ina

Acum 7 ani

La ce altceva te asteptai, nu intelegi ca ni s-a facut sila, peste tot e la fel, sunt prea multe abuzuri cu care singur nu te poti lupta, doar in strada, impreuna mai avem o speranta! Si da, oamenii integri sunt marginalizati (in cel mai bun caz) sau chiar haituiti, amenintati, etc.
Raspunde

Român din cetate

Acum 7 ani

Tanti asta e profundă rău de tot.......
Raspunde

kranzi

Acum 7 ani

Va dati seama ce implicatii are aceasta marturie? Mare parte din varfurile sistemului judiciar de astazi sunt formate la Sibiu, intr-un mediu acsdemic structural corupt. Kovesi, Camelia Bogdan, Alina Bica, etc
Raspunde

protestatar

Acum 7 ani

Alina Bica a studiat la Sibiu?
Raspunde

Virus

Acum 7 ani

Tot respectul pt curaj,așa este corupția este un virus mai rău că oricare altul și din păcate medicamente și terapii nu exista.
Raspunde

Carmen novac

Acum 7 ani

Doar asa sunt luate in considerare actele de coruptie, prin publicarea in New York Times? Dar cand ati fost la curent cu incalcari ale eticii si integritatii in mediul academic al ULBS, ce ati facut? Este o practica generalizara in special in partea administrativa a univ. "Administratoarea" e manjita cu umilirea si sclavia angajatilor! Analizati problemele ridicate in comisia de etica a univ...si o regasiti intr-o pozitie nedemna! Sesizarea e inca pe rol...si pt adminitratoare si pt alti membri ai stafului academic ulbsist.
Raspunde

Eminent

Acum 7 ani

Am fost meditat de Iohannis si bursier Soros. Subscriu la ce spune kranzi si vreau sa spun ca infestarea coruptiei la nivel inalt a fost in Sibiu la el acasa. Kovesi a folosit pentru mita ouale de la Adrian Nastase
Raspunde

@Eminent

Acum 7 ani

Esti la fel de dus cu cercul ca si lelita de mai sus. Restul de 21 de milioane am fost orbi si surzi si numai voi astia 2 luminatii sunteți eroii....
Raspunde

Teo

Acum 7 ani

Conducerile universitatilor mentionate in articol,sa-si exprime punctele de vedere referitoare la afirmatiile d-nei.
Raspunde

Diana

Acum 7 ani

Eu o felicit pe doamna pentru atitudinea integra, insa mi-e greu sa iau de bune anumite generalizari din discurs. De pilda, "Și pe urmă mi s-a spus că sunt singurul om din instituție care nu ia mită la examene". Ma scuzati, mi-e greu sa cred ca intr-o institutie de peste 2000 de angajati, exista un singur om integru! Nici nu neg ca sunt "mere stricate" in interior, insa cred ca un echilibru in afirmatii ar fi de bun simt.
Raspunde

Axa

Acum 7 ani

Stimata doamna profesor a luat atitudine doar acum cand se desfiinteaza universitatea la care preda? Oare de ce? Cand a fost la Lucian Blaga , ea era cea care daca nu îi dadeai , dar nu branza si oua ci bani, bani adevarati, treceai doar daca erai doxa, si atunci luai un 5 amarat dupa 2-3 examinari. Ea e prima care ar trebui sa taca. Va spun din experienta nu din auzite.
Raspunde

Fost student fara pile si bani

Acum 7 ani

Sa-ti fie rusine! Ptr ce ai scris si ptr cazul in care ai fost un student slab. Ca ptr prostie n-are de ce. Nu alegem cum ne nastem. Altfel n-ai indrazni sa contesti modul in care evalua doamna profesor Monica Vlad. Au fost multi studenti care au plans la Drept in Sibiu din cauza a ceea ce reclama doamna. Imi pare rau sa aud ca au fost chiar si profesori de nivelel dansei. Trist si rusinos ptr institutiile de resort din sibiu
Raspunde

Alzara real

Acum 7 ani

Un grad de instabilitate emoţională e evident ; asta nu pune la îndoială fondul credibil al afirmaţiilor sale .E notoriu .
Raspunde

CDS

Acum 7 ani

Care din universitatile din Sibiu vor lua nota de declaratia dnei?... Sa fim seriosi si, totodata sa ne dea de gandit aceasta situatie. Vedeti starea in care e, in primul rand ULBS. Apoi, felicitari dnei fagarasence transmise de la un alt fagarasean! Stima.
Raspunde

M

Acum 7 ani

Bravo doamna pentru curaj !
Raspunde

Nicky

Acum 7 ani

Poate în departamentul sau facultatea dânsei se lua mită. Mi-e greu să cred în generalizare... Sunt cadru universitar şi oricând studenții mei pot fi întrebați pe marginea acestui subiect. Or exista probleme, ca în orice altă organizaţie, am mai auzit şi eu diverse, dar până la a atribui o etichetă întregii ULBS, nu este corect. Frustrările dânsei trebuie să se limiteze la experiența avută cu acele persoane. În schimb, tot respectul pentru atitudinea luată faţă de acest fenomen. Nu e loc pentru aşa ceva în societatea noastră!
Raspunde

Mariana sabadus

Acum 1 an

Nicky, f naiv. Esti
Raspunde

Un fost student

Acum 7 ani

Si eu am fost studenta dar la Universitatea din Bucuresti. Prin anul trei aveam un curs la care se pica la greu. Stiam ca nu se trecea usor acest examen, motiv pentru care m-am mobilizat de la primul curs. In seara de dinaintea examenului a venit la mine un coleg ca să mă întrebe dacă m-am pregătit. Eu i-am spus ca da, stiam că nu se trece altfel, iar el mi-a spus că nu a citit cursul şi că oricum urma să meargă la o petrecere în seara aceea deci nu se va pregăti, dar oricum vine la examen. În ziua examenului am înţeles de ce se lua aşa de greu. La scris am primit jumătate din materie, practic nu aveai timp să parcurgi toate subiectele, deci intrai şi la oral. Pe biletul de la oral mai era un sfert din materie. În fine, am reuşit, după multe ore de examinare să i-au examenul, dar surpriză, a trecut şi colegul care nu se pregătise. Ok. În următorul an colegul mi-a spus cum trecuse acel examen (care nu era singurul examen pe care îl trecuse astfel). Cu cîteva zile înainte de examen a făcut o singură meditaţie la acel profesor cu 500 de euro ora. Era la începutul apariţiei monedei euro, şi la momentul respectiv 500 de euro reprezenta o mică avere (bursa mea era sub 50 de euro pe luna). Acea situaţie se generalizaze în următorii ani la acel profesor. Adică, chiar dacă te pregăteai (existau şi studenţi care nu aveau cum să-şi plăteacă examenul, iar suma ceruta era dublă deja) nu aveai cum să-l treci. Corupţia din învăţământul universitar este de la începutul anilor 90. Şi dacă, poate, la începutul anilor 90 exista şi integritate printre profesori, către sfârşitul anilor 90 şi după situaţia a luat-o razna. La momentul acesta eu nu aş mai urma o facultate în România. Nu am încredere ă ceea ce studiez are valoare în viaţa mea profesioanală.
Raspunde

Universitar

Acum 7 ani

Degradarea decisivă a ULBS și declinul ei accentuat, nerecunoscut de cei aflați în funcții, s-a produs în timpul rectorului Oprean, când au fost îndepărtați și „nimiciți” toți cei care au semnalat dezastrul patronat de ceaușist. Văd că l-au luat pesedeii de bun pentru consilier județean!?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus