Sâmbătă,
03.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Primăria își propune să dubleze, în acest an, lucrările noi din oraș. Lista din buget

Primăria își propune să dubleze, în acest an, lucrările noi din oraș. Lista din buget

Consilierii locali sunt chemați să dezbată și să aprobe, în prima zi a acestei săptămâni, bugetul pe anul în curs al Sibiului. Buget care, dacă ar fi respectat, nu numai că ar duce la o dublare – ca efort investițional – a lucrărilor publice față de cele de anul trecut, dar ar genera și o listă extrem de lungă de documentații care să fie folosite în anii următori. Documentații cum ar fi cele pentru autobuze electrice sau pentru modernizarea a aproximativ 100 de noi străzi. În loc de concluzie, Primăria Sibiu își propunea anul trecut o listă de lucrări noi finanțate din bugetul local în sumă de 75 de milioane de lei. Pentru anul în curs, valoarea totală a lucrărilor noi propuse din bugetul local este de aproape 130 de milioane de lei.

Cele mai multe lucrări noi sunt prevăzute la capitolul bugetar Transporturi. Pentru anul în curs, Primăria a alocat nu mai puțin de nouă milioane de lei pentru reabilitarea vechiului drum de acces în stațiunea Păltiniș. Lucrarea ai cărei indicatori tehnico-economici au fost aprobați din 2014 include și realizarea unui zid de sprijin. Lucrarea a fost prevăzută și în bugetul pe anul trecut, când alocările bugetare erau de 2,7 milioane de lei. Și tot din ”lista lucrărilor noi” de anul trecut este moștenit și proiectul înlocuirii rosturilor de dilatație de pe Podul Gării (lucrare adoptată de Consiliul local Sibiu din 2013 și pentru care alocările bugetare sunt de 930.000 de lei).

Alte ”lucrări noi” care nu au mai fost executate în anii trecuți și, prin urmare, au fost ”moștenite” ca atare și în bugetul pe anul în curs sunt modernizarea străzilor Ogorului (indicatori tehnico-economici aprobați din 2012, 1,5 milioane de lei alocate anul trecut, 2,7 milioane de lei alocate anul acesta), Drumul Ocnei (indicatori tehnico-economici din 2012, 2,3 milioane de lei alocate anul trecut, în timp ce anul acesta alocările bugetare au urcat la 4,9 milioane de lei).

Apărute în buget ca lucrări noi sunt mai multe pachete de străzi care ar urma să fie modernizate din creditul accesat de la BERD. Este vorba de pachetele de străzi Gușterița (700.000 de lei alocați dintr-o valoare totală estimată la șapte mil. de lei, include străzile Luncii, Frasinului, Pinului, Cedonia, Muncitorilor și Gorunului) și Lazaret II (alocări de 550.000 de lei dintr-o valoare totală estimată la 5,6 mil. de lei, include străzile Dr. Diaconovici, Lebedei, Luceafărul, Arcului, Libertății și Milescu).

Străzi bugetate, dar încă nelicitate

Din bugetul de anul trecut - unde tot la ”lucrări noi” erau trecute - mai sunt moștenite pachetele de străzi Tilișca (alocări de 435.000 de lei dintr-o valoare totală estimată la 4,4 mil. de lei, include străzile Luchian Ștefan, Presaca, Tălmăcel și, parțial, Orlat) și Turnișor I (alocări de 1,6 milioane de lei dintr-o valoare totală estimată la 16,7 mil. de lei, include străzile Zăvoi, Stăvilarului, Aviației, Cooperatorilor, Scurtă, Iazu Morii). Ultimele două noi pachete de străzi incluse aici sunt Turnișor II (alocări bugetare de 721.000 de lei, dintr-o valoare totală estimată la 8,5 mil. de lei, include străzile Ovăzului, Seceretoarelor, Șerbota, Piața Cluj și Grâului) și pachetul Gușterița – Turnișor ( alocări bugetare de 955.000 de lei, dintr-o valoare totală estimată la 10 mil. de lei, include străzile Ana Ipătescu, Octavian Niță, Mălinului).

Bugetul pentru Transporturi pe anul în curs cuprinde și o serie de proiecte noi, neprevăzute în bugetul pe anul trecut. Este vorba de modernizarea străzilor Depoului (alocări de 776.000 de lei), Prelungirea Săcel (5,1 mil. de lei), construirea noului pod PECO – Șoseaua Alba Iulia (accesul direct înspre strada Maramureșului, 3,9 mil. de lei). De remarcat că pentru toate aceste lucrări, executivul administrației locale a bugetat toți banii estimați a fi necesari, chiar dacă deocamdată nu au fost lansate procedurile de achiziție a lucrărilor respective.

Iluminat public și blocuri sociale

La capitolul Servicii și dezvoltare publică, lucrările noi pe care și le propune Primăria Sibiu în acest an au în cap de listă remiza pentru autospeciale din Păltiniș (alocări bugetare de două milioane de lei, lucrare care se află pe lista lucrărilor noi din 2015 începând). În plus, mai sunt prevăzute drept lucrări noi cele de modernizare a iluminatului public din cartierul Ștrand (2,4 milioane de lei), strada Colinei (47.000 de lei), Aleea Șelimbăr (1,5 milioane de lei), parcul Sub Arini (3,3 mil. de lei), Petofi Sandor (200.000 de lei), zona Broscărie (1,8 mil. de lei) și zona noilor blocuri din cartierul Reșița II (190.000 de lei).

ANL viitorului (1) (Copy) Lângă cele patru blocuri ridicate de ANL, Primăria Sibiu vrea să ridice alte patru blocuri de locuințe sociale

Tot Lucrări noi la capitolul „Servicii și dezvoltare publică“ apar și alocări bugetare de 15 milioane de lei, pentru amenajarea a patru blocuri de locuințe sociale în cartierul Reșița II pentru care indicatorii tehnico-economici au fost aprobați încă din anul 2009. Ca sume importante mai trebuie amintite cele patru milioane de lei alocate pentru reabilitarea clădirii de pe strada Turismului, nr. 15 (Casa corpului didactic), dar și lucrările necesare pentru obținerea avizului de securitate la incendii pentru clădirea Primăriei din Piața Mare (1,1 milioane de lei alocate).

La capitolul Protecția mediului, singura lucrare nouă prevăzută pentru anul acesta este una de amploare: canalizarea pluvială pentru strada Podului, lucrare estimată la peste 8,6 milioane de lei.

Învățământ: studii și proiecte preluate de anul trecut

Tot din bugetul pe anul trecut este preluată în bugetul pe anul în curs realizarea a numeroase studii de fezabilitate și proiecte tehnice pentru mai multe obiective de învățământ. Astfel, și anul trecut Primăria își propunea să realizeze aceste acte pentru o nouă creșă în incinta Grădiniței nr. 36, un nou corp de școală și o sală de sport la Școala „Nicolae Iorga“, reabilitarea internatului Colegiului tehnic „Independența“ și pentru o nouă creșă în zona Școlii nr. 1 de pe strada Hațegului. În plus, au apărut anul acesta realizarea de expertize, documentații de avizare a lucrărilor de intervenție sau proiecte tehnice pentru reabilitarea Școlii gen. nr. 1, a Școlii „Radu Selejan“ și „I.L. Caragiale“. Totodată a apărut și proiectul extinderii și amenajării unei săli de sport pentru școala „Regele Ferdinand“.

Mult mai multe zone de agrement. Tot proiecte

Dacă anul trecut, Primăria prevedea în buget bani pentru actualizarea documentațiilor aqua-parkului și a centrului de conferințe și spectacole (proiect transferat parțial, din acest an, la Teatrul național ”Radu Stanca”), structura bugetară pe 2017 include mult mai multe studii pentru spații de agrement. În afara celor 90.000 de lei prinși și anul trecut, dar necheltuiți, pentru SF-ul unui viitor aqua-park (investiție pentru care sunt alocate alte 53 de milioane de lei pentru execuție), Primăria a prevăzut anul acesta astfel de studii pentru un loc de joacă pe strada 9 Mai, pentru amenajarea parcului Sub Arini, dar și pentru crearea de locuri de agrement în zona Lacului lui Binder și în curtea Liceului „Henri Coandă“. În plus, 30.000 de lei au fost alocați pentru actualizarea documentațiilor pentru un skatepark, proiect propus inițial în parcul Sub Arini (zona Aleea Călăreților), dar pentru care acum se caută variante de relocare.

pod sub arini În Sub Arini ar trebui să înceapă, anul acesta, schimbarea întregului iluminat. Dar și amenajarea unei prime toalete publice

Culoar verde în Piața Unirii, o toaletă publică în Sub Arini

Sumele alocate pentru studii de fezabilitate și prefezabilitate, proiecte și alte studii aferente investițiilor au scăzut în acest an. Dacă valoarea totală alocată anul trecut la acest capitol era de 2,7 milioane de lei, anul acesta a scăzut la două milioane de lei. Printre aceste documentații și studii apar proiecte precum actualizarea PUG-ului, PUZ pentru Pădurea Dumbrava, cablaj metropolitan și iluminat eco-eficient în cartierul Vasile Aaron, restaurarea turnurilor de apărare de pe str. Cetății. Dacă majoritatea dintre aceste documentații au avut alocări bugetare și anul trecut, pentru anul în curs au apărut și câteva studii noi, precum cel pentru amenajarea pasajelor pietonale din zona Pieței Unirii, dar și pentru crearea unui ”coridor verde” în această zonă a orașului. Totodată, primăria a alocat 15.000 de lei pentru amenajarea unei toalete în parcul Sub Arini. Printre documentațiile nou-apărute se mai numără și o expertiză tehnică a Podului Minciunilor și una a zidului Cetății (120.000 de lei pentru aceasta din urmă, după ce anul trecut au fost alocați 150.000 de lei pentru întocmirea de documentații în vederea reabilitării acestui zid).

Consultanță pentru licitații

Pentru anul în curs, Primăria mai aduce în buget și noutatea alocării a 200.000 de lei pentru consultanță și suport în elaborarea documentațiilor de atribuire a contractelor. Linia bugetară a apărut după ce executivul local a ajuns la un excedent bugetar-record (271 de milioane de lei) pus pe seama dificultății derulării procedurilor de achiziție. Și tot o linie nouă de cheltuială o reprezintă cele 100.000 de lei alocate pentru consultanță în elaborarea temei de proiectare pentru noul Plan urbanistic general al Sibiului. Cel actual a fost adoptat în 2011, pentru o perioadă de zece ani.

Planurile de viitor pentru traficul rutier

O parte din documentațiile referitoare la infrastructura rutieră pentru care Primăria Sibiu alocă bani în acest an au fost demarate încă de anul trecut. De aceea, spre exemplu, în bugetul pe anul acesta se mai regăsesc proiecte pentru străzi precum Prelungirea Săcel sau Frații Buzești.

Însă trebuie remarcat că, față de bugetele anterioare, cel de anul acesta include mult mai multe studii și documentații pe tema infrastructurii rutiere. Aceste documentații vor fi folosite în anii următori pentru executarea unor lucrări propriu-zise. Însă enumerarea acestora indică proiectele pe care Primăria Sibiu intenționează să le implementeze pe termen scurt și mediu.

Printre marile proiecte sunt cele ale reconfigurării și modernizării Căii Dumbrăvii de la intersecția cu bulevardul Mihai Viteazul și până la ieșirea din oraș către Rășinari. Un alt proiect cu un impact semnificativ în trafic este cel al realizării unui drum de legătură între cartierele Ștrand și Turnișor prin zona Câmpșor.

Proiectul de buget care va fi supus votului consilierilor locali include alte câteva zeci de străzi pentru care urmează a fi contractate lucrări de realizare a studiilor de fezabilitate și proiectelor tehnice. Printre acestea se regăsesc și cartiere întregi cum ar fi Hipodrom (perimetrul delimitat de străzile N. Iorga, Calea Cisnădiei și Frații Buzești), Hipodrom I (delimitat de străzile N. Iorga – Luptei – V. Milea – Rahovei – M. Viteazul), Hipodrom III (perimetrul N. Iorga – Oștirii – Rahovei – Mihai Viteazul), Turnișor (zona de blocuri), dar și cartierul Ștrand. Pentru Valea Aurie sunt prevăzute sume pentru documentațiile necesare amenajării parcărilor, iar pentru zona Henri Coandă-Oțelarilor sunt prevăzute fonduri pentru întocmirea documentațiilor în vederea reparației capitale la străzi.

De remarcat și faptul că Primăria a alocat în acest an și suma de 150.000 de lei pentru achiziția de servicii de consultanță pentru întocmirea de analize, studii și documentații pentru achiziția de autobuze electrice și stații de încărcare.

De asemenea, mai sunt alocate sume pentru studiile necesare în vederea reabilitării sau modernizării străzilor Fabricii, Zăvoi (al doilea tronson), Cisnădioara, Poiana Sibiului, Lucernei, Maierilor, Eschile, prelungirea Preot Bacca, Neppenderof, Mesteacănului, Topitorilor, Rulmentului, Băicoi, Speranței, Pandurilor, Honterus, Viorelelor, Lăcrămioarelor, Ghiocelului, Dreptății, Ion Agârbiceanu, Flacăra, Dulgherilor și fundăturile Lacului, Ovidiu, Lăcătușilor, Garoafei, Dorobanților, Varului, Granitului, Mozaicului, Triajului, Rovine, Cireșului, Tineretului, Anul 1848, Viilor, Macazului, Gazelei, Căpriorilor, Hameiului, prelungirea Oașa, prelungirea Rampa Ștefan cel Mare, Socului și prelungirea Socului, Podului, Cucului, Bradului, Primăverii, Papiu Ilarian, Trandafirului, Stejarului, Macului.

Totodată, Primăria a prevăzut și sume pentru întocmirea documentațiilor în vederea reparațiilor capitale la unele străzi din zona Terezian (Popa Șapcă, Aleea Rusciorului), Alba Iulia (Lânii, Charles Darwin), Gării (zona Uzinei – Constituției – gen. Magheru), Școala de înot (și în spatele blocurilor), Poliție (zona de blocuri) și zona Cibin (Râului, Metalurgiștilor, Cibin).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Corbul

Acum 5 ani

Sunt curios care este contribuţia aleşilor noştri : consilierii locali .
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, realismul "propunerilor" Primariei, oar' par a fi rodul acelorasi minti, cu "scorul" electoral propus de PNL la ultimele alegeri legislative?...
Raspunde

'neata Astrid

Acum 5 ani

Aveti bani, este excedent bugetar, de ce mama dra..lui nu construiti cateva crese-gradinite? De ce trebuie sa ne inscriem copii cu un an inainte? Cat costa sa construiesti o gradinita? Daca nu aveti idei cum sa cheltuiti banii intrebati sibienii, babalaci prapaditi ce ati ajuns sa conduceti orasul...
Raspunde

Baba

Acum 5 ani

Se va studia din greu si pe bani buni!260000 Zidul Cetatii,100000 consultanta pentru tema de proiectare(nu vreau sa stiu cit va costa proiectul!).9 milioane pentru Paltinis in vreme ce strazile din Sibiu sunt varza.Va dati seama cit trebuie sa studiezi amplasarea unui loc de joaca pe 9Mai,strada aia plina de verdeata,o stiti voi!Cireasa de pe tort e alocatia de 1,1 MILIOANE pentru obtinerea avizului ISU pentru Primarie!1,1MILIOANE!!!!Nici nu ma mir ca s-au excitat liberalii in momentul votului.
Raspunde

Klaus L.

Acum 5 ani

Cand nu sunt bani intelege toata lume ca n-ai cu ce, dar cant se arunca pe asa zisa "cultura" sume exorbitante te intrebi: oare de ce face asta? sunt tampiti sau doar intersati cei din conducerea Primariei? de ce in fiecare an se da cel mai mare procent din Buget Teatrului si noi inca tot nu avem o sala de teatru?
Raspunde

Rusine Primaria Sibiu

Acum 5 ani

Nu e rau ca s-au prins bani in Buget pentru Cultura, e rau ca pentru Consiliul Local, Cultura inseamna zgomot in strada. Acesti oameni sunt atat de mici, de inculti, de neumblati, incat tot ce vomita Chiriac de la Teatru, iau de bun.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus