Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Peste 180 de sibieni și-au cumpărat vechime în muncă. Au mai rămas două luni

Peste 180 de sibieni și-au cumpărat vechime în muncă. Au mai rămas două luni

Din data de 27 octombrie a intrat în vigoare Legea 186/2016 care oferă celor care se gândesc la pensie posibilitatea de a achita retroactiv contribuția de asigurări sociale. Altfel spus, avem posibilitatea de a cumpăra vechime în muncă. Perioada de timp în care se poate face asta expiră în 27 aprilie 2017.

Conform legii 186/2016, poate încheia contract de asigurare socială, orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

- nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;

- nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii;

- nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Contractul de asigurare socială prevăzut de Legea nr. 186/2016 se încheie numai pentru perioade anterioare (pentru cel mult 5 ani anteriori încheierii contractului). Formularul de contract se completează la sediul casei teritoriale de pensii.

”Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată,corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public și nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, explică reprezentanții Casei Județene de Pensii Sibiu, într-un răspuns oferit ziarului Turnul Sfatului.
Cei interesați trebuie să mai știe că suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale datorată în baza contractului de asigurare socială poate fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare, fără a depăşi data de 27.04.2017. Suma reprezentând contribuţie de asigurări sociale datorată se actualizează cu indicele de inflaţie, ori de câte ori se face plata contribuţiei.

Până la jumătatea săptămânii trecute, la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu au fost încheiate 187 de contracte de asigurări sociale.

”La Casa Judeţeană de Pensii Sibiu implementare decurge în condiţii normale, numărul mediu de persoane care solicită informaţii referitoare la Legea nr.186/2016 fiind de 10 pe zi”, mai explică reprezentanții instituției.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, da' n-ar putea "cumpara" mai bine niște "drag de munca" c-am vazut ca gogoșile si pizza moca -scuze "cultura" am vrut sa spun- le place!?...
Raspunde

dancp2

Acum 5 ani

nu prea inteleg cum e cu legea asta eu am lucrat 40,8 ani-pe acte- la altii care or lucrat in ...diaspora...,cu sau fara acte,se poate cumpara?
Raspunde

cetateanu europeanu

Acum 5 ani

Daca se plateste lunar contributia, e normal, e ca si cand ai lucra aici. Ca dincolo, se munceste nu gluma, chiar si la negru !
Raspunde

Sibian

Acum 5 ani

Am fost trei ani afara fără acte în perioada 2002-2005,as vrea să știu dacă pot cotiza pentru aceasta perioada. Și dacă se poate face cererea prin internet? Mulțumesc mult!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus