Vineri,
02.12.2022
Partial Noros
Acum
6°C

Școala de muzică

În câțiva ani, Liceul de Arte se va muta într-o clădire nouă, modernă și plină de entuziasm. Cât vor dura lucrările nimeni nu are cum să știe. Ca la noi. Cândva! Peste doi, trei ani.

Eu am absolvit gimnaziul în cadrul Liceului de Arte în anul 1994. După care am urmat liceul în alt oraș. Am petrecut foarte mulți ani în acea clădire, am avut primul meu concert acolo, în 1985, și am plecat pentru că așa au considerat părinții mei, nu eu.

Trebuie într-un fel sau altul să vă lămuresc cumva cât de important este pentru un muzician Liceul de Muzică. Fiecare muzician face primii pași în acest domeniu în respectiva instituție. Ți se pune pentru prima oară de către un profesor mânuțele firave pe clapele de pian; arcușul în mâna dreaptă, bețele de tobe în ambele mâini; vezi prima ancie a unui instrument de suflat; prinzi cu vocea cea mai înaltă notă din viața ta. Toate aceste lucruri ți se întâmplă datorită unui singur om: profesorul tău.

Despre învățământ nu voi vorbi. Pot să o facă specialiștii în domeniu, care l-au tot sprijinit în ultimii 27 de ani. În schimb am tot dreptul sa vorbesc despre munca unui profesor. Despre emoțiile lor la audiții, examene și concursuri. Despre munca depusă de ei în afara orelor prevăzute, a normelor. Despre organizarea de concerte, proiecte private, drumuri la cursuri de măiestrie cu alți profesori. Despre bani aduși de acasă pentru a procura elevului accesoriile de care are nevoie.

Școala primară, gimnaziul și mai apoi liceul sunt vitale în formarea unui artist. Odată ce ai plecat pe o direcție în meseria asta, nu mai poți schimba ceva la facultate. Când ai învățat ceva greșit este foarte greu de îndreptat. Din acest motiv eu cred că cei mai buni profesori ar trebui să predea la școlile de muzică, nu neapărat cei mai buni instrumentiști, dar cu siguranță cei mai buni pedagogi. Munca profesorului de muzică nu este apreciată, așa cum este a unui artist pe scenă. Și nici răsplătită. Dar toți marii artiști ai momentului au fost și ei formați undeva, la o școală. Așa că atâta timp cât nu avem școli bune, automat nu vom avea artiști buni pe scenele din România. Acest lucru se vede din păcate la concursurile pe diferitele posturi vacante din țară.

Și mai avem o problemă. Toți muzicienii se visează mari soliști, dirijori sau măcar membri într-o orchestră simfonică. Nicidecum profesori la gimnaziu. Și, totuși, cât de important este profesorul din școală, primul profesor.

Nu știu când va fi gata Liceul de Arte, dacă va avea parcări sau nu, dar cu siguranță este un pas mare înainte pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea culturală la noi în oraș pe termen lung.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus