Joi,
11.09.2025
Ploi Scurte
Acum
18°C

Consultare publică. Noul regulament al pieței de la Sala Transilvania include 18 categorii de produse ce pot fi vândute

Consultare publică. Noul regulament al pieței de la Sala Transilvania include 18 categorii de produse ce pot fi vândute

Reprezentanții CJ Sibiu au elaborat un nou proiect de regulament de organizare și funcționare a pieței țărănești prin care încearcă să delimiteze mai clar care sunt categoriile de producători care pot vinde în piața relocată și care sunt produsele pe care aceștia le pot vinde.

Noul regulament va fi în dezbatere publică timp de zece zile, urmând să intre în dezbaterea consilierilor județeni în ședința de la finele acestei luni, iar de la 1 aprilie să intre în vigoare. Propunerea de regulament definește producătorii care au voie să vândă în piață drept „persoane fizice şi juridice ce desfăşoară o activitate de producţie și procesare de produse agricole primare în mod individual sau în orice formă asociativă“. Totodată, noul regulament propune schimbarea numelui în ”Piața volantă Transilvania”.

„În cadrul pieţei volante îşi pot desfăşura activitatea persoanele care au calitatea de producător(…), având domiciliul şi locul de producţie a produselor comercializate în judeţul Sibiu, iar materia prima utilizată provine din județul Sibiu şi care nu au niciun punct de desfacere ori altă structură de vânzare a produselor cu caracter permanent“, capitolul V, articolul 2, al propunerii de regulament
Crește birocrația

Același regulament enumeră cele trei categorii de producători locali care vor fi acceptați să mai vină pentru a vinde în piața de la Sala Transilvania. Prima categorie este cea a persoanelor fizice deținătoare a atestat de producător, dar și de carnete de comercializare a produselor.

Cea de-a doua categorie este cea a producătorilor agricoli care funcționează prin intermediul unui PFA sau a unei întreprinderi familiale, dar care vând doar produse din propria fermă sau procesate din materia primă obținută din propria fermă. Această categorie de producători va trebui să aibă, din punct de vedere fiscal, obiectul de activitate principal cultivarea sau producția și să facă dovada că dețin animalele sau terenurile necesare.

În fine, cea de-a treia categorie de producători locali recunoscuți de noul regulament este ce care vinde produse fabricate în ”unitatea proprie” folosind materie primă locală, achiziționată de la primele două categorii de producători locali. Materia primă locală este definită drept ”ingredientul principal al unui produs utilizat în rețeta de fabricație, care provine de la producători agricoli din județul Sibiu”. Dacă această materie primă este achiziționată de la prima categorie de producători locali acest lucru trebuie dovedit cu filă de carnet de comercializare, iar dacă materia primă este achiziționată de la cea de-a doua categorie de producători locali, dovada o va constitui contractul și factura aferente. Toate aceste acte trebuie prezentate ”la punctul de comercializare”.

piata transilvania 6 Simulare a modului în care va fi aranjată piața

Cine controlează

Pentru a fi admiși în piață, producătorii din prima categorie au nevoie, pe lângă cerere și copia actului de identitate, de alte patru acte (atestat de producător, carnet de comercializare, fișă de sănătate pentru animale, adeverință medicală). Cei din a doua și a treia categorie mai trebuie să prezinte, în plus, și o copie a ”documentul de înregistrare sanitar-veterinară” și una a registrului agricol din care să rezulte unde se află ferma producătoare, terenurile sau animalele deținute sau exploatate.

Documentele și verificarea în teren a celor declarate de cei care vor să vândă în piață vor fi verificate de o comisie formată din doi până la patru funcționari publici ai CJ Sibiu, un reprezentant al Direcției Agricole și unul al Direcției sanitar veterinare. Verificarea la fața locului va fi efectuată prin sondaj.

Ce se poate vinde

Sectorul ”carne, lacatate, ouă” va avea 65 de locuri cu vitrine frigorifice, alte 70 de locuri vor fi amenajate pentru ”legume, fructe, miere și altele” și 45 de locuri pentru sectorul ”panificație, băuturi”. Cele 180 de puncte de vânzare vor putea fi suplimentate cu cel mult 36 de locuri, mai prevede noul regulament propus. „Minim 60% din totalul spațiilor de vânzare disponibile se alocă producătorilor agricoli care comercializează produse pe bază de atestat de producător și carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol“, mai arată documentul citat.

Această propunere de regulament include și o listă cu 18 tipuri de produse care pot fi vândute în piața volantă Transilvania. Dispar micii și sunt interzise și băuturile alcoolice.

Natura produselor. În Piaţa volantă Transilvania se comercializează următoarele categorii de produse: a) Fructe - cultivate în județul Sibiu; b) Legume – cultivate în județul Sibiu; c) Produse din carne – 100% de la animale crescute de la înțărcare în județul Sibiu; d) Pește proaspăt, sărat și/ sau afumat – provenind din ferme piscicole din județul Sibiu aparținând vânzătorului; e) Cidru de mere și suc de fructe – provenind din fructe produse în județul Sibiu; f) Fructe și legume uscate – numai din fructe și legume cultivate și uscate din județul Sibiu; g) Miere și produse apicole – produse și ambalate de către producător din județul Sibiu; h) Gemuri și conserve – fabricate de vânzător din produse proprii sau producători din județul Sibiu; i) Lapte – produse de animale înregistrate în gospodăria/ ferma vânzătorului; j) Brânză și alte produse lactate – preferință se acordă vânzătorilor care utilizează laptele produs de propriile animale aflate în județul Sibiu. Producătorii care cumpără lapte trebuie să facă acest lucru exclusiv de la ferme / gospodării din județul Sibiu. Aceste cazuri fac obiectul verificării cu prioritate atât documentare cât și pe teren; k) Ouă – provenind din ferma/ gospodăria vânzătorului din județul Sibiu; l) Păsări de curte – provenind din ferma/ gospodăria vânzătorului din județul Sibiu; m) Pâine și produse de panificație – fără aditivi, provenind din grâu produs de către vânzător sau alți producători din județul Sibiu; n) Plăcinte/ Produse coapte – proaspăt coapte și preparate de la zero de către vânzător. Se acordă preferință vânzătorilor care utilizează ingrediente locale cumpărate direct de la fermier/ producători din județul Sibiu; o) Flori și plante aromatice – crescute de vânzător în județul Sibiu din semințe, rădăcini sau bulbi sau butași din soiuri autohtone; p) Produse de origine animală – lână, fire, pene, puf și piele produse din animale deținute de către vânzător sau provenind de la animale crescute în județul Sibiu. Se acordă preferință vânzătorilor care procesează propriul produs; q) Alimente gata preparate (ready meal) – produse alimentare de calitate mare pregătite de către vânzător. Se acordă întâietate vânzătorilor care utilizează ingrediente locale rezultate din producție proprie, cumpărate direct de la fermier/ producător; r) Ceaiuri, ierburi, condimente și oțeturi pe bază de plante amestecate/ preparate și ambalate de către vânzător. Se acordă preferință vânzătorilor care cresc propriile ingrediente; s) Produse alcoolice – este interzisă vânzarea de produse alcoolice.

Sursa: proiect de hotărâre a CJ Sibiu

Maxim trei abateri

Cei care încalcă prevederile regulamentului vor fi notificați în scris. „Săvârşirea a cel puţin trei fapte prin care se încalcă prevederi ale prezentului regulament conduce la posibilitatea administratorului pieţei volante de a rezilia unilateral contractul cu utilizatorul respectiv şi implicit la retragerea statutului de utilizator al pieţei volante, fără ca acesta să poată redobândi această calitate“, se mai arată în propunerea de regulament. Care prevede că producătorii din alte județe au acces în piață contra unei taxe, care nu este percepută celor din județul Sibiu.

Cei interesați pot trimite propuneri sau sugestii pe adresa [email protected] până în ziua de 25 martie.

Întregul regulament poate fi consultat aici: Proiect de Regulament de organizare si functionare pentru Piata volanta Transilvania

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Cl. Anul Politic

Acum 8 ani

Ar fi bine din când în când să fie verificate produsele de acolo, fiindcă știm cum se dau actele necesare. Producătorii duc la control una și la piață vând alta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Honorius Stroe

Acum 8 ani

Limitarea la producatori/produse din judetul Sibiu este o restrictie arbitrara si nejustificata ce va duce automat la scaderea semnificativa a ofertei. Nu o sa mai vedem legume proaspete aduse de producatorul din Oltenia sau fructe (capsuni, cirese, etc) de la producatori din alte judete. Cine a facut acest regulament ori nu a mers la fata locului sa vada cine sunt cei care vand acolo ori vrea sa o desfiinteze pur si simplu. De fapt ce vreti sa faceti cu aceasta piata? Sa faceti regulile voastre pentru a vinde cine vindeti voi sau sa faceti regulile pentru cetatenii care v-au ales si care doresc sa cumpere marfa buna, de calitate, direct de la producator (chiar daca el vine cu morcovi din Mures, rosii din Dolj sau capsuni din Gorj)?
Raspunde

Doamne fereste!

Acum 8 ani

mai Honorius!!! pai chiar asta-i logica acestei piete taranesti, sa vanda produse locale, celelalte oltenesti, bulgaresti, turcesti, grecesti, le gasesti in celelalte piete sau Hipermarketuri.
Raspunde

mimo

Acum 8 ani

Avand in vedere ca este o piata locala, de sfarsit de saptamana, spatiu relativ limitat,in mare regulamentul impus vanzatorilor-producatori este OK. Problema se pune CUM si CINE contoleaza produsele puse la vanzare. Pentru produse mai variate,din alte zone, sunt celelalte piete din oras.
Raspunde

Maximilian Dragan

Acum 8 ani

Domnule Honorius Stroe, aveti dreptate ca principiu, piata este definita ca un loc de intalnire a cererii cu oferta. Exceptia in situatia de fata este data de aceea ca masura isi doreste sa anime mici producatori locali si este putratoare de costuri suportate din bugetul local, adica de catre sibieni (inclusiv micii producatori). In conditiile in care oferta locala de produse nu este consistenta, sunt admisi si producatori din alte judete. O zi buna!
Raspunde

Brian Loman

Acum 8 ani

Faceți ceva cu vitrinele frigorifice pentru brânză. Vine vara și put de-ți mută nasul, plus că arată îngrozitor sub streașina unei săli polivalente.
Raspunde

Piata prostilor

Acum 8 ani

O prostie marca Cindrea continuata din ipocrizie de Daniela Campian. Daca n-ar fi lasati sa faca evaziune, acesti asa zisi producatori din Piata Transilvaniei ar disparea. Toata lumea stie ca acolo se vand multe produse de proasta calitate sau cumparate din Metro.
Raspunde

Mariana

Acum 8 ani

Intentiile sunt foarte bune. Din pacate, desi producatorii nu platesc taxe pt. folosirea tarabelor, preturile sunt mult mai mari decat ale producatorilor din piata Cibin. Desigur, acest lucru nu poate fi controlat de autoritati. In fond, pretul este dictat de cerere-oferta si nimeni nu ne obliga sa cumparam produse din aceasta piata.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus