Miercuri,
09.10.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Erasmus Open Doors Day, la Sibiu. „Am învățat să spun noroc în alte 10 limbi”

Erasmus Open Doors Day, la Sibiu. „Am învățat să spun noroc în alte 10 limbi”

De neuitat. Așa cataloghează cei mai mulți studenți sibieni experienața pe care au trăit-o într-o altă țară plecând cu o mobilitate Erasmus +. În holul facultății de Litere și Srte al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, joi, de la ora 12:00, aroximativ 50 de studenți, mânați de dorința de a aplica pentru o astfel de bursă, au participat la „Erasmus Open Doors Days. Rând pe rând, aceștia au primit informații esențiale atât din partea profesorilor coordonatori, cât și a studenților care au fost plecați cu o bursă Erasmus + sau care au venit la Sibiu cu una.

Studenții pot aplica pentru o bursă de studiu Erasmus+ în diferite țări pentru o perioadă de un semestru sau un an. Pe lângă asta, aceștia pot opta și pentru o mobilitate de practică, în peroada de vară. Fiecare student va primi un grant de 500 de euro dacă țara pentru care optează face parte din grupul 1, unde se încadrează țările mai scumpe sau 450 de euro dacă aceasta face parte din grupul 2.

Avantaje „multiple”

„Avatajele acestui program sunt multiple și bineînțeles să veți convinge singuri de acest lucru pornind chiar de la sloganul <<Schimbă vieți, deschide minți>>”, spune conf. univ. dr. Nicoleta Burdușel, prodecan al Facultății de Litere și Arte.

Pentru a putea aplica, studenții trebuie să îndeplinească anumite criterii, printre care și cunoașterea unei limbi străine. „De obicei, avem multe locuri și să nu vă fie teamă că nu veți fi aleși. Dimpotrivă, nu ne putem ocupa toate locurile și ne bucurăm când reușim să-i convingem pe studenți să vină”, spune prof. univ. dr. Ioana Crețu, coordonator departamental Erasmus+ pentru Jurnalism și CRP.

Experiența studenților sibieni

Printre studenții interesați să plece, am întâlnit-o pe Ștefania Pavăl. Este anul I la Facultatea de Științe Socio-Umane și în primul semestru al anului viitor vrea să plece cu bursă Erasmus+. „Am venit aici pentru că sunt speriată și vreau să aud povești. Nu știu cum funcționează exact. Sunt curioasă să văd cum se învață în alte țări, vreau să descopăr lucruri noi. Vreau să plec pentru un semestru și apoi să văd dacă mai vreau și pot să prelungesc perioada. Mă atrage Belgia, mi-ar plăcea în Spania, dar nu știu spaniolă și vreau să merg undeva unde se vorbește engleză”, spune ea.

erasmus

Tot la Facultatea de Științe Socio Umane este și Maria Bobeica. Abia s-a întors din Danemarca, unde a studiat pe domeniul comunicării un semestru. „Am fost pe comunicare, deși am făcut mai mult elemente de pedagogie și creativitate cu animație. Am studiat și apoi am predat la niște elevi din localitate. A fost foarte diferit. Începând cu modul în care arătau clasele, cum arată facultatea cu infrastructura ei și până la relația cu profesorii . Aceasta este total diferită pentru că e una mult mai deschisă. Danemarca e o țară nordică și clima lor e groaznică. O zi din vara lor, e ca o zi de sfârșit de octombrie de aici. Cel mai greu asta mi-a fost”, explică Maria Bobeica, studentă în anul II.

Din Ucraina la Sibiu, cu bursă Erasmus+

Și studenții străini, veniți la Sibiu cu bursă Erasmus+ au participat la eveniment. Denis Babaev este din Ucraina și a ajuns doar de două săptămâni. Acum, studiază la Facultatea de Științe Economice, în anul I de master. El spune că pe lângă faptul că ai ocazia să schimbi mediul de viață, interacționezi cu foarte multe persoane din toate colțurile lumii. „Nu o să-ți dezvolți doar capacitățile de înțelegere și vorbire ale limbii engleze deoarece vei interacționa cu studenți internaționali. Eu, de exemplu, am învățat să spun noroc în alte 10 limbi. Pe de altă parte, faptul că putem călători și explora o altă țară este iarăși ceva extraordinar. Chiar dacă sunt doar de două săptămâni aici, deja mi-am făcut o mulțime de prieteni din Egipt, America și nu numai, deoarece locuiesc în cămin și acolo sunt foarte mulți”, spune Dennis.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

Ora de limba română

Acum 7 ani

Niște precizări ortografice: „dimpotrivă”, nu „din potrivă” și „să schimbi mediuL...”, nu „mediu”.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, altfel stateau datele problemei daca ai fi invatat, si-ai fi avut "puterea" sa spui in zece limbi "alupigus"!... Asa...
Raspunde

Domnul K.

Acum 7 ani

E-manuela, nu știu care este problema ta...sau cred că știu! Suferi de o afecțiune destul de des întâlnită în spațiul românesc "băgarea în seamă când nu e cazul” sau de așa-numitul sindrom al ”forumistului frustrat”. Poate că jumătate din cei care au citit articolul de mai sus, au fost plecați, cu bursă sau pe cont propriu, să studieze peste granițe. Degeaba cunoști 10 limbi dacă nu știi să vorbești corect gramatical în niciuna. P.S: E cam ”fumată” expresia ta de la final. Băiețașii de cartier nu mai folosesc de mult sintagma, să știi. E la fel de veche ca aceea cu ”dau o clanță” , poate că ai auzit de ea, dacă nu, caut-o în dicționar. Baftă.
Raspunde

Alzara

Acum 7 ani

Hai c-ai pus-o putin la respect pe e-manuela ,acest troll stie-tot si nimic ,un frustrat penibil. Nu stiu cum de n-o doare,cate dislike-uri isi ia in capatana la fiecare postare idioata fara rost.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus