Topirea zăpezilor care au căzut iarna ce tocmai se încheie aduce numeroase probleme pentru sibienii care locuiesc pe cele aproximativ 100 de străzi de pământ din oraș. Și nu doar cei de pe aceste străzi semnalează faptul că noroaiele apărute intră în contradicție cu statutul de municipiu.
Din imediata vecinătate a centrului istoric, Alex Ionașcu, de exemplu, semnalează problemele de pe strada Hermann Oberth, din zona de blocuri. ”Locatarii și nu numai (sunt persoane care vin la Spitalul județean, Facultatea de Geografia Turismului, bănci etc) își distrug mașinile zi de zi în această zonă centrală a orașului, care este învecinată cu locuința Președintelui României. Cu toate că s-au făcut numeroase sesizări anual, autoritățile locale nu iau măsuri”, se plânge sibianul care își însoțește petiția cu câteva imagini ale gropilor pline de apă care ocupă cea mai mare parte din suprafața străzii.
Sesizări au fost transmise și din cartierul Gușterița, din zona străzilor Gorunului. Doar că aici, străzile în pantă s-au zvântat în cursul zilei de ieri, astfel încât noroaiele s-au mai domolit. Rămân, în schimb, aceleași denivelări și gropi ivite brusc.
Mai puțin norocoși sunt, însă, cei din zona Cartierului Tineretului – Tractorului. Pe strada Granitului și Mozaicului, de exemplu, gropile adânci și late sunt în continuare pline cu apă. Noroaiele care însoțesc apa de pe aceste străzi nu par a avea de gând să se retragă prea curând.
”Pentru mine, prioritatea numărul unu este reprezentată de investițiile în infrastructură. Pentru un oraș de top al României, străzile de pământ nu au ce căuta”, primarul Astrid Fodor, în decembrie 2016, la prezentarea rezultatelor pe anul trecut”Strada noastră funcționează pe post de mlaștină”
Strada 16 Februarie măsoară câteva zeci de metri, fiind o fundătură care pornește din strada Turismului. Anul trecut au fost efectuate intervenții la infrastructură, fără ca în urma acestora să fie asfaltată și strada. ”Strada noastră nu a fost reabilitată şi funcţioneză pe post de mlaştină. Locatarilor le este imposibil să ajungă la serviciu sau, în cazul copiilor, la şcoală cu pantofii şi pantalonii curaţi. Neavând vehicule de tipul celor SUV, maşinile acestora se împotmolesc în noroiul devenit deja insuportabil. Menţionăm că doi reprezentaţi ai străzii 16 Februarie au fost săptămână trecută la primărie pentru a cere remedierea situaţiei, însă fără rezultat”, se arată într-un e-mail transmis redacției de Mihai Sava, unul din locuitorii străzii.
”Și așteaptă toți numai de la Primărie”
Strada Fagului, din zona cartierului Țiglari, face parte în schimb din lista străzilor de pământ atribuite spre modernizare de către Primăria Sibiu. Anul trecut au fost refăcute branșamentele de gaz ale locuitorilor de pe această stradă, iar în primăvara aceasta noroaiele au înflorit. ”Suntem vreo doi vecini unde noroiul nu este așa mare. În rest, e dezastru. Acum mai e și vina oamenilor, care tot așteaptă de la Primărie să vină cineva să le rezolve noroiul de la poartă”, este de părere unul din locatarii străzii pe care nu poți circula normal atât din cauza noroaielor, cât și a șanțurilor care brăzdează strada perpendicular pe axul drumului.
Actualizare 1 martie. Ulterior publicării materialului, reprezentanții Primăriei Sibiu au revenit cu precizări referitoare și la strada Fagului. ”Această stradă face parte dintr-un pachet din zona Țiglari pentru care lucrările de modernizare au fost contractate în 2016. Contractul prevede modernizarea rețelei de canalizare, a rețelei de canalizare pluvială, amenajarea canalizației metropolitane, modernizarea iluminatului public, modernizarea carosabilului și a trotuarelor, amenajarea de alveole și plantarea de arbori. Constructorul - asocierea SC Comtram SA / SC Standard Instalații SRL - va începe lucrările de modernizare pe strada Fagului în luna martie, dar până la începerea acestora va interveni pentru aducerea străzii la un stadiu circulabil”, se arată în informarea transmisă de reprezentanții Primăriei Sibiu.
Străzile în lucru, monitorizate
De anul trecut, Primăria Sibiu a demarat un proiect de modernizare a străzilor de pământ din oraș, sursa de finanțare a acestor lucrări fiind un credit accesat de la BERD în 2015, credit în valoare de 67,5 milioane de lei. Au fost contractate lucrărilor de reabilitare a 32 de străzi, dar până la finele anului trecut lucrările pe aceste străzi au înaintat greu, administrația locală motivând durata prelungită a procedurilor de atribuire.
Una din aceste străzi atribuite spre modernizare este și Ecaterina Teodoroiu, unde lucrările sunt executate de asocierea Comtram – SC DPC SA – Geiger Transilvania – Electron Impex SRL – Neoplan SRL. O parte a acestei străzi nu a mai apucat a intra în lucrări de reabilitare anul trecut, dar oamenii se plâng de noroiul crescut. ”Șantierul a rămas în conservare pe perioada iernii, constructorul având obligația să îl întrețină astfel încât pe stradă să se poată circula, iar locatarii să poată ajunge la proprietăți. Direcția Tehnică a somat în scris constructorul să ia de îndată măsuri de întreținere a șantierului și va monitoriza îndeplinirea acestei sarcini”, se arată într-un răspuns al Primăriei Sibiu referitor la situația de pe strada Ecaterina Teodoroiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Hermann Oberth , Astrid Fodor , Primăria Sibiu , Direcția Tehnică , Președintelui României , topirea zapezii , străzi de pământ , Primăriei Sibiu , Electron Impex , Standard Instalații , Geiger Transilvania , noroaie , Geografia Turismului , Mihai Sava , Ecaterina Teodoroiu , Cartierului Tineretului , Pentru Sibiu , Alex Ionașcu , Strada Fagului
Vizualizari: 4391
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Sparrow
Acum 6 ore
Adina
Acum 6 ore
HellTown
Acum 6 ore
Ionica vecinu
Acum 6 ore
Casian