Marţi,
07.12.2021
Ceata
Acum
1°C

Bugetul județului Sibiu pe 2017 e de 323,5 mil. de lei. 30 de mil. merg pe creșterile salariale

Bugetul județului Sibiu pe 2017 e de 323,5 mil. de lei. 30 de mil. merg pe creșterile salariale

Județul Sibiu va avea un buget în 2017 cu două procente mai mare decât cel executat anul trecut. La capitolul cheltuieli, o pondere importantă o au creșterile salariale impuse de noua conducere centrală, care – la nivelul instituțiilor coordonate de CJ Sibiu – înseamnă aproximativ 30 de milioane de lei.

Potrivit președintei Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean (foto centru), salariile funcționarilor din instituția județeană și din cele subordonate cresc cu aproximativ 20%. LA Direcția generală de asistență socială și protecția copilului creșterile sunt de aproape 50%, la fel ca și în cazul artiștilor din cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu. ”Noi am primit în plus față de anul trecut, de la bugetul de stat, opt milioane de lei. Guvernul care a dictat creșterile salariale nu au prevăzut însă și sursele de finanțare suplimentare, astfel că 22 de milioane de lei va trebui să alocăm noi, din banii care, în altă situație, i-am fi prevăzut pentru secțiunea de Dezvoltare”, arată Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.

Cum se împarte bugetul

Proiectul de buget detaliat urmează a fi publicat de CJ Sibiu numai după publicarea în Monitorul oficial a Legii bugetului de stat pe 2017. Potrivit schiței prezentate în acest moment de autoritățile județului Sibiu, din cele 323,5 milioane de lei estimate venituri pe anul în curs, 272,6 milioane vor fi alocate cheltuielilor de funcționare (84%), iar restul de 50,9 milioane de lei mai rămân pentru susținerea investițiilor din capitolul cheltuielilor de dezvoltare.

Ca în fiecare an, asistența socială este cea care primește partea leului, DGASPC Sibiu fiind instituția care va administra cea mai mare parte din acești bani. În total, anul acesta sunt prevăzute cheltuieli de 140,8 mil. de lei cu asistența socială, în creștere de la cele 122,3 milioane de lei prevăzute la început de 2016. Culturii și religiei îi sunt alocate 49,5 milioane de lei (față de 40,8 mil. la început de 2016), Transporturile au alocate 48,2 mil de lei (față de 57,3 mil, de lei la început de 2016), iar capitolul de cheltuieli aferent Sănătății prevede suma totală de 21,5 mil. de lei (16,18 mil. de lei în bugetul adoptat la început de 2016). De remarcat faptul că anul acesta, rambursările de credite și dobânzile aferente acestora au ajuns la o estimare de 5,5 milioane de lei, față de 1,4 milioane de lei, anul trecut.

Excedent de peste zece milioane de euro

În ceea ce privește sursele de finanțare, merită remarcat faptul că anul 2016 a fost încheiat de CJ Sibiu cu un excedent bugetar de aproximativ 46,9 de milioane de lei. În afara acestor bani, autoritățile județene mizează pe venituri de 96,8 milioane de lei din sumele defalcate din TVA și alte 76 de milioane de lei, din cotele defalcate din impozitul pe venit plătit de firmele din județ. De la bugetul central sunt estimate venituri de 59,4 milioane de lei pentru finanțarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap, în timp ce pentru echilibrarea bugetelor locale ale administrațiilor din județ sunt estimate venituri de 34,3 mil. de lei. Veniturile proprii ale CJ Sibiu sunt estimate la 5,4 milioane de lei, iar subvențiile așteptate din bugetul central – 4,7 milioane de lei.

Două proiecte strategice: Spitalul și Regiunea Gastronomică

Conducerea CJ a anunțat că bugetul pe acest an este orientat pe susținerea a două proiecte strategice. Primul este cel al unui nou spital județean, pentru a cărui documentație (studiu de fezabilitate și actualizare de proiect tehnic) au fost alocate 900.000 de lei. Al doilea proiect strategic este cel al Regiunii Gastronomice Europene, titlu pe care județul Sibiu îl va deține în 2019. 180.000 de lei au fost alocați suplimentar Asociației județene de turism pentru diferite acțiuni de promovare, printre care și crearea unei aplicații pentru telefoane. Iar sumele alocate proiectelor de pe agenda culturală a județului cresc de la 350.000 de lei, la 500.000 de lei. ”Proiectele depuse pentru agenda culturală care au o componentă gastronomică primesc 30 de puncte în plus în faza de selecție. Iar selecția va fi făcută de specialiști, nu de consilieri județeni”, a mai anunțat Daniela Cîmpean.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Nenea, da' la Capitolu' cheltuieli, subcapitolu' Cultura" nimic-nimic pentru pentru "acțiunea" din Piața Mare? Rusinicaaa!!....
Raspunde

M

Acum 4 ani

Drumuri,drumuri,drumuri...si centuri ocolitoare...e singura sansa pt ca in judet sa apara noi poli de dezvoltare,in afara de singurul existent acum - Sibiu.....nimeni nu va face o fabrica,pt ca apoi sa-si transporte marfa cu tir-ul pe drumuri intortochiate si denielate mai degraba pt carute
Raspunde

Ich

Acum 4 ani

Am rezerve pt aceasta împărțire!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus