Luni,
09.09.2024
Cer Senin
Acum
26°C

Perioada de prohibiție la pescuit s-a mutat anul acesta cu două săptămâni. ”Nu este un lucru bun”

Perioada de prohibiție la pescuit s-a mutat anul acesta cu două săptămâni. ”Nu este un lucru bun”

Ministrul Agriculturii a emis un ordin prin care impune ca cele 60 de zile de prohibiție pentru pescuit în România să se încheie la finalul lunii mai. Până anii trecuți, perioada de prohibiție se întindea până la jumătatea lunii iunie.

Prin ordinul 12 semnat în a doua parte a lunii februarie a acestui an, ministrul Agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, a stabilit că măsurile de prohibiție pentru toate speciile de peşti, crustacee, moluşte și al alte viețuitoare din apele naturale se instituie în perioada 1 aprilie – 30 mai 2017. Până anul trecut, perioada de prohibiție era instituită de la mijlocul lunii aprilie, până la cel al lunii iunie. Potrivit aceluiași Ordin 12/2017, perioada de prohibiție la știucă este deja în vigoare, începând cu data de 23 februarie 2017. Această interdicție va fi ridicată pe 15 martie, după care pescuitul la știucă va deveni din nou interzis, din 1 aprilie, laolaltă cu celelalte specii de pești. Pescuitul la păstrăv indigen, păstrăv curcubeu și păstrăvul fântânei este interzis în perioada 23 februarie – 30 aprilie și între 15 septembrie și 31 decembrie.

Pescarii ar fi vrut perioade diferențiate

Pescarii din Sibiu nu consideră că instituirea unei perioade de prohibiție valabilă la nivelul întregii țări este o măsură fericită. ”Nu este un lucru bun, atâta timp cât un ordin de prohibiție este dat pe toată țara. Vremea nu poate fi la munte, precum la șes. Au fost cazuri în care în plină prohibiție apele erau reci, peștii nu se reproduceau. Iar când s-a ridicat prohibiția, peștii tocmai erau în plină perioadă de reproducere”, spune Alexandru Mareș, secretar al Filialei pescarilor Sibiu. Împreună cu de alte asociații ale pescarilor din țară, Mareș a făcut și în anii trecuți demersuri la Ministerul Agriculturii, pentru a lăsa la decizia fiecărei asociații județene care să fie intervalul celor 60 de zile de prohibiție în vederea reproducerii. ” . E o loterie cu acest ordin valabil la nivel național, poate fi un lucru bun sau rău. Pentru că, la noi, de exemplu, apele pot fi înghețate și, atunci, degeaba ai prohibiție căci oricum peștele nu se reproduce”, explică Mareș. El apreciază, în schimb, interdicția menținută și la știucă. Până în 2013, cu excepția câtorva săptămâni din februarie – martie, pescuitul la știucă era permis și în perioada de prohibiție cu respectarea principiului „catch and release“. „Dar mulți pescari încercau să se ferească de amenzi pentru pescuit în perioada interzisă, justificând că, de fapt, pescuiau la știucă“, detaliază Mareș resorturile unei astfel de interdicții.

Noi zone de protecție

În perioada premergătoare celei de prohibiție totală la nivel național, prin ordinul de ministru amintit au mai fost instituite noi zone de protecție a resurselor acvatice vii. Astfel, în județul Sibiu, spre exemplu, până în data de 15 martie este interzis pescuitul de orice fel în zona mai multor poduri și baraje peste Olt. ”Au fost declarate zone de protecție a resurselor acvatice vii in perioada 23.02.2017- 15 martie 2017 următoarele zone: -500 m amonte şi aval pe axul albiei minore, în zona podurilor, peste cursurile de apă care au cel puţin un punct de sprijin în albia cursului de apă( zone care corespund acestei incadrari sunt zona cuprinsa intre Baraj ACH Sebes pana aval 500 metri de podul rutier care duce catre localitatea Turnu Rosu, 500 m aval si amonte de podul rutier peste DN1 din zona localitatii Bradu, 500 m aval si amonte de podul rutier care leaga localitatea Porumbacu de Jos de Glamboaca)

- râul Olt aval baraj ACH Avrig având coordonatele — lat. 45.743333, long. 24.389500 — până la 200 m aval confluenţa cursului principal al Oltului cu braţul secundar având coordonatele — lat. 45.736774, long. 24.375538, pe ambele maluri.

Au fost declarate zone de refacere biologică/zone de protecţie pentru resursele acvatice vii următoarele:

-braţul secundar al râului Olt rezultat în urma devierii artificiale a râului Olt din zona localităţilor Sărata—Colun având coordonatele — lat. 45.768266, long. 24.490176 până la confluenţa cu cursul principal al Oltului având coordonatele — lat. 45.772138, long. 24.486772, tot timpul anului -braţul secundar al râului Olt din zona localităţii Avrig, aval dreapta baraj ACH Avrig având coordonatele — lat. 45.746467, long. 24.383083 până la confluenţa cu cursul principal al Oltului având coordonatele — lat. 45.739114, long. 24.376745, tot timpul anului.

Nerespectarea celor de mai sus constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o perioadă de 90 de zile a permisului sau autorizaţiei ”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, da' cum se face ca Ministeru' omite de fiecar' dat' sa anunte "pescarii" ca nu exista perioada de prohibitie la "sirene" si-i slobod "pescuitu" cand vrea si poate "muschiu" lor?...
Raspunde

ioan

Acum 7 ani

Ar fi necesara montarea de avertizoare cu zonele de protectie si cu perioada in care este interzis pescuitul, ca sa nu mai apara tot felul de scuze specifice branconierilior si chiar pescarilor.
Raspunde

Mihai Lucian

Acum 7 ani

Nu neapărat scuze din partea pescarilor (braconierii nu au scuze!)!!! Dar aș vrea să văd eu toți pescarii care nu sunt din zonele respective că umblă cu GPS-ul după ei să verifice dacă se află sau nu între coordonatele menționate ca fiind zone protejate. Plăcuțe cu zonele interzise sunt absolut necesare! Eu de la Brașov nu am de un să știu care sunt zonele interzise. Mă ghidez până la urmă cu GPS-ul, dar un pescar sportiv de vreo 50 - 60 de ani care nu are telefon și vine din Brașov la un pescuit în SIBIU cum află care sunt porțiunile protejate?! Ce vină are omul dacă este depășit de tehnologie?!? Plăcutele cu marcajul zonelor interzise din orice motiv este absolut necesar în toată țara! Fir întins!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus