Luni,
25.10.2021
Cer Senin
Acum
9°C

„De la Burebista la Iohannis”, o carte despre problemele României

„De la Burebista la Iohannis”, o carte despre problemele României

„Nu avem nicio şansă să înţelegem cu adevărat cum a arătat, cum arată şi cum va arăta ţărişoara noastră”, a fost ideea de la care a pornit Sorin Mitu când a scris ultimul său volum „De la Burebista la Iohannis”, publicat la Polirom. Printre paginile acestuia, autorul a abordat de la problemele legate de maghiari și terorism, până la școala românească și naționalism.

„De la Burebista la Iohannis. Istorii, analize, satire”, semnat de istoricul Sorin Mitu, a apărut săptămâna aceasta în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom şi este disponibilă în librăriile din ţară, în curând şi în format electronic.

„Încotro se îndreaptă satul românesc?”

„Este poporul nostru atât de măreţ cum cred unii dintre noi sau e un ghinionist al istoriei, cum susţin alţii? De ce românii nu au reuşit să progreseze mai repede după 1989? De ce nu se înţeleg cu maghiarii? Încotro se îndreaptă satul românesc? Dar învăţământul?” sunt doar o parte dintre întrebările la care e autorul încearcă să dea răspuns. De la fotbal şi complicata problemă a naţionalismului până la frauda electorală în variantă autohtonă şi terorismul islamist, Sorin Mitu oferă o perspectivă inedită, nu de puţine ori plină de umor, asupra istoriei, societăţii, culturii şi politicii româneşti.

„Nu avem nicio şansă să înţelegem cu adevărat cum a arătat, cum arată şi cum va arăta ţărişoara noastră dacă nu o plasăm într un context internaţional şi dacă nu o comparăm, în fiecare clipă şi la fiecare parametru, cu prietenii şi rivalii ei, cu vecinii de aproape sau de departe”, spune Sorin Mitu.

Ce cuprinde volumul

În aceatsă carte, Sorin Mitu a abordat probleme diversificate, împărțindu-le pe capitole bine delimitate. Din cuprins fac parte: •Românii şi maghiarii: un cuplu de coşmar? • Propaganda rusească la români: de la Dimitrie Cantemir la Ion Iliescu •Terorismul islamist, legislaţia „Big Brother” şi negativismul românesc • Familia românească, între Nunta Zamfirei şi Leana & Costel • Istoria, genealogia şi geopolitica lui Moş Crăciun • Şcoala românească şi reformele ei minunate • Alegerile şi democraţia: un mit enervant al vremurilor noastre?

Sorin Mitu este profesor şi director al Departamentului de Istorie Modernă la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj, specializat în istoria Transilvaniei, imagologie comparată şi studiul naţionalismului. Predă cursuri în domeniul Istoriei, Relaţiilor Internaţionale şi Studiilor de Securitate. A publicat peste 30 de cărţi, apărute la edituri din România, Ungaria, Germania, Spania şi Canada, printre care se numără: „Geneza identităţii naţionale la românii ardeleni”, „National Identity of Romanians in Transylvania”, „Die ethnische Identität der Siebenbürger Rumänen”, „Building Identities in Transylvania” alături de multe altele.

Comentarii

1 comentarii

Tudor Vianu & company

Acum 4 ani

Sorin Mitu e istoricul acela care a scris un manual alternativ foarte controversat, ca să mă exprim în termeni eleganți. Mai există istorici onești și patrioți, dar cărțile lor nu sunt deloc promovate de mass-media. Unele nici nu ajung în librăriile din Sibiu (atâtea câte au mai rămas).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus