Sâmbătă,
07.09.2024
Cer Senin
Acum
27°C

Primăria majorează cu 500% impozitele pentru terenuri neîngrijite de aproape 200.000 de mp

Primăria majorează cu 500% impozitele pentru terenuri neîngrijite de aproape 200.000 de mp

12 proprietari de terenuri situate în zona de impozitare A și B a Sibiului vor trebui să plătească din acest an impozite majorate cu 500%, deoarece nu și-au curățat terenurile de gunoaie, mormane de pământ și moloz sau buruieni.

Numele celor 12 proprietari de terenuri din Sibiu apar în prima listă întocmită – zilele acestea - de administrația locală pentru sancționarea celor care nu mențin curățenia. Sintagma de ”terenuri neîngrijite” a fost legiferată la nivel local în martie trecut, când Consiliul local al Sibiu a adoptat hotărârea cu nr. 79/2016. ”Terenul neîngrijit reprezintă terenul care, deși se află într-un cartier construit și locuit, este în stare de paragină, acoperit de buruieni, părăsit/abandonat, insalubru, neîngrădit, împrejmuirea este neîntreținută/nereparată, pe care nu s-au făcut lucrări de prelucrare a solului, nu a fost cultivat sau amenajat peisagistic sau pe care sunt abandonate deșeuri (din construcții, vegetale, gunoaie, orice tip de depozite necontrolate etc)”, se arată în respectiva hotărâre.

De la terenul viitorului mall, la Independența

”Serviciul de Poliție locală al municipiului Sibiu ne înștiințează că persoanele fizice și persoanele fizice proprietari ai unor terenuri situate în intravilanul municipiului Sibiu, așa cum sunt identificate în Anexa 1, au fost somate să efectueze lucrări de întreținere necesare și să întrețină în continuare terenurile respective în stare de îngrijire. Starea terenurilor nu a fost remediată, în sensul că pe acestea sunt depozitate în continuare gunoaie, mormane de pământ și moloz, buruieni etc., astfel încât respectivele terenuri se mențin în categoria celor considerate a fi neîngrijite”, se arată în raportul proiectului de hotărâre prin care se propune majorarea impozitelor.

Din cei 12 proprietari de terenuri amintiți în Anexa 1 la care se face referire în proiect, doar unul este persoană fizică – Ioan Constantin Știrb, care deține un teren de peste 1.800 de mp pe Calea Șurii Mici.

Însă în lista respectivă se regăsesc și terenuri mari cu o ridicată valoare imobiliară. Primul exemplu este cel al fostei Cazangerii a fabricii Independența. Terenul de peste 20.000 de mp a fost eliberat în urmă cu mai mulți ani de halele existente, dar dezvoltatorii imobiliari interesați nu s-au arătat. Peste drum de fosta Cazangerie este și terenul de 34.165 de mp al fostei fabrici Independența. Aici nu s-a mai realizat nicio investiție, iar în prezent există pe rol un proces referitor la clasarea drept monumente istorice a halelor Rieger din respectivul complex industrial.

hale Rieger independenta (5) Halele Rieger

Impozite majorate cu 500% sunt propuse și pentru firmele care dețin terenul de pe strada Lector, nr. 3 (lângă Podul Gării). Pe cei 80.000 de mp de teren eliberat de construcțiile industriale de aici, proprietarii terenurilor au anunțat intenția de a demara lucrările la un complex comercial de tip mall și a unui ansamblu rezidențial.

Și cei aproape 42.000 de mp de teren eliberat de construcții pe strada Abatorului este considerat neîngrijit. Firma care deține această suprafață, Bau Maschienen Service, va trebui să plătească un impozit majorat cu 500%, pentru terenul considerat neîngrijit și aflat în zona A de impozitare.

În fine, printre firmele enumerate în Anexa 1 apare și cea care deține scheletul în construcție al hotelului din Piața 1 decembrie 1918 (în apropierea Stației CFR).

anexa terenuri neingrijite

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rwjejej

Acum 7 ani

Majorati totul! Cu 10000% ca de ajutat firmele sa se dezvolte "ioc".
Raspunde

un cititor

Acum 7 ani

"Firmele" sa isi faca curatenie in propria ograda. Nu sunt obligati locuitorii Sibiului sa suporte nesimtirea unor "patroni" !!!
Raspunde

ra

Acum 7 ani

De ce nu amendati si pers fizice care nu intretin casele si terenurile? Pierderi voturi. Numai cu bani putem dezvolta ceva durabil si dr valoare. Cine nu plateste nu apreciază nimic
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, cate zile ar trebui sa stea Piața Mare nemăturata sau cu zăpada necurățată, pentru a fi considerat loc lasat in paragina?....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus