Duminică,
05.07.2020
Innorat
Acum
21°C

Proiectele maratonului. (2) Unelte pentru prelucrarea lânii

30 Martie 2017 15:23

Proiectele maratonului. (2) Unelte pentru prelucrarea lânii

Oierii din majoritatea comunelor din județul Sibiu întâmpină dificultăți când vine vorba de valorificarea lânii. De cele mai multe ori, ajunge pe câmp sau este arsă. Acesta este motivul pentru care grupul de inițiativă „Torcălăii” s-a înscris la maraton cu un proiect care își propune să tragă un semnal de alarmă asupra acestei probleme. Totodată, membrii grupului vor să realizeze niște ateliere meșteșugărești prin care să readucă la viață modalitățile de prelucrare a lânii în comunele sibiene. Pentru acestea, însă, e nevoie de anumite utilaje de prelucrare a lânii și, nu în ultimul rând, de o remorcă pentru a se putea deplasa dintr-un sat în altul.

Câțiva oameni, mânați de aceeași dorință de a reinterpreta îndeletnicirile de odinioară s-au reunit sub numele „Torcălăii” și vor să împărtășească cu ceilalți din tehnicile pe care le cunosc în materie de utilizare a firelor de lână.

Oierii aruncă lâna pentru că nu au ce face cu ea

În urmă cu câteva luni, după o discuție cu reprezentanții unei comune din județul Sibiu vizavi de problemele pe care le întâmpină crescătorii de oi, grupul de inițiativă „Torcălăii” a demarat un proiect prin care încearcă să readucă la viață printre meșteșugurile și îndeletnicirile rurale prelucrarea lânii. Pe lângă atenția pe care speră să o atragă odată cu acest proiect asupra problemei, membrii grupului își doresc să realizeze niște ateliere și să își poată face singuri utilaje de prelucrare a lânii.

De cele mai multe ori, crescătorii de oi aruncă lâna pentru că nu au ce face cu ea. „Mult prea puțini o predau centrelor de colectare deoarece nu își recuperează nici banii de transport până acolo, majoritatea o aruncă pe câmpuri, în râuri, sau îi dau foc. Plecând de la această reală problemă în special în comunitățile din județul Sibiu, unde există turme foarte mari de oi, am identificat niște activități semi-distractive, semi-instructive care, cu echipamente și cunoștințe minime și cu puțin entuziasm, pot contribui la repunerea în valoare a acestui material abundent și aproape gratuit, tratat acum ca deșeu”, spune Lucia Sevestrean.

Utilaje de prelucrare a lânii

„Torcălăii” își doresc să-și facă singuri utilajele de prelucrare a lânii, majoritatea dintre ei fiind persoane din mediul rural. Cu toate acestea, unele componente ale utilajelor trebuie să le cumpere.

„Ne dorim editarea unei broșuri sub formă de manual de prelucrare a lânii, cu povești, exemple și ilustrații. Și, bineînțeles, remorca, pe care o vom folosi la deplasarea prin sate și promovarea metodelor tradiționale de prelucrat lâna în cadrul cât mai multor comunități. Cu ajutorul acesteia, vom putea deplasa atelierul și la sărbători rurale sau evenimente gastronomice pe tot parcursul verii”, explică Lucia.

Vizibilitate. Acesta este unul dintre lucrurile invocate de grupul „Torcălăii”, sperând că această problemă se va face auzită odată cu participarea la maraton. „Vizibilitate pentru problema comunităților rurale și conștientizarea acesteia. Promovarea metodelor de a înfrunta problema, unele dintre ele fiind găsite deja de noi, altele așteptând să fie descoperite. Dorim să (re)învățăm membrii acestor comunități cum se pot folosi de ceea ce au pentru crearea de lucruri utile sau decorative. În plus, credem că și locuitorii Sibiului sau ai altor orașe pot fi cu adevărat captivați de versatilitatea și ușurința lucrului cu acest material”, adaugă membrul grupului.

Alături de acest proiect, mai sunt înscrise alte 20. Maratonul Internațional Sibiu va avea loc pe 27 mai, iar susținerile vor putea fi înregistrate până pe 1 iulie, în timp ce alergătorii trebuie să se înscrie până în 8 mai. Cursa se întinde pe 42 de kilometri și pot participa atât copii, cât și adulți. Pentru înscrieri și detalii suplimentare, puteți accesa site-ul maratonului.

Comentarii

1 comentarii

Constantin Georgescu

Acum 1 an

Idea este foarte buna.Pot sa fac ivestie in echipament de spalat si balotat lana.Dar exista o problema. “Autorizatiile de functionare de la guvern “.In mod special de la Mediu din cauza apei murdare de la spalate.In cazul in care exista o posibilitate de rezolvare a ancestei probleme sunt gata sa investesc.Astept rasping!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus