Omul de afaceri Michael Schmidt, cel care controlează la nivel național rețeaua Automobile Bavaria, sprijină financiar dezvoltarea învățământului cu predare în limba germană din Sibiu. În jur de 15.000 de euro a oferit în ultimul an, prin fundația care îi poartă numele, sub forma unor burse pentru studenții Universității ”Lucian Blaga” înscriși în programul PIPP.
Sala Oglinzilor a Forumului Democrat al Germanilor din România a găzduit miercuri după-amiază un eveniment de lansare a burselor oferite de Fundația Michael Schmidt pe anul 2017. Consulul Germaniei, Judith Urban, prorectorul Livia Ilie sau liderul FDGR, Paul Porr, au fost doar câțiva dintre invitați.
Conform reprezentanților fundației, județul Sibiu are cel mai mare deficit de cadre didactice pentru învățământul în limba germană din țară.
”În momentul de față, totalul locurilor vacante pe o perioadă determinată și nedeterminată în unitățile cu predare în limba germană însumează 62 cadre didactice doar în cazul județului Sibiu, 41 dintre acestea reprezentând posturi pentru educatoare și 21 posturi pentru învățătoare. În lista județelor cu deficit de dascăli pentru clasele cu predare în limba germană se regăsesc județul Brașov, unde numărul de posturi scoase la concurs pentru învățământul preșcolar și primar este de 47, și apoi județul Alba unde 10 posturi sunt vacante. Momentan, posturile sunt ocupate în majoritatea cazurilor de suplinitori”, explică reprezentanții fundației.Ideea a fost întărită și de Paul Porr, președintele FDGR.
”Pentru noi, minoritatea germană, învățământul în limba germană este, fără exagerare, vital. Dacă va scădea numărul formatorilor, în câțiva ani va scădea și numărul vorbitorilor de germană. În școlile cu predare în limba germană 95% dintre elevi sunt români. Această problemă are și implicații economice. Firmele din Germania vin la Sibiu și nu se duc în Slatina sau Vaslui din motive foarte clare. Au nevoie și de vorbitori de germană”, a declarat Porr.O soluție pentru promovarea limbii germane în zona Sibiului o reprezintă programul PIPP - Pedagogia învățământului primar și preșcolar, dezvoltat de ULBS, prin care studenții sunt încurajați să devină dascăli calificați, fundația Michael Schmidt susținând financiar studenții.
În total 19 studenți au devenit până acum dascăli calificați pentru clasele cu predare în limba germană, prin intermediul programului PIPP/germană, derulat în cadrul Universității ”Lucian Blaga”, cu sprijinul Fundației Michael Schmidt și al altor instituții locale sau internaționale.
Mai mult, în prezent, alte 12 studente beneficiază de burse din partea fundației, prin programul Deutsch hat Klasse, care sprijină derularea programului PIPP.
”Bursele de studiu Deutsch hat Klasse, acordate de Fundația Michael Schmidt pentru anul școlar 2016-2017, constau în plata taxelor de studiu pentru 12 studente înscrise în programul PIPP (Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar) din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, program care are drept scop principal formarea cadrelor didactice pentru unitățile de învățământ cu predare în limba germană. Acordarea burselor este condiționată de integrarea în sistemul de învățământ cu predare în limba germană, însă majoritatea studentelor care beneficiază în prezent de burse au deja un loc de muncă în învățământ și doresc să obțină calificarea necesară”, explică reprezentanții Fundației.
Cât îl privește pe omul de afaceri originar din satul Criț, acesta a subliniat că susținerea din partea lui este un efort minor, domeniul învățământului având nevoie de o implicare mult mai serioasă din partea statului.
”Ce facem noi este o picătură într-un ocean. Pentru dezvoltarea învățământului este nevoie de implicarea actorilor statali”, a declarat Michael Schmidt. Acesta a subliniat că fundația care îi poartă numele investește zeci de mii de euro anual în educație, în toată țara.Conform unor statistici furnizate de Forumul Democrat al Germanilor din România, la nivel național, în 2016, în cele 140 de grădinițe cu 251 de grupe cu predare în limba germană, au fost înmatriculați 5393 de copii. Tot în 2016 și la nivel național, au fost înmatriculați 9538 elevi în clasele primare în 65 de școli în care există și secții cu predare în limba germană.
La nivelul județului Sibiu, a existat un număr de 16 clase cu predare în limba germană, din cauza deficitului de resurse umane necesare, deși la nivel de județ cererea pentru astfel de clase a fost mai mare.
În momentul de față, în România, există doar trei instituții în cadrul cărora viitori dascăli se pot pregăti pentru această profesie, și anume:
- Colegiul Național Pedagogic ”Andrei Șaguna” din Sibiu;
- Programul de studii ”Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar-linia germană” de la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu;
- Extensia ”Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar”-linia germană a Facultății de Psihologie și Științe ale Educaţiei a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.
http://www.turnulsfatului.ro/2016/10/20/patronul-automobile-bavaria-vrea-sa-construiasca-hotel-de-lux-la-sibiu/
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Afacerilor Externe , Paul Porr , Științe Socio , Cluj Napoca , Livia Ilie , ulbs , Andrei Șaguna , Lucian Blaga , Colegiul Național Pedagogic , Mircea Baniciu , Automobile Bavaria , Fundația Michael Schmidt , Sala Oglinzilor , investitii , Forumului Democrat , Liana Regina Junesch , Consulul Germaniei , Friedrich Gunesch , Acţionarii Bursei , Forumul Democrat German , Pentru Sibiu , Fundației Michael Schmidt , Judith Urban , Universităţii Babeş
Vizualizari: 2787
Ultimele comentarii
Acum 20 ore
Noi noi
Acum 20 ore
Noi noi
Acum 20 ore
Unul
Acum 21 ore
Unul
Acum 21 ore
Omul invizibil